skalar
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: monica
- Kontakt:
Re: skalar
Płeć dorosłych skalarów jest trudna do odróżnienia. Doświadczeni hodowcy odróżniają samca po niewielkim garbie tłuszczowym znajdującym się na czole
Plec skalarów można również rozröznic podczas tarła
Plec skalarów można również rozröznic podczas tarła
- Beryll
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Marcin
Miedzy skalarami cholernie trudno jest rozroznic plec:/ Ja jak bralem skalary ze sklepu to zachowaniem wszystkie przypominaly samice i samce:P Dopiero po pewnym czasie dwa skalary zaczely trzymac sie razem a trzeciego akatowac itp:/ Po niedlugim czasie zlozyly ikre a atakowany skalar siedzial non stopa w kacie akwarium, wiec go musialem wydac:/ teraz wiem ze mam na 100% parke w akwa:)
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Olek
- Kontakt:
Skalary można rozróżnic podczas tarła tak jak napisała monica to chyba jedeny pomysł o tym tłuszczu nie słyszałem.
Beryll - mam pytanie bo w twoim opisie jest napisanie akwaria - 15,20,50 ty w 50 L trzymasz skalary?
Beryll - mam pytanie bo w twoim opisie jest napisanie akwaria - 15,20,50 ty w 50 L trzymasz skalary?
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł 

Tak, skalary nie sa duze, kupilem je praktycznie jako narybek, czuja sie dobrze, rozmnazaja sie i nie zauwazylem obznak karlowatosci:) Akwarium wieksze kupie jak beda naprawde duze:)
- misiekr801
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
Ile masz tych skalarów, a to i tak skalary nie powinny byc trzymane w takim akwa.
Jeśli pomogłem dodaj punkt. 
Z góry dzięki.

Z góry dzięki.
- Beryll
- Zainteresowany
parke:) Moim zdaniem to chore do nieduzych skalarow od razu kupowac wanne... Jak beda wieksze to dostana wieksze akwa:)
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
To właśnie bzdura głoszona przez zwolenników trzymania dużych ryb w małych zbiornikach. To tak jakby Ciebie trzymano w windzie, nie całe życie, tylko tak do 15 roku, jak juz urośniesz, to dostaniesz większą... windę. Skalar potrzebuje dużego zbiornika z kilku przyczyn: osiąganych rozmiarów, wymogów terytorialnych i zachowań społecznych tej ryby ( bardzo zresztą ciekawych i rozbudowanych). Zaniedbywanie wymaganej wielkości akwarium prowadzi do zaburzeń w rozwoju. Zawsze - nawet jeżeli "na oko" ryby wyglądają dobrze.
... i powtórzę, to co ostatnio zawsze w takich przypadkach pisze - dręczysz te biedne ryby...
... i powtórzę, to co ostatnio zawsze w takich przypadkach pisze - dręczysz te biedne ryby...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back