Obsada 112l. Czy można wsadzic tu coś jeszcze Niebieskie ryb

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Obsada 112l. Czy można wsadzic tu coś jeszcze Niebieskie ryb

Post autor: dzidek1983 » 2007-11-27, 10:09

Oloakwa pisze:Welon może podjadać ci roślinki
a inne ryby welona :-/

Oloakwa
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: Oloakwa » 2007-11-27, 11:32

No z resztą też welon nie pasuje tutaj oddaj go lub kup mu inny zbiornik
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł :D

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-11-27, 11:36

wszyscy na wzajem będą się podjadać: welon - roślinki, inne ryby - welona, krab - inne ryby . A temp 25 dla welona to już raczej tak max. W lecie skoczy ci do 28+ (30). Wtedy welona do lodówki na krótkie sesje. :->

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-11-27, 12:08

Chciałbym powrócić do wypowiedzi Sprzedawcy, o tym że ładnie welony sprzątają... To święta prawda, w krajach azjatyckich używa ich sie jako biologiczne wstępne oczyszczalnie ścieków. Jak się ma staw 25 tys. litrów sprzątają znakomicie :-) Także sprzedawca nie kłamał.

A co do tej obsady - dla mnie tragedia i zbieranina, my sugerujemy zmniejszenie, do akwarium trafia krab i welonka. Ciekawe, co jeszcze. Sugeruję suma olbrzymiego i rekina rafowego, też sie zmieści na początek...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
MamFajnyNick
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Micha³

Post autor: MamFajnyNick » 2007-11-27, 12:50

Nic juz więcej nie dojdzie krab narazie zachowuje sie dobrze a Welon to niestety ale siła wyższa temperatura u mnie nie dojdzie do 28 nie ma takiej opcji nawet jak na dworzu bedziesz miał 50 *c to po miesiacu tu moze bedzie 24 bez grzania

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-11-27, 13:09

sum rekini to nawet niezły pomysł. ;-) Będzie dorastał to powoli wyje całą obsadę. A jak już będzie taki akuratny, to na patelenkę, bo to przecież coś spokrewnionego z Pangą. :-D

Nie ma co katować Michała. Zrobił co mógł. Welonka to siła wyższa. Poniekąd rozumiem. U mnie "siła wyższa" zadecydowała o fototapetach. :-?

Awatar użytkownika
MamFajnyNick
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Micha³

Post autor: MamFajnyNick » 2007-11-27, 13:19

Takie jest życie więc się nie unoszę, bo wiedziałem, że coś takiego może u mnie w akwarium nastąpic dziś wydałem żabke. Prawda np. co do krabika jest taka że sam chciałem zaobserwowac jak to sie odbedzie. Obojętnie jak, ale czytam wiele o różnych waszych zastosowaniach w akwarium itd. Krab wyszedł ode mnie tak i to dlatego że opinią są dośc podzielone i chce sie sam na własnej skórze przekonac. Przy akwarium starałem sie myślec nad obsadą, ale jest tak że wpłynoł moj gust co do ryb dennych ale nikt tak naprawde nie wspomniał nic na zarybieniu dennym to raz, a dwa to jak tworzyłem obsade to każdy zaakceptował
1 bojownik 3 samice
- 5 cierniooczek kuhla
- 1 przylgowiec przylga chińska (taką nazwe znalazłem na stronie www.ryby.er.pl)
- 20 neonków czerwonych
- 5 kiryski Panda
- 10 kreweteki :Red Herry
- 1 przekopnica australijska (ryb nie rusza bardzo łatwe w hodowli www.man.poznan.pl/~dominito/triops/triops.html)
- 1 ślimak ampularia
- 5 otosków
a z tego powyżej z dennych ryb to
- 5 cierniooczek kuhla
- 1 przylgowiec przylga chińska (taką nazwe znalazłem na stronie www.ryby.er.pl) odpadł ze wzgledu na to, że rozmawiałem z facetem który jeden umiał zasadnie odpowiedz, że nie i koniec, ponieważ
- 5 kiryski Panda
- 5 otosków

[ Dodano: 2007-11-27, 12:22 ]
To jest 15 ryb dennych

[ Dodano: 2007-11-27, 12:29 ]
Do welonki temat zakmniety jest to i tak lepiej niż by trafiła do kuli, a za duzo to daje radości dzieciakowi. Z innej strony patrząc w zoologicznych trzymane są ryby wyłącznie dla handlu i tam zgonów ryb średnio miesiecznie jest na 60 akwarii malutkich od 60 do 70 sztuk ryb a to dla naszej zachcianki. Te informacji mam od dziewczyny z zoologicznego drogiego ale mało wiele sensownie podpowiadającego, bo w innym trafiłem na sytuacje gdzie jeżdzą na mieczykach małe raki, bo to widac obserwujac 10 minut akwarium gdzie pływa ich ze 30 na 20 raczków, ale mniejsza bo zchodzę z tematu a znając zycie trzyma sie całkiem niepasujące obsady lecz sie o nich nie pisze by nie słuchac ja wole wysłuchac i podyskutowac za za i przeciw

[ Dodano: 2007-11-27, 12:37 ]
Ktoś inny powie pewnie będzie żył ten welon, ale w jakich warunkach my tu chcemy ich najlepszych zgodzę się z tym, ale zarabiając średnio miesiecznie 5000 zł moge tez powiedziec jak można życ na warunkach 3000 zł przeciez nawet nie jest higienicznie, bo jezeli przeliczymy 3000 zł na 3 osobową to nie moze byc higienicznie, ponieważ zawsze na to brakuje a jezeli ona jest to brak jest na co inne itd. To tak dla przemyslenia a sytuacja jest przykładowa bo mozna zawsze podac ze ktos ma wiecej czasu dla rodziny a ktos nie ma go wogole co tez jest chore ale ma kase

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-11-27, 13:52

MamFajnyNick pisze:(...)Krab wyszedł ode mnie tak i to dlatego że opinią są dośc podzielone i chce sie sam na własnej skórze przekonac.

Powiedziałbym raczej, że chcesz sie na skórze ryb o tym przekonać. :-D

OK, nakrzyczeliśmy, Ty wiesz ze jest nie tak jak być powinno - i rozumiem że zmienisz to w najbliższym możliwym czasie. Na tym wątek kończę - chyba że dasz znac na PW że chcesz jeszcze kontynuować .
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Zablokowany