Co zrobić?
Moderator: ModTeam
- Piotrek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Co zrobić?
Moje akwarium ma 100 litrów i nie wiem jakie są odpowiednie parametry wody a parametry ktore sa w akwa moim to:
pH:7,5
Gh:18
Kh:14
A te ryby które mam potrzebują mniejszych parametrów jak je zmniejszysć i czy da się zmniejszyć? Prosze o odpowiedz
pH:7,5
Gh:18
Kh:14
A te ryby które mam potrzebują mniejszych parametrów jak je zmniejszysć i czy da się zmniejszyć? Prosze o odpowiedz
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Co zrobić?
no więc masz bardzo twardą wodę ( mam taki sam problem ) no i jedynym rozwiązaniem jest kupno filtra RO i mieszanie wody RO z kranówą.
[ Dodano: 2007-11-11, 19:58 ]
http://www.allegro.pl/item266100698__os ... tisy_.html
potrzebujesz czegoś takiego. NO właśnie akwarystyka to nie tanie hobby Niestety
[ Dodano: 2007-11-11, 19:58 ]
http://www.allegro.pl/item266100698__os ... tisy_.html
potrzebujesz czegoś takiego. NO właśnie akwarystyka to nie tanie hobby Niestety
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 52
- Imię: Joanna
- Kontakt:
A czy można jakoś do obniżenia pH wykorzystać wodę destylowaną? Jakby nie patrzeć, jest to chyba trochę tańszy sposób.
- Alexa_Vega
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Alexa
- Nazwisko: Vega
Wodę destylowaną można wykorzystać na takiej samej zasadzie jak wodę z RO. ;-)Mata_Hari pisze:A czy można jakoś do obniżenia pH wykorzystać wodę destylowaną?
Na dłuższą metę zdecydowanie lepiej kupić filtr osmozy.Mata_Hari pisze:Jakby nie patrzeć, jest to chyba trochę tańszy sposób.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Potwierdzam zdanie koleżanki "piętro" wyżej. 5 litrów wody destylowanej kosztuje ok 4 zł. Jeśli masz zbiornik 112l to tygodniowo trzeba wydać na 15l 12zł. Nie licząc tego że jeśli chcesz obniżyć KH i GH to na początku musisz kupić 50l wody destylowanej czyli 40zł poszłooo. Ja też troszkę bawiłem się w destylkę ze sklepu, ale przestałem z dwóch powodów
jeden był taki że nie opłacało się to, no a drugi to przestałem kupować tą wodę jak faceci w sklepie zaczęli się na mnie dziwnie patrzeć ( co tydzień przychodzi koleś i kupuje 3 baniaki wody ) Tak więc lepiej kupić filtr RO
jeden był taki że nie opłacało się to, no a drugi to przestałem kupować tą wodę jak faceci w sklepie zaczęli się na mnie dziwnie patrzeć ( co tydzień przychodzi koleś i kupuje 3 baniaki wody ) Tak więc lepiej kupić filtr RO
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
można jeszcze kupować wodę z RO w sklepach zoologicznych. W prawie każdym mają filtry i sprzedają taką wodę. Koszt jet dużo niższy, ale trzeba się nanosić. Docelowo filtr to jedyne rozwiązanie.
- Piotrek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
A czytałem w poprzednim poście że mozna wrzucic do akwa szyszki olchowe a mozna jakies inne a wodde destylowaną moge miec zza darmo bo tata z pracy przynosi ale tylko czasem i jak z tymi szyszkami ? a moze cos innego?
- Alexa_Vega
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Alexa
- Nazwisko: Vega
Szyszki olchowe, liście dębu, filtracja przez torf da raczej marne efekty. Ponadto masz chyba trochę za twardą wodę, choć to wszystko zależy od tego co hodujesz. Najlepszą metodą jest woda, nie ważne czy z RO czy destylowana. Jeśli masz darmowy, nieograniczony dostęp do niej to po problemie. Jeśli nie to najlepiej kup od razu filtr, najlepsze i naprawdę najekonomiczniejsze rozwiązanie.Piotrek pisze:A czytałem w poprzednim poście że można wrzucić do akwa szyszki olchowe.
- nitka
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 170
Odpowiedź jest prosta lecz kosztowna. Miałem ten sam problem. Długo z nim walczyłem. Też miałem ph 8. Próbowałem wszystkiego...i wszystko jest dobre tylko mało stabilne( szyszki, torf i kwasy) Najlepsze rozwiązanie to woda z filtra RO. Trzeba tylko doświadczalnie dobrać proporcje wody RO do kranówki. Ja np. daje do jednej wymiany 30 litrów RO i 10 l. kranówki. Woda ma w tej konfiguracji 6,8ph, kh 5 i gh 7. Dodatkowo mam CO2 które w tej konfiguracji dodatkowo zakwasza wodę bo kh jest dosyć niskie. Pozdrawiam. Wiem że to wydatek ok 200 zł na Allegro (jest tam dużo ofert) ale naprawdę warto kupić. Ja kupiłem i nie żałuję. Dodatkowo wodę RO można stosować do żelazka , akumulatora i wszędzie tam gdzie używa się wody destylowanej. Pozdrawia
baniak 170 l
JBL 250 CP
3 P. Eliotti
2 Zbrojniki Nieb.
JBL 250 CP
3 P. Eliotti
2 Zbrojniki Nieb.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ja o tę wodę destylowaną zapytałam, bo też mam dostęp do darmowego źródła, a dodatkowo mam małe akwarium, bo zaledwie 52l. Wydaje mi się więc, że destylka będzie w moim przypadku lepszym rozwiązaniem.
Zastanawiam się tylko, w jakich proporcjach powinnam ją dodawać. Co tydzień podmieniam 10 litrów. Ile z tego powinno być destylowanej? Da się to jakoś na sucho wyliczyć, czy koniecznie trzeba robić testy wody. Wiem, że mam twardą: 7,5 wodę w akwa.
Zastanawiam się tylko, w jakich proporcjach powinnam ją dodawać. Co tydzień podmieniam 10 litrów. Ile z tego powinno być destylowanej? Da się to jakoś na sucho wyliczyć, czy koniecznie trzeba robić testy wody. Wiem, że mam twardą: 7,5 wodę w akwa.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
7,5 stopnia to twarda woda? Bez przesady, nie ruszałbym tego....
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Mnie się też nie wydaje, aby była jakoś szczególnie twarda, ale zapytałam, bo tak mi powiedziano. A że z krótkiego bo krótkiego, ale zawsze doświadczenia już wiem, że ludziom z zoologa raczej zbytnio ufać nie trzeba, więc temat poruszyłam tutaj.
Dzięki za Twoją odpowiedź.
Dzięki za Twoją odpowiedź.