Hurra male krewcie!!
Moderator: ModTeam
- WOJTEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Hurra male krewcie!!
Witam,
dziś zauważyłem jak jedna z moich czterech krewetek Amano nosi jajeczka niestety nie posiadam akwarium morskiego do odchowu małych, ale chyba pomyślę o kupieniu jakiegoś malutkiego tylko do odchowu sie zobaczy ;-) Ale co najważniejsze cieszę się z tego powodu, że w ciągu niecałych dwóch miesięcy stworzyłem im na tyle odpowiednie warunki, że chcą się mnożyć.
Pozdrawiam :-)
dziś zauważyłem jak jedna z moich czterech krewetek Amano nosi jajeczka niestety nie posiadam akwarium morskiego do odchowu małych, ale chyba pomyślę o kupieniu jakiegoś malutkiego tylko do odchowu sie zobaczy ;-) Ale co najważniejsze cieszę się z tego powodu, że w ciągu niecałych dwóch miesięcy stworzyłem im na tyle odpowiednie warunki, że chcą się mnożyć.
Pozdrawiam :-)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
Re: Hurra male krewcie!!
gratuluję, ale krewetki amano da się rozmnożyć w akwa :shock:
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
ale potrzebna jest słona woda do przeobrażenia, co WOJTEK, wie 

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
na ja jak zawsze zanim coś kupie to przeczytam o tym miliny stron ;-) i doczytałem się gdzieś, że potrzeba słonej wody i wyczytałem również że powinna mieć zasolenie na początku 30 stopni i potem powinna schodzić powoli do 17, ale jak to zrobić bez odpowiednich testów to nie mam zielonego pojęcia
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
nie tyle testów, co aerometru do pomiaru zasolenia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
no o to mi właśnie chodzi :mrgreen: , ale podobno 1g soli/1 litr = 1ppm ale czy to prawda to nie wiem
- maol
- Moderator
No nie zupełnie. Poza tym, zasolenie określa się z dokładnością do trzeciej cyfry po przecinku, tak na oko to będzie raczej trudno...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Wojtek;
1g/l to 1000ppm a nie 1. Upewnij się co masz zrobić zanim zaczniesz mieszać.
1g/l to 1000ppm a nie 1. Upewnij się co masz zrobić zanim zaczniesz mieszać.
- maol
- Moderator
Stosunek ciężaru wody słonej do słodkiej (czyli ciężar właściwy) w akwa morskim to ok. 1,021 - 1,025 - co oznacza, że przyjmuje się zgrubnie ok. 1 kg soli na 30 litrów wody, a potem albo soli dodaje, albo wodę dolewa - w zależności w która stronę poszło nie tak. Dokładny pomiar wymaga do tego odpowiedniego przyrządu, można stosować mierniki gęstości (skalowane jak wyżej) lub przewodności (czyli w tym zakresie ok. 50-54 mS)- co kto lubi, i jak komu wygodnie. Tak "na oko" wogóle się pewnie nie da, gdyż stężenie soli ściśle zależy od temperatury, przyjmuje się zmianę ok. 2%/1 st. C. To tak trochę teorii dla miłośników akwarystyki morskiej - nie sądzę, żebyś wykorzystał to przy krewetkach. O ile wiem utrzymanie przychówku Amano jest bardzo, bardzo trudne. To nie jest tylko kwestia zasolenia i wody, to sprawa odtworzenia "chemicznie" całej wędrówki tych skorupiaków pomiędzy słona i słodką wodą... ZTCW bardzo rzadko sie to komukolwiek udaje.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
tu jest fajnu artykuł nt rozmnażania Amano:
http://www.aquadesign.pl/artykuly_html/ ... eeding.htm
jakiś czas temu też zapragnąłem rozmnożyć Amano, ale po przeczytaniu tego, poprostu sie poddałem. Dziś larwy Amano stanowią żywy pokarm dla innych mieszkańców akwarium. Rozmnażają się natomiast inne krewetki. Na potęgę.
http://www.aquadesign.pl/artykuly_html/ ... eeding.htm
jakiś czas temu też zapragnąłem rozmnożyć Amano, ale po przeczytaniu tego, poprostu sie poddałem. Dziś larwy Amano stanowią żywy pokarm dla innych mieszkańców akwarium. Rozmnażają się natomiast inne krewetki. Na potęgę.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
a jakie dokładnie masz gatunki? że się podłącze do tematu i trochę zaspamuję?croc pisze:Rozmnażają się natomiast inne krewetki. Na potęgę.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
-
- Zakręcony forumowicz
red cherry, red cristal, hummel (czarno biała). i jeszcze cos małego przeźroczystego (multidentata lub simoni, sam nie wiem). Krewetki się mnożą i co gorsza - krzyżują.
W wielu sklepach sprzedają coś co nazywaja amano, ale potem widać, że to nie amano. Mam tak w dużym akwarium, gdzie wpuściłem 20 amano. A przy odkurzaniu trawników wysysam czasami maleństwa. Tzn był rozród. Tzn - nie amano.
W wielu sklepach sprzedają coś co nazywaja amano, ale potem widać, że to nie amano. Mam tak w dużym akwarium, gdzie wpuściłem 20 amano. A przy odkurzaniu trawników wysysam czasami maleństwa. Tzn był rozród. Tzn - nie amano.