PaVeloo pisze:oleq_30 pisze:
1x skalar
Co to ten skalar sam? Nie dość, że sam to jeszcze w takim małym akwa sie gnieździ. :shock:
On Ci skarłowacieje.
I tyle. .
PaVeloo tak jest sam i sam na razie pozostanie cieżko znaleźć zdrowe osobniki tej wielkości co on żeby dobrać mu towarzystwo . Poza tym wcale nie uważam żeby 128 l na 3-4 młode sztuki jak zamierzam zwłaszcza przy 45 sm wysokości było małe,
PaVeloo pisze:
Natomiast wygląd akwa... mhmhmh
Trochę nawalone tych roślin, brak jakiejś konkretnej, ładnej kompozycji. Tak wszystko na "hura".
Moja ocena to: 7,5/10
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Polecam linka do pierwszych wyglądów akwarium tak jak zostało posadzone tak rośnie, nie jestem typem akwarysty który będzie co chwila wsadzał łapy do akwarium żeby ono miało się komuś podobać. Poza tym akwarium to nie trawnik przed domem żeby coś non stop przycinać , przesadzać , obcinać , kombinować. Akwarium to kawałek żywej natury a nie kompozycja do pokoju czy na pokaz. Urosło na „ hura „bo tak sobie samo rosło.
Oloakwa pisze: ale obsada troche nie do końca dobrze dobrana tak jak napisał paVeloo skalar za duży "1x zbrojnik niebieski ( czeka na kolegów

1 w kotniku , reszta w sklepie

" 1 wystarczy nie dokupuj mu kolegów 2 na 112 L to za dużo.
zanim odpowiesz przeczytaj dokładnie a nie dubluj odpowiedzi kolegów ( chyba że nabijasz posty ) akwarium ma 128 l a nie 112 L para w nim spokojnie wystarczy tylko najpierw trzeba wrzucic ze 4 zeby para sie dobrała
lolek pisze:oleq_30 pisze:2x18 W 8h na dobę od 16-24 w dzien akwarium stoi wystawione na promienie słoneczne
Całkowicie ŹLE, przy tak małym oświetleniu to powinieneś 10h oświetlać i akwarium trzema się zawsze zdala od promieni słonecznych.
Lolek rozwaliłes mnie . przypatrz się pierwszym zdjęciom popatrz na te porównaj je i powiedz mi co jest ZLE .to że roślinki mi wyrosły i nie było z tym problemu ?
To ci powiem jeszcze ze ta paprote ( nie wiem jak się nazywa ) która jest w akwarium to resztka 6 sztuk wielkości około 20 – 30 zaniosłem do sklepu ludwigi też zostawiłem sobie 6 sztuk na szczepki z 10 szczepek wyniosłem do zoologa to co jest na zdjęciach to roślinność tydzień po wycince
Piotrek pisze:Jak ty to zrobiles ze masz tak piekne rosliny ja mam takie samo oswietlenie tylko ze ja mam akwa 80x35x35 i uzywam nawozu mikro i makro od tygodnia i nic?
monica pisze:Akwa sliczne ,taka bujna ta Twoja roslineria w nim -tylko pozazdroscic :-)
Tak trzymac :lol:
wam dwojgu nie wiem co odpisac po prostu starałem sie dobrać roślinność nie wymagającą dużo oświetlenia , nie przesadzam nie przycinam roślin chyba że muszę a muszę jak za dużo sie rozrośną ostatni raz był bydzień temu poprzedni gdzies w pażdzierniku , nawet ostatnio zaniedbałem podmiany wody ( ostatnia w pażdzierniku) i odmulania dna . Ten długi okres nie grzebania w akwarium miał jednak kilka plusów ( wykrystalizowała sie woda na przykłąd - rozrost roślin jak widać )
Co do oświetlenia Piotrek jak bede miał czas podam ci dokładnie z których książek mam te informację ale wg ich autorów znanych hodowców - akwarystów . minimalnym wymogiem oświetlenia dla roślin (zaznaczam nie tych bardzo wymagających) jest
1/3 W żarówki zwykłej ,
1/3 W świetlówki na 1 dm2 1 decymetr kwadratowy ) powierzchni dna akwarium .
Przy akwariach wyższych niż 45 cm poziom oświetlenia podnosimy do
2/3 W dla żąrówki ,
1 W dla świetlówki na 1 dm2 ( decymetr kwadratowy ) powierzchni dna akwarium.
Na informacjach zawartych w tych ksiązkach uczyłem się akwarystyki jak byłem mniej więcej w twoim wieku