Sekwencje ON/OFF oświetlenia
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: B³a¿ej
- Nazwisko: Szczepaniak
- Kontakt:
Sekwencje ON/OFF oświetlenia
Witajcie.
W jednym z akwariów 160 litrów zamontowałem oświetlenie T8 18WX5 szt. Są to świetlówki standardowe PHILLIPS (parametry rurek później).
Oświetlenie sterowane jest trzema zegarami które:
1. Najpierw zapala 1 świetlówkę (nr 1 na rys.) o godz 13:00,
2. Następnie kolejne dwie świetlówki (nr 2 i 5 na rys.) o godzinie 15:30
3. Kolejne dwie (nr 3 i 4 na rys.) o 16:30.
Wszystkie (5) lamp świeci na maxa od 16:30 do 19:00
O 19:00 godzinie gasną dwie lampy zapalne o 16:30 i pozostają 3 lampy świecące do godziny 21:00. Od godziny 21:00 do 23:00 świeci tylko jedna lampa zapalana o godzinie 13:00
Mam teraz 2 pytania co do ustawień zegarów.
1. Czy czas naświetlania jest odpowiednio długi czy jest za krótki.
2. Czy sekwencje zapalania świetlówek są odpowiednie czy może mają zbyt krótkie/długie przerwy pomiędzy włączaniem / wyłączaniem.
Poniżej rysunek z rozmieszczeniem świetlówek w pokrywie.
dzięki z góry z konstruktywną krytykę
Roślinki w akwarium to:
1. Anubias nana
2. Alternanthera rubra
3. Cryptocoryna lutea
4. Echinodorus Marble Queen
5. Hygrophila glabra
6. Hygrophila polisperma
7. Glossostigma elatinoides
Przy okazji pytanie do znawców co to za roślinka na zdjęciu ????. Wolno mi rośnie, ale rośnie, ma sztywne listki i ładny zielony kolorek. Ja na to mówię "sztywna trawa"
W jednym z akwariów 160 litrów zamontowałem oświetlenie T8 18WX5 szt. Są to świetlówki standardowe PHILLIPS (parametry rurek później).
Oświetlenie sterowane jest trzema zegarami które:
1. Najpierw zapala 1 świetlówkę (nr 1 na rys.) o godz 13:00,
2. Następnie kolejne dwie świetlówki (nr 2 i 5 na rys.) o godzinie 15:30
3. Kolejne dwie (nr 3 i 4 na rys.) o 16:30.
Wszystkie (5) lamp świeci na maxa od 16:30 do 19:00
O 19:00 godzinie gasną dwie lampy zapalne o 16:30 i pozostają 3 lampy świecące do godziny 21:00. Od godziny 21:00 do 23:00 świeci tylko jedna lampa zapalana o godzinie 13:00
Mam teraz 2 pytania co do ustawień zegarów.
1. Czy czas naświetlania jest odpowiednio długi czy jest za krótki.
2. Czy sekwencje zapalania świetlówek są odpowiednie czy może mają zbyt krótkie/długie przerwy pomiędzy włączaniem / wyłączaniem.
Poniżej rysunek z rozmieszczeniem świetlówek w pokrywie.
dzięki z góry z konstruktywną krytykę
Roślinki w akwarium to:
1. Anubias nana
2. Alternanthera rubra
3. Cryptocoryna lutea
4. Echinodorus Marble Queen
5. Hygrophila glabra
6. Hygrophila polisperma
7. Glossostigma elatinoides
Przy okazji pytanie do znawców co to za roślinka na zdjęciu ????. Wolno mi rośnie, ale rośnie, ma sztywne listki i ładny zielony kolorek. Ja na to mówię "sztywna trawa"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
160L-Ogólne 26st/C,PH 7,0 (zewn. 1000l/h+podżwirowy 700 l/h, CO2,0,7 Watt/l)[2prętnik karłowaty,2bocja,3piskorek,20inessa,5kosiarka, 2 mikro zbrojniki]/160L-26st/C PH 7,5 Malawi (aquael 700l/h,0,4 Watt/l)7travavase,5red-red,5mphanga
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: Sekwencje ON/OFF oświetlenia
Zaczne od konca. Roslina na zdjeciu to Cyperus helferi.
Co do swiatel. Nie wiem jak dlugo uzywasz tych sekwencji ON/OFF. Wedlug mnie (wylacznie moja opinia ktora nie musi byc serio brana pod uwage) sekwencje te sa zbedne zeby nie powiedziec niepozadane. W chwili obecnej na maxa nie jest tam tak wiele swiatla. Gdy swieci sie polowa jest go juz powaznie malo. Gdy swieci sie tylko jedna rurka, nie ma to juz zadnego zastosowania. Jedynie moze dla glonow. Swiatlo ktore teraz tam jest jest wystarczajace dla roslin ktore tam masz (moze z wyjatkiem glossostigmy) ale tylko gdy wszystkie rurki sie swieca. Gdyby ktos sprezentowal mi taki zestaw tj. Twoje akwarium, rosliny, swiatlo i wszystko inne, zapalalbym wszystkie swiatla o godzinie 13:00 i gasil je wszystkie o godzinie 22:00. No moze te jedna rurke pociagnalbym do 23:00 ale tylko z mysla, ze po prostu chcesz troche dluzej podziwiac swoje akwa. Zakladam, ze wszystkie rurki sa w przedziale temperatury barwowej pomiedzy 5000K-8000K
A ja na to mowie "magnes glonow" :-D Ladna roslina ale glony czepiaja sie jej jako pierwszej.blazej pisze:Ja na to mówię "sztywna trawa"
Co do swiatel. Nie wiem jak dlugo uzywasz tych sekwencji ON/OFF. Wedlug mnie (wylacznie moja opinia ktora nie musi byc serio brana pod uwage) sekwencje te sa zbedne zeby nie powiedziec niepozadane. W chwili obecnej na maxa nie jest tam tak wiele swiatla. Gdy swieci sie polowa jest go juz powaznie malo. Gdy swieci sie tylko jedna rurka, nie ma to juz zadnego zastosowania. Jedynie moze dla glonow. Swiatlo ktore teraz tam jest jest wystarczajace dla roslin ktore tam masz (moze z wyjatkiem glossostigmy) ale tylko gdy wszystkie rurki sie swieca. Gdyby ktos sprezentowal mi taki zestaw tj. Twoje akwarium, rosliny, swiatlo i wszystko inne, zapalalbym wszystkie swiatla o godzinie 13:00 i gasil je wszystkie o godzinie 22:00. No moze te jedna rurke pociagnalbym do 23:00 ale tylko z mysla, ze po prostu chcesz troche dluzej podziwiac swoje akwa. Zakladam, ze wszystkie rurki sa w przedziale temperatury barwowej pomiedzy 5000K-8000K
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Co do temperatury barwy sytuacja ma się już troszkę mniej barwnie ;-) z uwagi na fakt iż trzy z nich owszem mają po 6500 K (PHILIPS 18W/T8/765/1000lm) ale 2 świetlówki (te bardziej pomarańczowe) mają tylko 3000K (PHILIPS 18W/T8/630/1000lm i PHILIPS 18W/T8/830/1000lm). Nie ukrywam że czekałem na post speca Slantera i od razu do Ciebie pytanko czy ważniejszy jest współczynnik Ra czy jednak potoczne "Kelwiny". Gdzieś z kolei wyczytałem że lepiej określać nie ilość watów na litr ale ilość lumenów na litr.
Hehe co do roślinki to może być niezłym wyznacznikiem poziomu azotanów w akwa :-D
Troszkę się zrobił temat świetlny ale może komuś się przyda, bo mnie na pewno.
Hehe Czekam zatem Grzesiu na odzew :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Hehe co do roślinki to może być niezłym wyznacznikiem poziomu azotanów w akwa :-D
Troszkę się zrobił temat świetlny ale może komuś się przyda, bo mnie na pewno.
Hehe Czekam zatem Grzesiu na odzew :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
160L-Ogólne 26st/C,PH 7,0 (zewn. 1000l/h+podżwirowy 700 l/h, CO2,0,7 Watt/l)[2prętnik karłowaty,2bocja,3piskorek,20inessa,5kosiarka, 2 mikro zbrojniki]/160L-26st/C PH 7,5 Malawi (aquael 700l/h,0,4 Watt/l)7travavase,5red-red,5mphanga
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
skoro już masz trzy zegary to zrób mniejsze przerwy wł. jeżeli masz zegar mechaniczny dobowy to co 15 minut kolejne światło (bo mniejszego się nie da ustawić czasu chyba że poustawiasz inne czasy na każdym) a jak elektroniczny to nawet co 5 nie będzie wielkiego bum z światłem wg mnie mniejszy stres w akwarium
miłego dnia 

-
- Przyjaciel forum
Przyznam, ze o ile wspolczynnik Ra obil mi sie kiedys o uszy to nigdy nie spotkalem sie aby byl brany pod uwage w hobby roslin akwariowych. Z czym wielokrotnie sie spotkalem i czym sie posluguje jest wspolczynnik poprawnosci oddawania kolorow CRI (color rendering index). Wlasciwie zastanawiam sie czy Ra i CRI to nie to samo? Nie wiem. Wspolczynnik CRI wyznaczany jest w procentach przy czym 0 jest najgorsze a 100 najlepsze. Oczywiscie swiatlo sloneczne uznawane jest za 100. Teoretycznie czym wiekszy CRI (blizej 100) tym lepiej. Teoria z praktyka maja jednak tendencje do roznic. Od kiedy zaczalem uzywac swietlowek o dziwnej temperaturze 9325K i wspolczynniku CRI 67 (nienajlepszy w kompaktach) ktora to objawia sie kolorem z lekka rozowym ale stymulujaca doskonaly wzrost roslin, wspolczynnik CRI zyskal u mnie znaczenie drugoplanowe. Oczywiscie czym wiekszy CRI tym lepiej ale uwage zwracalbym jednak na lumeny i temperature barwowa w kelvinach. Rosliny w akwarium potrzebuja w widmie swiatla czerwieni i swiatla niebieskiego w odpowiednich proporcjach. Czym nizsza temperatura K tym wiecej czerwieni a mniej niebieskiego w widmie. Rosliny rosna bardziej wzdluz niz wszerz przy coraz wiekszych odstepach miedzy segmentami lisci. Czym wyzsza temperatura K tym mniej czerwieni a wiecej niebieskiego. Rosliny rosna w fasonie bardziej kompaktowym. W momencie gdy przewaga niebieskiego nad czerwonym jest zbyt duza rosliny przestaja rosnac. Istotne jest wiec aby zapewnic preferowane przez rosliny ekwilibrium i trzymac sie w przedziale temperatury barwowej od 5000K do 8000K. Tak wiec dobre swiatlo to swiatlo z jak najwieksza iloscia lumenow na watt i odpowiednia temperatura barwowa. Na koniec mozemy patrzec na CRI czy Ra.blazej pisze:czy ważniejszy jest współczynnik Ra czy jednak potoczne "Kelwiny". Gdzieś z kolei wyczytałem że lepiej określać nie ilość watów na litr ale ilość lumenów na litr.
blazej pisze:co do roślinki to może być niezłym wyznacznikiem poziomu azotanów w akwa
Niekoniecznie. Glony radza sobie swietnie przy kompletnym braku azotanow :-|
Dobra dosc juz sie nagledzilem :lol:
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Czyli reasumując u mnie są dwie bardziej "czerwone" (3500K) i trzy bardziej "niebieskie" (6500K) więc na dobrą sprawę roślinki powinny mykać wzdłuż jak i w szerz. I tak też się dzieje, jednak niektóre zadziwiająco rosną po dłuuuugości.
Jeszcze pytanko z innej beczki do Slantera lub innych "zielo-znawców" :-) :-P , jeżeli zbiornik jest ok 3 tygodnie po całkowitym restarcie, idzie co2 z bimbrowni to po jakim czasie zacząć nawozić i w jakiej dawce (mam akurat PlantaMin Tetry) w akwarium 160 litrów, bo chyba związki zawarte w wodzie z CO2 bez nawozów prędzej czy później zostaną "zjedzone" przez rośliny i przestaną mi rosnąć a boję się wlać nawóz bo kiedyś po takim zabiegu posiadałem plantację GLONÓW !!!. :shock: :oops:
P.S. To jeszcze mały EDIT posta:
Czy stosować stały czas naświetlania np: od 13:00 do 23:00
Czy stosować podwójny czas np 11:00 do 13:00 i później od 15:00 do 23:00 (drzemka dla roślin 2 godzinki :mrgreen: :mrgreen:)
Jeszcze pytanko z innej beczki do Slantera lub innych "zielo-znawców" :-) :-P , jeżeli zbiornik jest ok 3 tygodnie po całkowitym restarcie, idzie co2 z bimbrowni to po jakim czasie zacząć nawozić i w jakiej dawce (mam akurat PlantaMin Tetry) w akwarium 160 litrów, bo chyba związki zawarte w wodzie z CO2 bez nawozów prędzej czy później zostaną "zjedzone" przez rośliny i przestaną mi rosnąć a boję się wlać nawóz bo kiedyś po takim zabiegu posiadałem plantację GLONÓW !!!. :shock: :oops:
P.S. To jeszcze mały EDIT posta:
Czy stosować stały czas naświetlania np: od 13:00 do 23:00
Czy stosować podwójny czas np 11:00 do 13:00 i później od 15:00 do 23:00 (drzemka dla roślin 2 godzinki :mrgreen: :mrgreen:)
-
- Przyjaciel forum
Masz wiec dowod na to co powiedzialem wczesniej "Czym nizsza temperatura K tym wiecej czerwieni a mniej niebieskiego w widmie. Rosliny rosna bardziej wzdluz niz wszerz" Te 6500K sa po srodku i takich potrzebujesz. Bardziej niebieskie bylyby 8000K lub dzienne 10,000K. Proponowalbym wymiane tych 3500K na 6500K. Skonczy Ci sie problem z wydluzonymi roslinami.blazej pisze:Czyli reasumując u mnie są dwie bardziej "czerwone" (3500K) i trzy bardziej "niebieskie" (6500K) więc na dobrą sprawę roślinki powinny mykać wzdłuż jak i w szerz. I tak też się dzieje, jednak niektóre zadziwiająco rosną po dłuuuugości.
Zwiazki? Chodzi Ci o NO3? Aby rosliny "zjadly" NO3, wszystko inne musi sie rowniez tam znajdowac. Tak jak zwierzetom (w tym i nam) do zycia potrzebne sa weglowodany ale tez i proteiny, vitaminy, wapn, potas, magnez etc., tak i roslinom potrzebne do zycia sa: zelazo, potas, wapn i tak dalej. Sprawa jest o tyle trudna, ze rosliny nie "zjedza" sobie dzis na sniadanie troche NO3 a jutro na obiad troche potasu z dodatkiem Ca i Mg na deser. Jesli w wodzie akwarium brakuje jednego elementu, roslina nie bierze do "ust" niczego innego. Tak wiec zero nawozenia to slabe rozwiazanie. Nie wiem co jest w PlantaMin Tetry. Czy jest to nawoz mikro? Zakladam, ze tak. Dodawanie nawozow mikro jest konieczne tylko w proporcjach stosownych do masy roslinnej. Jesli jest tam stosunkowo malo mlodych roslin, dozowanie nawozami powinno byc minimalne. Dozowanie zwieksza sie wraz z przyborem roslin. Dalej juz nie doradze bo nie znam ani parametrow wody, ani gestosci obsady roslin. Nie znam rowniez skladu i koncentracji podanego przez Ciebie nawozu. Moze wiec ktos inny tu ma wiecej doswiadczenia na tym polu. ;-)blazej pisze: bo chyba związki zawarte w wodzie z CO2 bez nawozów prędzej czy później zostaną "zjedzone" przez rośliny i przestaną mi rosnąć a boję się wlać nawóz bo kiedyś po takim zabiegu posiadałem plantację GLONÓW !!!.
Milego dnia.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
OK Guru ty nasz roślinny :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: już podaję co jak ile i dlaczego:
1. Woda (PH=7,5;KH=9,0;CO2=8,53 ppm (wg tabeli zamieszczonej TUTAJ)
2. Roślinność:
* Echinodorus Marble Queen
* Cryptocoryna lutea
* Alternanthera rubra
* Anubias nana
* Hygrophila glabra
* Hygrophila polisperma
* Cabomba aquatica
* Glossistima (od niedawna i tu planuję dołożyć jeszcze 2 świetlówki)
3. Jeżeli chodzi o skład nawozu PlantaMin to niestety nikt go chyba nie zna bo firma owiała jakąś cholerną tajemnicą skład nawozu. Wkurzyło mnie to niezmiernie (i chyba stracą mnie jako klienta) bo chyba mało kto kupiłby np: dziecku soczek niewiedząc czy jest naszpikowany E-XXX w nie wiadomo jakiej ilości. Wstyd panowie z Tetry - wstyd. Slanter pytanie zatem do Ciebie co byś polecił do nawożenia oczywiście oprócz CO2
4. Co do gęstości zasiedlenia roślinek to pozwolę sobie zamieścić fotki - będzie szybciej i lepjej.
P.S. Jeszcze pytanko jak post powyżej czy stosować przerwy w naświetlaniu (tzw. drzemka roślin) ???? - jest to dla mnie dość istotne gdyż nie wiem jak nastawić zegary :-(
1. Woda (PH=7,5;KH=9,0;CO2=8,53 ppm (wg tabeli zamieszczonej TUTAJ)
2. Roślinność:
* Echinodorus Marble Queen
* Cryptocoryna lutea
* Alternanthera rubra
* Anubias nana
* Hygrophila glabra
* Hygrophila polisperma
* Cabomba aquatica
* Glossistima (od niedawna i tu planuję dołożyć jeszcze 2 świetlówki)
3. Jeżeli chodzi o skład nawozu PlantaMin to niestety nikt go chyba nie zna bo firma owiała jakąś cholerną tajemnicą skład nawozu. Wkurzyło mnie to niezmiernie (i chyba stracą mnie jako klienta) bo chyba mało kto kupiłby np: dziecku soczek niewiedząc czy jest naszpikowany E-XXX w nie wiadomo jakiej ilości. Wstyd panowie z Tetry - wstyd. Slanter pytanie zatem do Ciebie co byś polecił do nawożenia oczywiście oprócz CO2

4. Co do gęstości zasiedlenia roślinek to pozwolę sobie zamieścić fotki - będzie szybciej i lepjej.
P.S. Jeszcze pytanko jak post powyżej czy stosować przerwy w naświetlaniu (tzw. drzemka roślin) ???? - jest to dla mnie dość istotne gdyż nie wiem jak nastawić zegary :-(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Przyjaciel forum
A tam guru! Bez przesady! :-)blazej pisze:OK Guru ty nasz roślinny
Jakie ladne i czyste akwarium! Nie jest zle. Te plaskie kamienie. Czy zmierzyles Kh/Gh wody ktora dolewasz w porownaniu ze stara woda w akwarium? Zastanawiam sie czy te kamienie nie dodaja Ci twardosci. Wygladaja na jakiegos piaskowca ale nie zawadzi sprawdzic.
A tak! Stary dobry Chuck Gadd! Przy okazji; dobra strona! No wiec jak widzisz z tabeli masz za malo CO2. Jego poziom powinien wynosic jakies 20ppm (1ppm=1mg/L). Woda jest troche twarda. Nie masz szansy na zmniejszenie Kh?blazej pisze:1. Woda (PH=7,5;KH=9,0;CO2=8,53 ppm (wg tabeli zamieszczonej TUTAJ)
Nie znosze gdy to robia. Kupowanie kota w worku. Croc uzywa TMG. Gdzies to w Polsce kupuje. Skontaktuj sie z nim i zapytaj gdzie. To bardzo dobry nawoz mikro i ten polecam. Dupla ma rowniez dobre nawozy ale nie wiem czy osiagalne w Polsce. Nawozow ADA nie polecam glownie ze wzgledu na horendalna ich cene. Dobre dla najwiekszych snobow. Nawozy makro najlepiej robic sobie samemu z K2SO4, KNO3 i KH2PO4.blazej pisze:3. Jeżeli chodzi o skład nawozu PlantaMin to niestety nikt go chyba nie zna bo firma owiała jakąś cholerną tajemnicą skład nawozu
Co do roslin. Jest ich tam troche malo. Szczegolnie, ze ta gigantyczna zabienica zapanowala na polowa zbiornika a reszta zepchnieta zostala na lewa strone i wyglada troche stloczona. W takiej poczatkowej fazie dobrze byloby obsadzic gesto zbiornik szybko rosnacymi roslinami takimi wlasnie jak polysperma. Daj jej wiec sporo miejsca zeby sie rozrosla. W pozniejszej fazie mozna zastapic ja czyms bardziej "szlachetnym". Sprawe Echinodorusa giganta pozostawiam Tobie. Nie wiem jaki jest koncowy plan tej aranzacji. ;-)
Podsumowujac. Podnies CO2 szczegolnie, ze zamierzasz dac wiecej swiatla. Sprobuj, w miare mozliwosci, pomyslec nad zmniejszeniem Kh co oczywiscie nie jest konieczne jesli bedziesz unikal roslin preferujacych miekka wode. Pomysl nad nawozem. Utrzymuj wode akwarium tak krystaliczna jak teraz :-D A no i ta jej wysokosc Zabienica. Okropnie sie tam panoszy.
Co do poobiednich drzemek w naswietlaniu akwarium. Podtrzymuje to co powiedzialem wczesniej. ;-)
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
TMG jest mniej więcej w tej samej cenie co ADA.
Green Bright Step 1,2,3 butelki 500ml kosztują 107zł.
Tropica Master Growth 500ml kosztował mnie 95zł.
I jeden i drugi jest dostępny w:
Discusie na Radzymińskiej;
Zoologu w LeClerc na Ursynowie.
ps
dla niewtajemniczonych:
Step 1,2,3 to trzy buteleczki odpowiednio skomponowanego nawozu w zależności od wieku akwarium.
Step 1 - dla nowo zakładanych;
Step 2 - 3-6 m-cy
Step 3 - powyżej 3 miesięcy
ps2
TMG juz nie istnieje pod tą nazwą.
teraz są:
Plant Nutrition - mikro;
Plant Nutrition+ - macro
Green Bright Step 1,2,3 butelki 500ml kosztują 107zł.
Tropica Master Growth 500ml kosztował mnie 95zł.
I jeden i drugi jest dostępny w:
Discusie na Radzymińskiej;
Zoologu w LeClerc na Ursynowie.
ps
dla niewtajemniczonych:
Step 1,2,3 to trzy buteleczki odpowiednio skomponowanego nawozu w zależności od wieku akwarium.
Step 1 - dla nowo zakładanych;
Step 2 - 3-6 m-cy
Step 3 - powyżej 3 miesięcy
ps2
TMG juz nie istnieje pod tą nazwą.
teraz są:
Plant Nutrition - mikro;
Plant Nutrition+ - macro
-
- Forumowicz
- Kontakt:
pytanie tylko na ile ta inwestycja wystarcza i czy podajesz cenę za 1,2,3 (wtedy jeszcze do przeżycia czy 107 za 1, 107 za 2 i 107 za 3 bo wtedy kwota "deczko" rośnie.
-
- Przyjaciel forum
107 za kazde opakowanie!! Przy malym akwarium wystarczy na jakis czas. Przy wiekszym pojdzie w mgnieniu oka. Sa to nawozy do codziennego dozowania. Jedno wycisniecie (pompka identyczna jak w plynnym mydle do rak) na 20 litrow wody. Tak wiec w przypadku 100 litrowego zbiornika, dzienna porcja to 5 wycisniec pompki. W ciagu tygodnia bedziesz potrzebowal 35 wycisniec a w ciagu miesiaca 140. To sporo i 500 ml butelka na dlugo nie wystarczy. Nie sadzilem, ze Tropica jest w Polsce w tej samej cenie co ADA. Sadze jednak, ze jest to nawoz bardziej wydajny niz ADA no i nie trzeba sobie zawracac glowy ze "step1,step2,step3"
PS. Ceny w Polsce sa obledne! :roll:
PS. Ceny w Polsce sa obledne! :roll: