Compsopogon - jak z tym walczyć?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: tomek
- Kontakt:
Compsopogon - jak z tym walczyć?
Witam, nie mogę się pozbyć tych glonów, akwa 112 l. 2X 18W sylvania gro-lux, Swiatło około 10-12h na dobę. Z tego co już przeczytałem mam mało światła tzn. W na l, ale jak na razie nic na to nie poradzę, no i skróciłem czas naświetlania do 8h, glony ręcznie próbowałem usunąć z roślin, najwięcej jest tego na nurzańcu, ale jest to bardzo trudne, dość mocno się trzymają roślin. Może są jakieś inne sposoby? parametrów wody nie podam ponieważ nie kontroluje.
Za pomoc o ile jest jakaś szansa dziękuje i pozdrawiam.
maol:
Zmieniam tytuł na czytelny
Za pomoc o ile jest jakaś szansa dziękuje i pozdrawiam.
maol:
Zmieniam tytuł na czytelny
Ostatnio zmieniony 2007-10-05, 19:13 przez tompio77, łącznie zmieniany 1 raz.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Compsopogon - jak z tym walczyć?
no poprawa światła jest najlepszym rozwiązaniem, możesz też wrzucić coś jedzącego glony - np krewetki...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Kolejna herezja dotycząca podmian wody. Podmieniaj wodę właściwie, co tydzień 20-25%. Zbyt częste podmiany wody powodują pogorszenie się jej parametrów, gdyż zostaje znacznie zaburzony cykl azotowy, co ...pomaga glonowi.Adam pisze:[Najlepiej to utrzymaj dobre parametry, częste podmiany wody, co kilka dni 10-15%
Utrzymuj prawidłowe parametry wody, nie przekarmiaj ryb i zlikwiduj (jeżeli masz) przerybienie, zastanów się czym masz odpowiednio wydajny biologicznie filtr. Dla tego glona samego w sobie światło jest mało ważne, ale doprowadzenie go do porządku pomoże roślinom w naturalnej obronie przed glonami. Zaatakowane części roślin jak najszybciej usuwaj z akwarium, nie da się tego glona usunąć z liści i łodyg. Podobnie zasiedlone małe kamyczki, żwirek itp. wywalać natychmiast. Duże kamienie itp. dekoracje można dokładnie wyszorować, jeżeli zobaczysz na nich kępki glona. Zdecydowanie pomaga też zmiękczenie wody,obniżenie ph i usunięcie fosforanów. Niestety nie ma co liczyć na szybkie zwycięstwo - to glon z którym walka jest trudna i długotrwała.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: tomek
- Kontakt:
Dzięki Marcin, glonu już nie mam, systematycznie podmieniałem wodę, glony wyrzucałem, zakupiłem 4 kosiarki, troszkę chemi i nic nie ma. Mam nadzieje że już się nie pojawi. Pozdrawiam!
- maol
- Moderator
Nie ma za co :-) Trzymaj tak dalej, a będzie tylko lepiej.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Nie bardzo rozumiem na czym polega ta herezja z podmianami wody. Nie rozumiem rowniez w jaki sposob zbyt czeste podmiany powoduja pogorszenie sie jej parametrow i w jaki sposob "zostaje znacznie zaburzony cykl azotowy. Czy moglbys mi to wytlumaczyc? Pytam bo jestem jednym z tych heretykow ktorzy podmieniaja 50% wody tygodniowo a gdy zachodzi potrzeba to i dwa razy w tygodniu.maol pisze:Kolejna herezja dotycząca podmian wody. Podmieniaj wodę właściwie, co tydzień 20-25%. Zbyt częste podmiany wody powodują pogorszenie się jej parametrów, gdyż zostaje znacznie zaburzony cykl azotowy, co ...pomaga glonowi.
- maol
- Moderator
Ale, ZTCW, masz akwaria głównie roślinne - a tam częsta podmiana wody nie jest niczym złym, ani niezwykłym. A tu mowa jest o akwarium gdzie sa ryby - i to niewielkim akwarium. Cykl azotowy w akwarium jest Ci chyba znany - jego końcowym produktem jest NO3. Które jest jednocześnie trujące dla ryb, niezbędne dla życia i rozwoju roślin oraz... praktycznie nieusuwalne inaczej niż przez podmianę. Czyli, jak kto w akwarystyce bywa - niezbędne do życia w akwarium, ale konieczne do zadbania. Regularna podmiana wody ma na celu stabilizację poziomu NO3 - tzn ma go być, tyle, żeby rośliny miały co "jeść", ale żeby nie szkodziło to rybom. Zbyt częste podmiany powodują znaczna destabilizację procesów azotowych ( bo razem z NO3 zaburzymy też NO2 - co powoduje później problem ze stabilnym wzrastaniem NO3)- a zbyt rzadkie mogą doprowadzić nawet do śmierci ryb ( to już oczywiście krańcowy przypadek).
Dodatkowo - przecież woda w akwarium to nie tylko NO2/NO3. To też wiele różnych parametrów o które wypada dbać - twardość, ph, temperatura itp. Każda podmiana oznacza zaburzenie i destabilizację - tym większą im mniejsze jest akwarium. Szczególnie, jeżeli jest to kranówka, a nie "stabilna" woda z RO. Czym rzadziej to robimy, tym nasze ryby są szczęśliwsze.
Oczywiście - 25% pojemności akwarium raz na tydzień to przybliżenie. Jeżeli stosuje sie testy na NO3, można podmian dokonywać rzadziej, bądź w innych ilościach - bądź nawet częściej, jeżeli to komuś do czegoś potrzebne. Zobaczcie np. http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekr ... cling.html - tu jest to nieźle opisane i narysowane.
Dodatkowo - przecież woda w akwarium to nie tylko NO2/NO3. To też wiele różnych parametrów o które wypada dbać - twardość, ph, temperatura itp. Każda podmiana oznacza zaburzenie i destabilizację - tym większą im mniejsze jest akwarium. Szczególnie, jeżeli jest to kranówka, a nie "stabilna" woda z RO. Czym rzadziej to robimy, tym nasze ryby są szczęśliwsze.
Oczywiście - 25% pojemności akwarium raz na tydzień to przybliżenie. Jeżeli stosuje sie testy na NO3, można podmian dokonywać rzadziej, bądź w innych ilościach - bądź nawet częściej, jeżeli to komuś do czegoś potrzebne. Zobaczcie np. http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekr ... cling.html - tu jest to nieźle opisane i narysowane.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Przyjaciel forum
Co znaczy ZTCW? :-)maol pisze:Ale, ZTCW,
Mam tam tez sporo ryb. ;-)maol pisze:masz akwaria głównie roślinne
On napisal, ze ma rosliny gdyz probowal usunac z nich glony.maol pisze:A tu mowa jest o akwarium gdzie sa ryby - i to niewielkim akwarium.
Przyznam bez bicia, ze nie bardzo rozumiem Twojego podejscia. Nie zrozum mnie zle. Nie krytykuje tego co napisales. Czego jednak w dalszym ciagu nie rozumiem jest szkodliwosc wiekszych lub czestszych i wiekszych podmian wody.
No tak ale jesli do podmiany zawsze uzywamy wody z tego samego zrodla (kranowa czy RO) to twardosc wody w akwarium i w kranie jest praktycznie jednakowa.maol pisze:Dodatkowo - przecież woda w akwarium to nie tylko NO2/NO3. To też wiele różnych parametrów o które wypada dbać - twardość, ph, temperatura itp
Ph. O ile ktos drastycznie nie podnosi lub obniza ph w akwarium za pomoca chemii, male zmiany ph przy podmianie wody nie maja wiekszego dla ryb znaczenia.
Temperatura. Do akwarium nigdy nie nalewa sie zimnej lub cieplej wody bez wzgledu czy jest to 25 czy 50% podmiana. Temperatura wody dodawanej powinna wynosic dokladnie tyle ile woda w akwarium.
I tak i nie. Jesli mowa jest o akwarium w ktorym zachowana jest rownowaga biologiczna w proporcjach masy roslinnej do zwierzecej przy proporcjonalnym oswietleniu to zgoda. W rzeczy samej pani Diana Walstad (autorytet w swiecie entuzjastow naturalnego akwarium) zaleca 30% podmiane wody w takich akwariach raz na pol roku czyli praktycznie 0 podmian pody.maol pisze:Czym rzadziej to robimy, tym nasze ryby są szczęśliwsze.
Jesli chodzi o akwarium w ktorym jest slabe oswietlenie i przewaga ryb nad roslinami wtedy "czym rzadziej tym lepiej" doprowadzi glownie do wysokich poziomow NO3 i PO4 w postaci organicznej.
maol pisze:Regularna podmiana wody ma na celu stabilizację poziomu NO3 - tzn ma go być, tyle, żeby rośliny miały co "jeść",
No zgoda ale zwroc uwage na jego oswietlenie. Przy takim oswietleniu rosliny rosna (jesli w ogole) niezmiernie wolno. Zapotrzebowanie roslin na NO3 przy takim tempie wzrostu jest znikomy. 5mg/L spokojnie wystarcza tak wiec obawe o zbyt malo NO3 w takim zbiorniku mozna, moim zdaniem, zaniedbac.
Procesy azotowe zachodza przeciez na mediach filtra tudziez innych stalych elementach wyposazenia ktore maja bezposrednia stycznosc z woda akwarium. Jedyna destabilizacja jaka przychodzi tu na mysl to usuwanie NO3 (zywotnosc NO2 w przecyklowanym akwarium jest bardzo krotka i jego poziom nie powinien byc wykrywalny) a przeciez rybom na NO3 nie zalezy. Rosliny poradza sobie z minimalnymi jego ilosciami.maol pisze: Zbyt częste podmiany powodują znaczna destabilizację procesów azotowych ( bo razem z NO3 zaburzymy też NO2 - co powoduje później problem ze stabilnym wzrastaniem NO3)-
Akwarium jest miejscem wielu wypadkowych w zaleznosci od ktorych podejmuje sie takie czy inne kroki. Celem mojej polemiki nie bylo doradzenie lub odradzenie koledze takich czy innych podmian wody. Tego tez nie uczynilem. Napisalem to wszystko gdyz jako heretyk :mrgreen: czuje sie zobligowany do obrony moich pogladow. A! W slady Galileusza nie pojde i pogladow w obawie pojscia na stos nie zmienie ;-)
- maol
- Moderator
Nie będę akurat tego heretyka palił na stosie. Za dużo wie, na torturach trochę się z niego jeszcze wyciśnie... :-) Jak widać na powyższym przykładzie, chyba starły nam sie dwie szkoły myślenia, falenicka i otwocka - ciężko wybrać która jest lepsza... Na swoja obronę napiszę tylko - jeżeli większe i częstsze podmiany nie są szkodliwe, to dlaczego nie 99% codziennie? Wiem, to argument reductio ad absurdum, ale wydaje się w tym wypadku słuszny.
Nie jestem fanatykiem - ale w większości małych, "prostych" zbiorników standardowa podmiana po prostu działa, usuwa większość problemów z parametrami wody itp. Nie uważam za stosowne wprowadzania zamętu, skoro najprostsza, dokładnie znana wszystkim metoda działa dobrze. Co nie oznacza, ze wraz ze wzrostem zaawansowania akwarysty eksperyment ze zmianą częstotliwości i ilości nie może być przeprowadzony. Ale sugerowanie go początkującym, nie mającym żadnego doświadczenia ani nawet podstawowych testów to wg mnie duży błąd.
I na koniec, ZTCW - Z Tego Co Wiem :-)
Nie jestem fanatykiem - ale w większości małych, "prostych" zbiorników standardowa podmiana po prostu działa, usuwa większość problemów z parametrami wody itp. Nie uważam za stosowne wprowadzania zamętu, skoro najprostsza, dokładnie znana wszystkim metoda działa dobrze. Co nie oznacza, ze wraz ze wzrostem zaawansowania akwarysty eksperyment ze zmianą częstotliwości i ilości nie może być przeprowadzony. Ale sugerowanie go początkującym, nie mającym żadnego doświadczenia ani nawet podstawowych testów to wg mnie duży błąd.
I na koniec, ZTCW - Z Tego Co Wiem :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Przyjaciel forum
O to wlasnie chodzi. To rowniez lubie. Wymiana pogladow, podstawy, informacje, motywy dzialan etc. Nie ma w tym nic zlego. Jedynie przyklad dla tych ktorzy lubia "kruszyc kopie" uciekajac sie do wyzwisk i innych nieciekawych form dyskusji. ;-) Czy jedna szkola jest lepsza od drugiej? Wszyscy i kazdy z osobna musi sobie na to pytanie odpowiedziec sam. Jak juz gdzies tu wczesniej przy innym temacie wspomnialem; Najlepsza metoda na piekne i zdrowe akwarium to taka ktora sprawdza sie w danym akwarium u danej osoby i w danych warunkach :-Pmaol pisze:Jak widać na powyższym przykładzie, chyba starły nam sie dwie szkoły myślenia, falenicka i otwocka - ciężko wybrać która jest lepsza...
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
to ja mam tez pytanie zwiazane z glonami
ponieważ mam ich dość postanwoiłem dołożyc jeszcze jedna swietlówke
obecnie mam 108W na 240 l
na swietlówkach http://www.zoolight.pl/sklep/product_in ... cts_id/199
zamierzam dołożyć jeszcze około 40W zeby przekroczyc magiczna bariere 0,5W/L
pytanie jaka świetłówkę dodać?
dodatkowo mam problem z roślinkami.. mianowicie wąkrotka a dokładnie jej liście od nerwów robią się białe a następnie obumiera cały liść... czy to od braku światła?
ponieważ mam ich dość postanwoiłem dołożyc jeszcze jedna swietlówke
obecnie mam 108W na 240 l
na swietlówkach http://www.zoolight.pl/sklep/product_in ... cts_id/199
zamierzam dołożyć jeszcze około 40W zeby przekroczyc magiczna bariere 0,5W/L
pytanie jaka świetłówkę dodać?
dodatkowo mam problem z roślinkami.. mianowicie wąkrotka a dokładnie jej liście od nerwów robią się białe a następnie obumiera cały liść... czy to od braku światła?
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm