sprezyny talerzowe

Odnośnie napowietrzania

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kamilb
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Kamil
Kontakt:

Odnośnie napowietrzania

Post autor: kamilb » 2007-12-10, 18:19

Witam
Rozmawiałem dzisiaj z moim nauczycielem. Powiedział mi, że odłączył u siebie napowietrzanie w filtrze. Zaczęliśmy dyskusje i w sumie stwierdziłem, że ma poniekąd racje...
Mam akwarium 30l (fotki w linku w podpicie) i mam podpięty pod filtr wężyk napowietrzający. Jak wszyscy wiemy, powietrze wypycha z wody CO2, które jest potrzebne rośliną. Jednak jeśli odłączymy napowietrzanie, będzie więcej CO2 w wodzie i rośliny będą lepiej funkcjonowały i rosły, a co za tym idzie, będą dostarczać tlenu same od siebie.

Więc jak myślicie? Odłączyć napowietrzanie?
Obsada: 1x bojownik, 1x otosek, 5x neon innesa, 2x red cherry

Rośliny to m.in. anubias, nurzaniec śrubowy, bacopa, mech jawajski, wgłębka, gałęzatka i jeszcze jakieś (są na zdjęciach w galerii).

Pozdrawiam:)
Obrazek

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: Odnośnie napowietrzania

Post autor: D4ni3l » 2007-12-10, 18:48

Ja nie używam napowietrzacza. Posiadam filtr kubełkowy, a woda jest na wysokim poziomie. Tzn. po prostu lustro wody się delikatnie marszczy. CO2 leci 24/h.
Obsada: paletki,kiryski,neonki,otoski,kosiarki.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-12-10, 19:13

Znam takich co napowietrzaja razem z dodawaniem CO2, znam takich co nawoza CO2 w dzien a napowietrzaja w nocy. Znam rowniez takich (i do nich sie zaliczam) ktorzy wcale nie napowietrzaja tylko powoduja lekkie zmarszczenie powierzchni wody. We wszystkich przypadkach obserwowalem bardzo dobry wzrost roslin i dobra kondycje ryb. I znajdz tu czlowieku wlasciwe rozwiazanie :roll: Najwlasciwszym rozwiazaniem chyba bedzie takie ktore najlepiej sprawdza sie w Twoim akwarium ;-)

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Imię: Kasia ;-)
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-12-10, 19:23

Slanter pisze:Najwlasciwszym rozwiazaniem chyba bedzie takie ktore najlepiej sprawdza sie w Twoim akwarium
i ja się pod tym popdiszę
wszystko zależy od Twojego zbiornika
ja należę do dwóch grup podanych przez Slantera mianowicie : w moim małym 25l akwarium z krewetkami napowietrzam tylko nocą a w baniaku ogólnym czyli 100 nie napowietrzam , mam tam tylko deszczownię ustawioną w ten sposób że woda spływa po ściance akwarium oba zbiorniki są obecnie cały czas zasilane co2 z powodu mojego lenistwa ;-)
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-12-10, 19:49

A nie prościej dowiedzieć sie jak zachodzi proces napowietrzania? Te tzw."bąbelki" które tak uwielbiają niektórzy akwaryści, nie maja praktycznie żadnego skutku "napowietrzającego" - i rzeczywiście, wybijają z wody CO2. Za to napowietrzanie w 99% zachodzi na skutek ruchu powierzchni wody, który żadnego wybijania CO2 nie powoduje. Co oznacza, ze trzeba po prostu pomyśleć - i dać np. deszczownicę pod lustrem wody, skierowaną do góry. Ruch wody zapewni napowietrzanie, CO2 nie będzie tracone. A bąbelki z "koski napowietrzającej" - no cóż, wg mnie mają tylko znaczenie dekoracyjne...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-12-10, 20:46

maol pisze:A bąbelki z "koski napowietrzającej" - no cóż, wg mnie mają tylko znaczenie dekoracyjne...
Niekoniecznie. Owszem z samych babelkow powietrza w wodzie akwarium raczej nie przybywa. Przybywa go natomiast dzieki wzburzeniu lustra wody powodowanym przez ciagly strumien pecherzykow powietrza. Powietrze rowniez rozpuszcza sie w tych badzo drobnych katapultujacych kroplach wody ktore mozna zaobserwowac bezposrednio nad miejscem uchodzenia pecherzykow powietrza. Tak wiec o ile metoda napowietrzania kostka nie jest az tak skuteczna jak zmarszczenie tafli wody to jednak zjawisko napowietrzania tam zachodzi.
maol pisze: Za to napowietrzanie w 99% zachodzi na skutek ruchu powierzchni wody
Zgoda :->
maol pisze:który żadnego wybijania CO2 nie powoduje.
Tu niezgoda ale to juz na inny temat ;-)

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-12-11, 09:43

Slanter pisze:
maol pisze:A bąbelki z "koski napowietrzającej" - no cóż, wg mnie mają tylko znaczenie dekoracyjne...
Niekoniecznie. Owszem z samych babelkow powietrza w wodzie akwarium raczej nie przybywa. Przybywa go natomiast dzieki wzburzeniu lustra wody powodowanym przez ciagly strumien pecherzykow powietrza. Powietrze rowniez rozpuszcza sie w tych badzo drobnych katapultujacych kroplach wody ktore mozna zaobserwowac bezposrednio nad miejscem uchodzenia pecherzykow powietrza. Tak wiec o ile metoda napowietrzania kostka nie jest az tak skuteczna jak zmarszczenie tafli wody to jednak zjawisko napowietrzania tam zachodzi.
Zgadzam sie w 100%. Ruch wody wywoływany przez bąbelki powoduje napowietrzanie. Ale, jak sam piszesz - istotny jest tu ruch, a nie jego przyczyna. Równie dobrze można posadzić tresowanego chomika z wiosłem. Albo kupić falownik tak jak w akwariach morskich :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25

Post autor: croc » 2007-12-11, 12:06

w akwarystycznym widziałem jakiś czas temu takiego plastikowego pajacyka, który podłączony jest do brzęczyka i w związku z tym skacze: góra - dół, od dna do powierzchni. Tworzy całekiem niezłe zafalowanie wody, czyli powoduje jej natlenienie. Wygląda lepiej niż bąbelki z kostki. Chomik może się zbuntować, bo to żywe stworzenie, a taki plasikowy pajacyk.....
:mrgreen:

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-12-11, 12:45

... i to pewnie nieźle natlenia wodę :-) Jednym zdaniem, pajacyk w każdym akwarium :mrgreen:

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-12-12, 03:36

Jutro jade po pajacyka! A jak nie dostane pajacyka to kupie sobie takiego malego ludzkiego szkielecika co lezy na dnie i co pare sekund odbija mu sie wielkim bablem powietrza.

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-12-12, 21:25

niezłe. Takiego nie widziałem.

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Imię: Kasia ;-)
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-12-13, 21:14

blee te plastikowe ozdoby są okropne
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-12-14, 09:54

croc pisze:niezłe. Takiego nie widziałem.
i tak najlepszym gadżetem do napowietrzania jest.... zdechła ryba

ceramiczna zdechła ryba z flakami na wierzchu a z dziury w jej brzuchu lecą bąbelki... niestety nie posiadam zdjęcia... musicie mi na słowo uwierzyć :-)

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-12-14, 10:27

a z jakiego biotopu, bo nie wiem czy mi będzie do obsady pasowała? :roll:

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr