Krasnorosty
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
Krasnorosty
Witam,
jak chyba już wicie mam w akwa problem z krasnorostami :-( Co mogę zrobić by się ich pozbyć. Mało na forum tego jest więc postanowiłem założyć nowy wątek.
Moje pytania:
:arrow: czy mogę stosować nawóz?? (mam 72W/100l ale nie podaję co2, muszę jeszcze uszczelnić bimbrownię a brat nie ma czasu bo pisze kolokwium)
:arrow: czy podać żywe kultury bakterii??
Opis mojego akwa http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/4644.htm
Doszła jeszcze moczarka dzisiaj
Mam mchy w akwaium więc kosiarki odpadają. Dzisiaj otoski troche glona kosiły z glossostigmy. Krasnorosty są na mchu jawajskim, bulwie lotosa, korzeniach microsorum i glossostigmie.
Proszę o pomoc
Pozdr.
jak chyba już wicie mam w akwa problem z krasnorostami :-( Co mogę zrobić by się ich pozbyć. Mało na forum tego jest więc postanowiłem założyć nowy wątek.
Moje pytania:
:arrow: czy mogę stosować nawóz?? (mam 72W/100l ale nie podaję co2, muszę jeszcze uszczelnić bimbrownię a brat nie ma czasu bo pisze kolokwium)
:arrow: czy podać żywe kultury bakterii??
Opis mojego akwa http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/4644.htm
Doszła jeszcze moczarka dzisiaj
Mam mchy w akwaium więc kosiarki odpadają. Dzisiaj otoski troche glona kosiły z glossostigmy. Krasnorosty są na mchu jawajskim, bulwie lotosa, korzeniach microsorum i glossostigmie.
Proszę o pomoc
Pozdr.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
- andrzej1234
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Re: Krasnorosty
Był tu już wątek o tym, i było mówione coś o krewetkach... Jak znajde to dam link
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Może to być przyczyną Twoich problemów.Danio12345 pisze:mam 72W/100l ale nie podaję co2
Nic nie pomogą.Danio12345 pisze:czy podać żywe kultury bakterii??
Poza tym: http://e-akwarystyka.pl/topics36/3272.htm
Pozdrawiam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Akwarysta
Daniel. link któey podałeś przedstawia sposób walki z okrzemakmi ;-)
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
- eramus
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 90
- Imię: Piotr
sa jakies preparaty chemiczne ktore to zwalcza??szukalem na forum o Krasnorostach i nic nie moge znalezc wiec wiec nie mowcie zebym sobie poszukal bo nie ma nikt nei potrafi powiedziec jak z nimi walczyc to podajcie chociaz nazwe srodka chemicznego co je zabije
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Nie ma preparatów zwalczających krasnorosty, sa za to sposoby pozbycia się ich (coć niełatwe). Poszukaj na forum, temat był wałkowany wielokrotnie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
liscie "zakażone" obcinasz, a rośliny całkowicie "zainfekowane" usuwasz. Poprawiasz parametry wody, żeby krasnrosty nie miały szans z roślinami.
Trudne i czasami na oślep. Ile czasu ma twoje akwa? U mnie krasnorosty atakowały w drugim miesiącu i po 1-2 znikały.
Jest też jakaś chemia (Maol się zaraz zdenerwuje :-D ), tabletki, które hamują rozwój glonów w tym krasnorostów (roślin niestety też).
Poza tym pamiętaj, że krasnorost też wyciąga związki azotowe z wody, a więc ją oczyszcza. ;-)
Trudne i czasami na oślep. Ile czasu ma twoje akwa? U mnie krasnorosty atakowały w drugim miesiącu i po 1-2 znikały.
Jest też jakaś chemia (Maol się zaraz zdenerwuje :-D ), tabletki, które hamują rozwój glonów w tym krasnorostów (roślin niestety też).
Poza tym pamiętaj, że krasnorost też wyciąga związki azotowe z wody, a więc ją oczyszcza. ;-)
- maol
- Moderator
To może tak - są preparaty zwalczające glony ( razem z roślinami zwykle). Ale ich uzytkowanie jest bez sensu - bo zwalczają tylko skutek, a nie przyczynę. I z trudem zabity glon zaraz powróci - bo nadal ma doskonałe warunki...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Przyjaciel forum
I to ze zdwojonymi silami. Rozkladajace sie resztki martwego glonu na dnie lub na mediach filtra plus martwe liscie roslin to doskonaly nawoz dla nowego glonu.maol pisze: I z trudem zabity glon zaraz powróci
[ Dodano: 2007-12-19, 05:59 ]
Krasnorost z powodzeniem obejdzie sie bez zwiazkow azotowych w wodzie. Bedzie rosl przy NO3=0. Niejednokrotnie juz o tym pisalem ale nikt mnie nie slucha :-xcroc pisze:Poza tym pamiętaj, że krasnorost też wyciąga związki azotowe z wody, a więc ją oczyszcza
-
- Zakręcony forumowicz
słuchamy i pamiętamy, ale jesli azot jest również w postaci NO3, to krasnorosty też z niego z radością korzystaja.
-
- Przyjaciel forum
Zgadza sie. Wtedy jednak:croc pisze:słuchamy i pamiętamy, ale jesli azot jest również w postaci NO3, to krasnorosty też z niego z radością korzystaja.
croc z Toba zyje sie latwiej! :-Dcroc pisze:Poprawiasz parametry wody, żeby krasnrosty nie miały szans z roślinami.
- maol
- Moderator
To ja powiem od siebie, jako stary weteran wojny z krasnorostami - efekt przyniosło dopiero radykalne obniżenie poziomu fosforanów. Zbijanie NO3 pomagało... na inne glony.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
powiedz, jak obniżyłes poziom fosforanów?
- maol
- Moderator
Granulki Sera Phosvec do filtra.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
krasnorst numer 1 chyba się wycofał :-)
ale jest numer 2 który się wprowadza :-|
nie wiem czy to jest na 100% krasnorost więc proszę o pomoc w identyfikacji.
Fotka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/81c ... 9cb0a.html (na tyle jest nitka z odrostami)
jutro dam dokładne fotki.
Co to może być?? Opis: nitka (wyrasta ze dowolnego miejsca na roślinie) i od niej wychodzą nowe nitki. kolor przymulony, chyba brązowy.
Czy po wypłukaniu rośliny w nadmanganianie potasu krasnorost umrze?? w czym można go płukać by krasnal odszedł.
I niektóre liście robią się całe zielone ale jakby coś się osadzało. Zielone. To samo ma glossostigma.
Compsopogon- to mam na microsorum. Jak się tego pozbyć??
ale jest numer 2 który się wprowadza :-|
nie wiem czy to jest na 100% krasnorost więc proszę o pomoc w identyfikacji.
Fotka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/81c ... 9cb0a.html (na tyle jest nitka z odrostami)
jutro dam dokładne fotki.
Co to może być?? Opis: nitka (wyrasta ze dowolnego miejsca na roślinie) i od niej wychodzą nowe nitki. kolor przymulony, chyba brązowy.
Czy po wypłukaniu rośliny w nadmanganianie potasu krasnorost umrze?? w czym można go płukać by krasnal odszedł.
I niektóre liście robią się całe zielone ale jakby coś się osadzało. Zielone. To samo ma glossostigma.
Compsopogon- to mam na microsorum. Jak się tego pozbyć??
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss