czy to napewno parka ramirezek?
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Tomek
czy to napewno parka ramirezek?
czy ktos mi powie zcy to jest napewno samiec i samiczka? mam je od 2 dni jedna jest wieksza plywa w obrebie jednego rewiru druga plywa prawie po calym aka i jest zdecydowanie mniejsza,zadna nie ma charakterysttycznego kogucika sa jednak male bo ten wiekszy jest wielkosci neona wyrosnietego. dodam jeszce ze na poczatku obaj stawali napzreciw siebie i sie"stroszyly poczym "szarzowali na siebie"i po krutkim spieciu spokuj byl a teraz czasem wrecz plywaja razem czasem jedne za drugim, obok siebie ;]
oto link do zdjec, 3 pierwsze to ten wiekszy osobnik a dwa ostatnie to ten mniejszy
http://jajoo.fotosik.pl/albumy/333785.html#e
sorki za jakosc zdjec
oto link do zdjec, 3 pierwsze to ten wiekszy osobnik a dwa ostatnie to ten mniejszy
http://jajoo.fotosik.pl/albumy/333785.html#e
sorki za jakosc zdjec
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Darek
Re: czy to napewno parka ramirezek?
Ten pierwszy osobnik (3 pierwsze zdjecia) to samica a ten drugi samiec. (Ja tak sądzę)
Przyjzyj sie dokladnie jaki ma dlugi "irokez" ten drugi
Przyjzyj sie dokladnie jaki ma dlugi "irokez" ten drugi

-
- Forumowicz
no wlasnie ani to ani to nie ma irokeza ten wiekszy osobnik ma tylko bardziej"roztzrepane" te promienie czarne
daje link do fotek gdzie sa obaj na raz
http://jajoo.fotosik.pl/albumy/334278.html#e
daje link do fotek gdzie sa obaj na raz
http://jajoo.fotosik.pl/albumy/334278.html#e
-
- Forumowicz
No dobra. Po 1 gdyby to byly samce to zapewne w tej chwili jeden by juz nie zyl.
Po 2 sa jeszzce MLODZI wiec nie widac tak irokeza.
Po 3 Ten mniejszy jest smuklejszy a wiec to samiec poniewaz samce zawsze sa "ZAGRABNIEJSZE"
Pozdrooo
AAAAA i jedna z nich ma zarumienione podbrzusze co swiadczy ze to "plec przeciwana" tej drugiej
Po 2 sa jeszzce MLODZI wiec nie widac tak irokeza.
Po 3 Ten mniejszy jest smuklejszy a wiec to samiec poniewaz samce zawsze sa "ZAGRABNIEJSZE"

AAAAA i jedna z nich ma zarumienione podbrzusze co swiadczy ze to "plec przeciwana" tej drugiej

- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Na tym nowym zdjęciu na górze jest samiec , na dole samica, :-)
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
no wlasnie chyba sa to dwie samice bo ta mniejsza moze byc mniejsza to chyba spzredawca dal mi jedna odmiane weloniasta a jedna normalna, sie chyba poprostu pomyli jak lapal.a weloniaste chyba zawsze wygladaja na zgrabniejsze. a co do kolorow to w sumie moga mylic-mam mrok w akwa a i fotek nie umiem dobzre robic-obie maja troszke zarozowione brzuchy
-
- Forumowicz
Ale jedna ma bardziej wiekszego irokeza.Jak nie jestes pewien to zapal swiatlo.To samiec i samica.Ja i mój poprzednik tak twierdzimy. Wiec tak jest
Pozdrrooo
Pozdrrooo

- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
Mnie się wydaje, że to są dwie samiczki, wydaje mi się że obie rybcie mają różowe brzuszki. A po tym najłatwiej rozpoznać płeć, irokez u samczyków to rzecz względna, u jednych jest u innych nie ma.
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Forumowicz
moze to i lepiej. po swietach kupie samczyki, mam nadzieje ze w 160L dwie pary(o ile sie dobiora) sie pogodza i podziela erenem. choc narazie te dwie raczej coraz mniej sa zgodne ;] najpierw mniejsza ganiala wieksza, teraz mniejsza ganaia wieksza ;]
Samce pielęgniczki Ramireza są na ogół większe, mają 3 i 4 promień płetwy grzbietowej ok. 2 x dłuższe od pozostałych promieni, płetwa odbytowa u samca jest dłuższa, ostro zakończona i sięga do ok. 1/3 długości płetwy ogonowej (u samic jest okrągło zakończona i dorasta tylko do podstawy ogona). Po całkowitym wybarwieniu się samice mają czerwono-różowe podbrzusze, natomiast samce są bardziej wyraziście ubarwione. Można też odróżnić płeć na podstawie wyglądu czarnej plamy na boku ciała (pod płetwą grzbietową) : u samców jest ona rozciągnięta (pionowo), a u samic bardziej okrągła, mniejsza i często intensywniej wybarwiona, otoczona przez okrąg z niebieskich kropeczek. W czasie tarła można rozróżnić także po kształcie pokładełek. U samicy jest ono grubsze, tępo zakończone, u samca zaś dłuższe, cieńsze i ostro zakończone.
P.S Spróbuj zobaczyć w sklepie "Skalar" pod Maciejem. Ostatnio widziałem tam dosyć porządne ramirezki.
Pozdrowienia
Andrzej
:-P
P.S Spróbuj zobaczyć w sklepie "Skalar" pod Maciejem. Ostatnio widziałem tam dosyć porządne ramirezki.
Pozdrowienia
Andrzej
:-P