bocje mają ospe
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
bocje mają ospe
mam 4 bocje wspaniałe i najprawdopodobniej mają ospe mam problem ze złapaniem ich z akwarium więc zastosuje leczenie w akwarium bez ich odławiania
wsypałam soli i wlałam środek o nazwie COSTAPUR SERY ale mam pytanie jak często dolewać ten preparat i czy przed dolaniem podmieniać wode
temperature też podniosłam o 3 stopnie :shock:
wsypałam soli i wlałam środek o nazwie COSTAPUR SERY ale mam pytanie jak często dolewać ten preparat i czy przed dolaniem podmieniać wode
temperature też podniosłam o 3 stopnie :shock:
kaskaz
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: bocje mają ospe
pamiętaj o napowietrzaniu... Nie było do środka dodanej "recepty" z dawkowaniem? Ja podawałem co 2 dzień, wodę podmieniasz dopiero po zakończeniu leczenia, nie pamientam niestety dawki dziennej...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- WerKarJod
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Karol
Jeśli masz dużo roślin, to warto wlać leku trochę więcej, bowiem wchłaniają one preparat i obniżają tym samym jego stężenie.
:arrow: Moje akwarium: ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/5098.htm
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
-
- Zainteresowany
niestety ten lek kupiłam już doś dawno i nie pamiętam jakie było dawkowanie a ulotka gdzieś mi zginęła a na butelce nie ma polskiego tłumaczenia
chciałam szybko zareagować więc podałam tak na oko [wiem że tak się nie robi]a jutro pójde do sklepu i sprawdze :lol:
[ Dodano: 2007-12-26, 21:21 ]
pamiętam o napowietrznianiu chodzi filtr i brzęczyk
chciałam szybko zareagować więc podałam tak na oko [wiem że tak się nie robi]a jutro pójde do sklepu i sprawdze :lol:
[ Dodano: 2007-12-26, 21:21 ]
pamiętam o napowietrznianiu chodzi filtr i brzęczyk
kaskaz
- andrzej1234
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
U mnie jak bojownik zachorował na ospę, podawałem zieleń malachitową co drugi dzień po 4-6 kropli. Po chyba tygodniu wszystko było ok, bojownik ma się dobrze i nawet ma lepszy apetyt niż wczyśniej
. Niestety musiałem go oddać w wigilię bo mam nowe akwa, a był zawsze bardzo agresywny dla wszystkich innych ryb...

- Kazio
- Akwarysta
- Imię: Kazio
kup jak bedziesz w zoologoku przy okazji wegiel aktywny po leczeniu wsadz go odrazu do filtra by wyszyscic akwa z niepotrzebnych zwiazków
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
-
- Zainteresowany
już sprawdziłam 22 krople na 40litrów wody co drugi dzień
po jakim czasie będzie widać efekty leczenia jedna jest cała w kropkach a trzy pozostałe tylko minimalnie
[ Dodano: 2007-12-27, 21:37 ]
chodzi mi o to po jakim czasie będe widziała że lek działa i nie trzeba robić nic więcej jak podczymywać to leczenie
po jakim czasie będzie widać efekty leczenia jedna jest cała w kropkach a trzy pozostałe tylko minimalnie
[ Dodano: 2007-12-27, 21:37 ]
chodzi mi o to po jakim czasie będe widziała że lek działa i nie trzeba robić nic więcej jak podczymywać to leczenie
kaskaz
- Kazio
- Akwarysta
powiedz jaka temperature w akwarium masz. NIewiadomo kiedy bedzie widoczny efekt leczenia to zelerzy jak daleko u ryb choroba sie posuneła powiedz jakie masz ryby to zobaczymy jak wysoko temperature mozna zwiekszyc w akwarium
-
- Zainteresowany
teraz mam 29 stopni i już podniosłam
mam bocje molinezje danio rozborki czarne neony gupiki kosiarka mułojad
kiryśnik zbrojniki glonojad kiryski
jedna bocja jest cała w drobnych centkach a 3 pozostałe tylko po kilka przy ogonie ale wszystkie zachowują się tak samo stoją głową do góry w rogu akwarium i obcierają się o siebie
mam bocje molinezje danio rozborki czarne neony gupiki kosiarka mułojad
kiryśnik zbrojniki glonojad kiryski
jedna bocja jest cała w drobnych centkach a 3 pozostałe tylko po kilka przy ogonie ale wszystkie zachowują się tak samo stoją głową do góry w rogu akwarium i obcierają się o siebie
kaskaz
- Kazio
- Akwarysta
czy na danio widzisz jakies objawy choroby ??
-
- Zainteresowany
nie danio są w porządku ale od wczoraj padły 3 bocje została najmniejsza ale nie wiem co z nią będzie niby pływa ale bardziej przy powierzchni nie ma centek na sobie nie schodzi na dno przy karmieniu :-(
kaskaz
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...w akwarium kwarantannowym. W zbiorniku ogólnym można spokojnie założyć 3x więcej - i tak większość wchłoną natychmiast podłoże i rośliny.kaska z pisze:już sprawdziłam 22 krople na 40litrów wody co drugi dzień
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
tak trochę z boku tematu...
Co do nieskutecznego zwiększenia dawki przy leczeniu w zbiorniku ogólnym - właśnie dlatego należy ryby leczyć w kwarantannie.Po pierwsze, do zbiornika ogólnego musimy wlewać silą rzeczy znacznie więcej leku. Druga sprawa to jego pochłanianie przez podłoże i rośliny - "pożerają" lwią cześć leku od razu, a potem spokojnie filtrują z niego wodę, w zasadzie likwidując skutek długofalowy, zwykle bardziej skuteczny i ważny od chwilowego zanurzenia ryby w kąpieli. Po prostu - w czystym zbiorniku kwarantannowym ryby są umieszczone nie tylko w większym, właściwym stężeniu leku, ale działa on dłużej - nie będąc wchłaniany bez potrzeby przez zdrowe ryby i inne organizmy, powodując wielokrotnie lepszą skuteczność kuracji. Czyli - przy leczeniu w zbiorniku ogólnym trzeba zwiększyć zarówno dawkę, jak i częstotliwość podawania leku. Co zwykle powoduje w rezultacie wlanie do akwarium butelki leku dającego mało skuteczna kurację, zamiast 10 kropel w kwarantannie. Przy cenie dobrych leków małe akwarium kwarantannowe może zwrócić sie po pierwszej kuracji :-)
... i to wszystko razem w 112l? Trochę dużo, przy takim przerybieniu (a może tylko tak mi się wydaje) może być wogóle trudno o sensowne leczenie...kaska z pisze:mam bocje molinezje danio rozborki czarne neony gupiki kosiarka mułojad kiryśnik zbrojniki glonojad kiryski
Co do nieskutecznego zwiększenia dawki przy leczeniu w zbiorniku ogólnym - właśnie dlatego należy ryby leczyć w kwarantannie.Po pierwsze, do zbiornika ogólnego musimy wlewać silą rzeczy znacznie więcej leku. Druga sprawa to jego pochłanianie przez podłoże i rośliny - "pożerają" lwią cześć leku od razu, a potem spokojnie filtrują z niego wodę, w zasadzie likwidując skutek długofalowy, zwykle bardziej skuteczny i ważny od chwilowego zanurzenia ryby w kąpieli. Po prostu - w czystym zbiorniku kwarantannowym ryby są umieszczone nie tylko w większym, właściwym stężeniu leku, ale działa on dłużej - nie będąc wchłaniany bez potrzeby przez zdrowe ryby i inne organizmy, powodując wielokrotnie lepszą skuteczność kuracji. Czyli - przy leczeniu w zbiorniku ogólnym trzeba zwiększyć zarówno dawkę, jak i częstotliwość podawania leku. Co zwykle powoduje w rezultacie wlanie do akwarium butelki leku dającego mało skuteczna kurację, zamiast 10 kropel w kwarantannie. Przy cenie dobrych leków małe akwarium kwarantannowe może zwrócić sie po pierwszej kuracji :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back