Który filtr wybrać?

Moderator: ModTeam

jarson
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Który filtr wybrać?

Post autor: jarson » 2007-12-18, 20:34

Zastanawiam się nad kupnem filtra zewnętrznego (kubełka) i nie wiem który wybrać
1. http://www.allegro.pl/item280887805_tet ... szam_.html
2. http://www.allegro.pl/item281263507_flu ... atis_.html
Akwarium mam 112 litrowe a w nim mieczyki, molinezje, glonki i krewetki.
Krewetek mam kilkadziesiąt i w tym dużo małych, których ciągle przybywa.

Czy taki filtr zew. nie będzie mi ich wciągał, ma jakieś zabezpieczenie?
Obecnie posiadam filtr FAN 2 w który przy każdym czyszczeniu znajduje kilka krewetek i czasami też małe mieczyki?

Jeżeli posiadacie takie filtry doradźcie mi który będzie najlepszym rozwiązaniem.
Z góry dzięki za pomoc
Jarson

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Który filtr wybrać?

Post autor: croc » 2007-12-18, 22:15

każdy z tych filtrów wciągnie małe krewetki. Musisz zakupić pre-filtr, taką gąbkę z otworem i nałożyć ją na rurkę, którą filtr zasysa wodę z akwarium.

Co do tego, który filtr, to niech wypowiedzą się ci, którzy mają doświadczenie z tymi modelami.

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2007-12-27, 00:54

Z filtrów polecam JBla jak zawsze ale rób jak chcesz. Jak cos z tych 2óch wybrałbym tetre
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Altum
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Kuba
Kontakt:

Post autor: Altum » 2007-12-27, 12:40

Krewetki będą zaciągane do tego masowo to ci mówię od razu. Posiadałem Fluvala 305 niedawno i powiem ci że jest to najgorszy filtr jaki mógłbym kupić. Cena jest kusząca bo są tańsze ale nie posiadają opcji samoczynnego zalewania, musisz pompować, poza tym przy zalewaniu (pompowaniu, tworzeniu obiegu) niesamowicie wycieka z niego woda. Oprócz tego uszczelki są nieszczelne te przy wężykach jak tylko jakieś małe dziecko dotknie pociągnie albo ty zahaczysz czymś to zaczyna się wylewać woda. Osobiście wybrałbym Tetre, i zamontowałbym prefiltr jak wspomniano wyżej. Naprawdę nie warto kupować tych produktów Hagena.

Pozdrawiam, Altum

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2007-12-27, 13:55

Brak systemu zalewania to nie jest wielka wada. Ja jakos nigdy nic nie namoczylem choc niemam tego systemu. A co do fluwali to fakt że sa one do bani. Bo robia je z chinskiego plasttiku,
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

ODPOWIEDZ