Pielęgnice Papuzie
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Radek
- Kontakt:
Pielęgnice Papuzie
mam pytanie czy z pielęgnicami papuzimi można hodować jakieś inne ryby mam akwarium 90L i 2 pielęgnice i glonojada czy mogę dokupić inne ryby jeśli tak to jakie to gatunki.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Pielęgnice Papuzie
Dla pielęgnic papuzich akwarium powinno być przygotowane jak dla Pawiego oka, więc o wiele większe niż twoje.
Druga sprawa to pochodzenie tych ryb. Uznaje tylko ryby pochodzące z natury a nie z laboratoriów. Wszelkim genetycznym nowinkom mówię STOP!!!
Druga sprawa to pochodzenie tych ryb. Uznaje tylko ryby pochodzące z natury a nie z laboratoriów. Wszelkim genetycznym nowinkom mówię STOP!!!
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Do twojej obsady akwarium powinno być 3,5 razy większe , więc pozbądż sie papuzich albo kup większe akwarium. :-)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
w jakimś zoologicznym mówili mi iż jedna papuzia przypada na 40l a akwarium. i tak chcę zmienić na takie ok 250-300l nie chcę się pozbywać moich pielęgnic czuję do nich sentyment a w ogóle to one maja swój charakter nie tak jak pospolite gatunki chcę wiedzieć czy nie zabiją mi innych ryb bo wiem że one są terytorialne
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja kiedys bylem w zoologicznym w Toruniu to tez tam mieli te pielegnice , one doslownie sie calowaly ze soba, byla jedna taka parka i sie calowaly tak normalnie , az sie zdziwilem :shock: :-D ale sam fakt ze one sa robione genetycznie to mnie tez to odrzuca :-|
-
- Forumowicz
- Kontakt:
dzięki to już wiem moje też się całują ale czy mogę mieć je z innymi rybami
- WerKarJod
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Karol
Możesz je trzymać z innymi spokojnymi pielęgnicami, np. Akara z Maronii. Musisz jednak kupić przynajmniej akwarium 200-litrowe.
Możesz je także trzymać ze spokojnymi pyszczakami i stworzyć bardzo kolorowe akwarium - tylko ryby (żółte pyszczaki i czerwone papuzie) i skały ;-)
Możesz je także trzymać ze spokojnymi pyszczakami i stworzyć bardzo kolorowe akwarium - tylko ryby (żółte pyszczaki i czerwone papuzie) i skały ;-)
:arrow: Moje akwarium: ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/5098.htm
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
- kbtor
- Moderator
Możesz je także trzymać ze spokojnymi pyszczakami i stworzyć bardzo kolorowe akwarium - tylko ryby (żółte pyszczaki i czerwone papuzie) i skały ;-)[/quote]
Nie do końca wiadomo z jakich ryb powstały papuzie, ale prawdopodobnie z pielęgnic południowoamerykańskich więc łączenie ich z pyszczakami uważam za błąd
Nie do końca wiadomo z jakich ryb powstały papuzie, ale prawdopodobnie z pielęgnic południowoamerykańskich więc łączenie ich z pyszczakami uważam za błąd
-
- Forumowicz
- Kontakt:
jeżeli łączenie pielęgnic i pyszczaków uważacie za błąd to jakie mogę dodać ryby
[ Dodano: 2007-12-28, 16:23 ]
chciałbym dodać iż mam rybkę żółtą i czerwoną
[ Dodano: 2007-12-28, 16:23 ]
chciałbym dodać iż mam rybkę żółtą i czerwoną
- kbtor
- Moderator
Mnie chodzi o wymagane parametry wody dla pyszczaków - twarda woda.
Masz za małe akwarium jak na te ryby i ty chcesz jeszcze coś do nich dokupić?
Nie miałem papuzich ale sporo o nich czytałem i rozmawiałem z ludźmi którzy mają te ryby, jedne są spokojne inne agresywne jak to pielęgnice.
Jeśli dodasz im inne terytorialne ryby to w takim zbiorniczku dojdzie do tragedii!
Jeśli masz możliwość to proponuje wymienić je na inne ryby ale to twoja decyzja.
Masz za małe akwarium jak na te ryby i ty chcesz jeszcze coś do nich dokupić?
Nie miałem papuzich ale sporo o nich czytałem i rozmawiałem z ludźmi którzy mają te ryby, jedne są spokojne inne agresywne jak to pielęgnice.
Jeśli dodasz im inne terytorialne ryby to w takim zbiorniczku dojdzie do tragedii!
Jeśli masz możliwość to proponuje wymienić je na inne ryby ale to twoja decyzja.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
wiem że mam małe akwarium ale będę kupował ok 250l lub większe a nie chcę mieć tylko dwóch ryb widziałem po sklepach akwarystycznych iż mają dużo papuzich w jednym akwarium
były tam też duże glonojady i labeo i jeszcze coś ale nie znam jeśli możecie to napiszcie mi jakie są jeszcze rodzaje pielęgnic z natury spokojnych :?:
[ Dodano: 2007-12-28, 23:23 ]
:-(
[ Dodano: 2007-12-28, 23:29 ]
nie wiem co mam robić przywiązany jestem do moich ryb i nie chcę żeby coś je zjadło lub by miały prowadzić wojnę chciałem branki rekinie ale były góra dwa dni bo je pielęgnice zabiły :-(
były tam też duże glonojady i labeo i jeszcze coś ale nie znam jeśli możecie to napiszcie mi jakie są jeszcze rodzaje pielęgnic z natury spokojnych :?:
[ Dodano: 2007-12-28, 23:23 ]
:-(
[ Dodano: 2007-12-28, 23:29 ]
nie wiem co mam robić przywiązany jestem do moich ryb i nie chcę żeby coś je zjadło lub by miały prowadzić wojnę chciałem branki rekinie ale były góra dwa dni bo je pielęgnice zabiły :-(