https://betamed.pl/endokrynolog-gliwice

plamy na glonojadzie

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

franz007
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240

plamy na glonojadzie

Post autor: franz007 » 2007-12-30, 10:15

zauwazylem ,ze moj gloneojad ma jakies dziwne plamy na grzbiecie . Nie wiem czy to choroba czy tylko uszkodzenie mechaniczne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dahes
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Adrian

Re: plamy na glonojadzie

Post autor: Dahes » 2007-12-30, 14:26

możliwe iż masz ichtiofiroze (rybią ospę)
często pojawia się jak np. wlewasz zbyt zimną wodę do aqwa ;/
Ospę leczysz za pomocą Ichtiosanu Tropikala, Costapuru SERY albo innych podobnych leków.
Kliknij tutaj ;) ładnie jest opisane ;)

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2007-12-30, 16:12

Ospa sie niepojawi od zbyt zimnej wody . Żeby ryby miały osby musza do akwa dostac sie bakterie. NIemozna odrazu wlewac leków jesli sie niejest na 100% pewny choroby. Jak na moje oko to niejest ospa ale lepiej niech sie wypowiedzą bardziej doświadczeni bo moje ryby przez ospe nigdy nieprzeszły. 2 razy spotkalem sie z nia ale w zbiorniku kwarantannowym i ryby niestety mi wtedy zdechły bo jak potem sie okazało te ryby były juz w dośc zawansowanym stadium choroby (takie mi wysłali od importera )
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-12-30, 16:23

Proszę o małą podpowiedź - chodzi o tę jasną plamę na prawej stronie grzbietu prawej ryby? Jeżeli tak, to jest to jedno z dwóch - początki pleśniawki, albo mechanicznie uszkodzona lub obumarła łuska. Pleśniawka - będziesz widział wyraźne "kłaczki". A jeżeli to po prostu martwa/uszkodzona łuska, nie ma się czym przejmować. Sam sie kiedyś na to złapałem i leczyłem zdrową rybę...

Co do ospy rybiej - jej przyczyną nie jest ani wlanie zimnej wody, ani bakterie. To kulorzęsek podnabłonkowy Ichthyophthirius multifiliis, czyli najpopularniejszy rybi pasożyt. I jest on stałym mieszkańcem akwarium, tyle, że zdrowe, silne ryby nie pozwalają mu się zaatakować. Przyczyną ospy rybiej jest zwykle tak naprawdę stres i osłabienie ryb, wywołane np. gwałtowną zmianą warunków.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-12-30, 16:25

Moje glonojady zawsze takie były. Nigdy nie wiedziałem co to. Jeden kiedyś zdechł a inne oddałem :D
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

robakbs
Forumowicz
Imię: Bogdan
Kontakt:

Post autor: robakbs » 2007-12-30, 19:00

Jeżeli chodzi o tego po lewej stronie to moje też tak mają i nic im nie jest, normalnie się zachowują i rozmnażają. Czasami ten wzór(coś podobnego do okularów) jest ciemniejszy czasami jaśniejszy. A jeżeli chodzi o tego po prawej stronie to nie wiem czy to jest plamka czy tak zrobione zdjęcie.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-12-30, 20:06

Ten "siatkowany" wzór czasem widoczny u zbrojników jest zupełnie normalny. Pokazuje się w czasie tarła, w stresie i przy gwałtownych zmianach warunków (w każdym razie u moich się wtedy pokazywał).
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

franz007
Nowicjusz

Post autor: franz007 » 2007-12-31, 09:10

nie chodzi olewa. Ale ospa to to nie jest.

ODPOWIEDZ