30L pod bojka
Moderator: ModTeam
- WOJTEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Re: 30L pod bojka
akwarium nawet fajne tylko zasłoń tą drabinkę bo szpeci całe akwarium i skupia na sobie uwagę
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Bogdan
- Kontakt:
Jak dla mnie to jest cacy z małym wyjątkiem schowaj ten termometr na przykład w kabombę
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Napisałeś, że rośliny masz: kabomba, mech jawajski. A ja tak widzę jeszcze wąkrotkę białogłową <sokole oko, jest na samym przodzie> :-D Akwa fajne czekam na większy rozrost mchu.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Patryk
ciesze się, że się podoba 
a tak zgadza sie co do tej wąkrotki, zapomnialem dopisac, przenioslem ja z starego akwa zeby odzyła, mam jeszcze pelię w drugim zbiorniku ale nie mam siateczki zeby przymocowac.
Nastepne fotki zamieszcze jak zakupie krewetki :>

a tak zgadza sie co do tej wąkrotki, zapomnialem dopisac, przenioslem ja z starego akwa zeby odzyła, mam jeszcze pelię w drugim zbiorniku ale nie mam siateczki zeby przymocowac.
Nastepne fotki zamieszcze jak zakupie krewetki :>
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Fajne ale napchałeś tam dosyć sporo tych kabomb. :-)
-
- Zainteresowany
e tam :p po prostu na zdjęciach wszystko sie zlewa 
dziś odwaliłem porażkę życiową, zakupiłem 5 krewetek crystal red...zbiornik jest dosyć gęsto
obsadzony i sądziłem, że nie będą zawadzać bojkowi a tu niespodzianka, bojownik jest strasznie nimi zainteresowany próbuje co chwila do jakiejś podpłynąć i ją dziabnąć =/
dopóki światło jest zgaszone jest ok, no ale przecież trzeba będzie je włączyć rano...
nie wiem co zrobić oddać bojka/kreweti/postarać sie o więcej kryjówek (lecz przecież krewetki nie będą mogły żyć w stresie...)
ale jestem zły :evil: =[

dziś odwaliłem porażkę życiową, zakupiłem 5 krewetek crystal red...zbiornik jest dosyć gęsto
obsadzony i sądziłem, że nie będą zawadzać bojkowi a tu niespodzianka, bojownik jest strasznie nimi zainteresowany próbuje co chwila do jakiejś podpłynąć i ją dziabnąć =/
dopóki światło jest zgaszone jest ok, no ale przecież trzeba będzie je włączyć rano...
nie wiem co zrobić oddać bojka/kreweti/postarać sie o więcej kryjówek (lecz przecież krewetki nie będą mogły żyć w stresie...)
ale jestem zły :evil: =[
- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
CR to bardzo wrażliwe krewetki i wymagają bardzo miękkiej wody i lekko kwaśnej więc jeśli to twoje pierwsze krewety to popełniłeś wielki błąd, bojownik i krewety to słabe połączenie :-?
-
- Zainteresowany
żal mnie ściska gdy widzę te biedne krewecie i 80zl wyrzucone do "wody" ;/
jak przeniosę bojka do ogólnego to zapewne skończy tak jak wcześniejszy...
trudno się zdecydować ale gdy przemyślę sprawę:
bojownika nie łatwo mi oddać ponieważ natrafiłem na naprawdę pięknego, ruchliwego, niezły z niego wariat 8-) ale przy bojku trudniej mi będzie zachować czystość bo zawsze przy karmieniu resztki jedzenia przyozdabiają podłoże, heh.
mój błąd...0 pojęcia o krewetkach, to musiało skończyć sie fatalnie ;/ znów sprawdza się teoria, że przed kupnem trzeba poznać podstawowe informacje tego co chcemy kupić...
//edit:
bojek już w ogólnym, póki światło się świeci nic mu nie grozi, jutro zawita w sklepie akwarystycznym... jeśli dobrze sie doliczyłem to z 5 zostały 3, teraz tylko ich wymagania mogą je zabić :-x jutro zamieszczę foty i wyniki testów.
od dziś akwarium zmienia się w krewetkarium, WOJTEK widzę, że orientujesz się nawet w tych całych tematach krewetkowych...wiesz może jakie inne krewetki mógł bym dać do tych ? słyszałem, że jak wymieszam gatunki to nie będą się rozmnażać
kilka amatorskich fotek, nowe rośliny gałęzatka, Glossostigma elatindoides
jak przeniosę bojka do ogólnego to zapewne skończy tak jak wcześniejszy...
trudno się zdecydować ale gdy przemyślę sprawę:
bojownika nie łatwo mi oddać ponieważ natrafiłem na naprawdę pięknego, ruchliwego, niezły z niego wariat 8-) ale przy bojku trudniej mi będzie zachować czystość bo zawsze przy karmieniu resztki jedzenia przyozdabiają podłoże, heh.
mój błąd...0 pojęcia o krewetkach, to musiało skończyć sie fatalnie ;/ znów sprawdza się teoria, że przed kupnem trzeba poznać podstawowe informacje tego co chcemy kupić...
//edit:
bojek już w ogólnym, póki światło się świeci nic mu nie grozi, jutro zawita w sklepie akwarystycznym... jeśli dobrze sie doliczyłem to z 5 zostały 3, teraz tylko ich wymagania mogą je zabić :-x jutro zamieszczę foty i wyniki testów.
od dziś akwarium zmienia się w krewetkarium, WOJTEK widzę, że orientujesz się nawet w tych całych tematach krewetkowych...wiesz może jakie inne krewetki mógł bym dać do tych ? słyszałem, że jak wymieszam gatunki to nie będą się rozmnażać

kilka amatorskich fotek, nowe rośliny gałęzatka, Glossostigma elatindoides
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
No z tymi CR to fatalny błąd ja do czynienie z krerwetkami mam ok roku i nadal obawiam sie CR, a ty bez żadnego doświadczeniach o tych stworzeniach kupiłeś chyba najbardziej wymagającą krewetkę. No trudno 80 zł w błoto....
- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
bez problemu możesz kupić do nich redy (Red Cherry), ludzie dają również do nich Hummele ale tego nie polecam bo też dość trudne krewcie i były przypadki krzyżowania, polecam te red cherry bo to jedne z najłatwiejszych krewci i w dodatku naprawdę śliczne możesz kupić również Amano
nie no bez przesady najbardziej wymagająca nie jest wystarczy jej zapewnić bardzo miękką lekko kwaśną wodę i brak związków azotowych na które krewetki są bardzo wrażliwePiwosz pisze:a ty bez żadnego doświadczeniach o tych stworzeniach kupiłeś chyba najbardziej wymagającą krewetkę.