Akwarium 112l
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
Re: Akwarium 112l
hmmm, a co powiecie na zrobienie tła z mchu x-mass :-D Wtedy byłoby zielono:-) Tak na całej szerokości. Jak oceniacie pomysł :mrgreen:
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
- PaVeloo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Możesz spróbować, ale ja myślę, ze byłoby zbyt monotonnie.
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
a jak byś ten mech na ścianie w pionie zamocował?
-
- Akwarysta
siatka :lol:
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
sam się przymierzam do zrobienia tła z siatki i mchu w moim nowym akwa - będą prawie same mchy
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
Danio poprosiles mnie o zdanie. No wiec tak. Akwarium jest schludne czyste itd. prezentuje sie w tej chwili ok. Czego mi w nim brakuje to jakiejs tematyki. Paproc jawajska wydaje sie ciazyc na calej aranzacji stajac sie punktem centralnym. Dzieje sie tak dlatego, ze pozostale rosliny jakos sie tam "chowaja". Przede wszystkim musisz zwiekszyc mase rotundifolii. Ro slina ta wyglada najlepiej gdy jest regularnie podcinana i nie rosnie do samej gory. Gdy bedziesz ja podcinal posadz wiecej mlodych sadzonek. Gdy bedzie juz rotundifolii duzo wtedy ostrzyz ja dajac jakis ciekawy, naturalny ksztalt. Ona powinna wygladac jak dekoracyjny krzew a nie kilka "sznurkow" ciagnacych sie do samej gory na marginesie. Pozycja Glosso jest prawidlowa ale szkoda, ze nie dales wiecej sadzonek dla bardziej rownomiernego pokrycia. Ten lotos z tylu...hmm...Troche za duza roslina na taki zbiornik. Miej na uwadze, ze gdy zacznie rosnac, jego liscie beda zaslaniac swiatlo jak parasole. Glosso nie zcierpi takiego zacienienia. Idac do prawej strony. Pozycja tej sessiliflory nie jest ciekawa. Gdyby bylo to moje akwarium to albo bym ja wyrzucil albo dal na srodkowy plan i trzymal ja krotko. Na jej miejscu dalbym H. micranthemoides lub Heteranthera zosterifolia tudziez Didiplis diandra. Inna alternatywa mogloby byc przesuniecie paproci w miejsce limnophili. Paproc ta jest spora i dobrze komplementowala by lewy rog. Sa to oczywiscie tylko sugestie. Jesli podoba Ci sie to co masz i taki styl to Twoja gora. Na koniec powiem, ze nie popelniles zadnego bledu (no moze poza tym lotosem). Akwarium jest bardzo mlode i wymaga wiecej masy roslinnej aby mozna bylo wydac jakis osad. Koniecznie daj CO2. Nie zwlekaj. ;-)
-
- Akwarysta
otóż popełniłem karygodny błąd dwa dni temu :oops: Dałem światło 72W/100l i nie podawałem przez ten okres co2. Czym to się skończyło?? Krasnorosty!!! Są już na mchu jawajskim, lotosie teraz doszły do korzeni microsorum i glossostigmy. Jutro kupuję 5 krewetek amano i kosiarki.
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
pożegnaj się z mchemDanio12345 pisze:Jutro kupuję 5 krewetek amano i kosiarki.
kosiarki go uwielbiają , w moim krewetkarium miała być sama wgłębka ale żeby ratować mech musiałam go tam przełożyć , zostały gałązki bez jednego liścia
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
-
- Przyjaciel forum
Wlasnie dlatego powiedzialem bys nie zwlekal.Danio12345 pisze:otóż popełniłem karygodny błąd dwa dni temu Dałem światło 72W/100l i nie podawałem przez ten okres co2. Czym to się skończyło?? Krasnorosty!!!
Hmm...Moje kosiarki nie ruszaly mchu. Chociaz musze powiedziec, ze nie byl to mech jawajski ale taiwanski.kasia2005 pisze:pożegnaj się z mchem
kosiarki go uwielbiają
-
- Akwarysta
Slanter, wielkie dzięki. Rotale przytnę i dam jej więcej. Ta limnophilia mi tam nawet pasuje. Jest to moje pierwsze akwa z roślinami i nie wymagam od siebie żeby miało już jakąś tematykę. Na razie chcę mieś zdrowe rośliny (ta rotala ma końcówki starych liści czarne, ponieważ miała malo światła i brak co2, teraz ma piękne czerwony) i zdrowe ryby. Następnym razem raczej będę już układał rośliny żeby stworzyć coś ładnego (prawdopodobnie zrobie w całym akwa mcharium z krewetkami only (zakochałem się w mchach i krewetkach) ;-)) . Nie mam jeszcze doświadczenia dotyczącego hodowli roślin z oświetleniem, co2... Bardzo Ci dziękuję za wypowiedz. Glossostigma powinna sie rozrosnąć (nawet bardzo ładnie bąbelkuje :lol:). Mam jeszcze pytanie do Was. Jakie dawki nawozów byście dali?? Mam w podłożu tetra complate substrate, planta gainer ferro+ i maco a do podmian daję classic i safe water.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
[ Dodano: 2007-12-17, 20:26 ]
ale posłucham Slantera, tą rotalę z prawej przytnę i posadzę jej więcej. Lotosy chyba pójdą do kosza
podobnie jak limnophila. Ale jak microsorum dam do lewego rogu to za nim będzie pusto :-? Co tam mam dać :roll: Chciałbym lewy róg obsadzić dużą ilością mchów. Macie jakieś propozycje??
Pozdr.
[ Dodano: 2007-12-17, 20:51 ]
chyba żeby dać wielki korzeń do lewego rogu a microsorium posadzić na nim. Wtedy korzeń obsadziłbym mchem a pod nim rosły by roślinki. Korzeń miałby kształt: długi a im bliżej środka tym wyższy, wchodziłby z lewego rogu do prawego przedniego 1/3 by się kończył. Jak ocenicie pomysł??
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
[ Dodano: 2007-12-17, 20:26 ]
ale posłucham Slantera, tą rotalę z prawej przytnę i posadzę jej więcej. Lotosy chyba pójdą do kosza
Pozdr.
[ Dodano: 2007-12-17, 20:51 ]
chyba żeby dać wielki korzeń do lewego rogu a microsorium posadzić na nim. Wtedy korzeń obsadziłbym mchem a pod nim rosły by roślinki. Korzeń miałby kształt: długi a im bliżej środka tym wyższy, wchodziłby z lewego rogu do prawego przedniego 1/3 by się kończył. Jak ocenicie pomysł??
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
pozwole sobie nieco odświeżyć ten temat ;-)
Slanter, masz racje sprawdziłam ;-) dałam moim kosiarom taiwan moss i nie jedzą
z java moss zostają tylko obgryzione gałązki
Danio12345, nie pytaj nas jak masz urządzić swoje akwarium
przecież ono jest TWOJE NIE NASZE :mrgreen:
Slanter, masz racje sprawdziłam ;-) dałam moim kosiarom taiwan moss i nie jedzą
z java moss zostają tylko obgryzione gałązki
Danio12345, nie pytaj nas jak masz urządzić swoje akwarium
przecież ono jest TWOJE NIE NASZE :mrgreen:
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
4 za to że nie ma tła. :-D :-(
-
- Akwarysta
już znalazłem rozwiązanie.
Kosiarki mam 2 tygodnie i nic nie skubią (chyba 5 gałązek obgryzły).
Tła nie ma i prawdopodobnie nie będzie. Doszło co2 :lol:
Za limnophilę będzie Heteranthera zosterifolia, za microsorum i lotosa dam jakiś korzonek i obsadzę go mchem.
Akwarium teraz: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/274 ... 67cd2.html
Chce ktoś limnophilę??
Kosiarki mam 2 tygodnie i nic nie skubią (chyba 5 gałązek obgryzły).
Tła nie ma i prawdopodobnie nie będzie. Doszło co2 :lol:
Za limnophilę będzie Heteranthera zosterifolia, za microsorum i lotosa dam jakiś korzonek i obsadzę go mchem.
Akwarium teraz: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/274 ... 67cd2.html
Chce ktoś limnophilę??
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
bardzo ładnie... to z pewnością jedno z fajniejszych akwariów na tym forum :-)
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
-
- Akwarysta
ulegnie jeszcze zmianie o której pisałem.
Chcę pozbyć się tej limnophili. Chce ktoś trochę??
Chcę pozbyć się tej limnophili. Chce ktoś trochę??
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss