tępienie ślimaków
Moderator: ModTeam
tępienie ślimaków
witam, mam w akwarium miliard ślimaków, czy jest jakiś bezpieczny dla ryb sposób aby się ich pozbyć?
dziękuję za pomoc
dziękuję za pomoc
rybka lubi pływać
- WOJTEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Re: tępienie ślimaków
jeśli masz duże akwarium to kup bocje wspaniałe
a może jakieś inne metody?WOJTEK pisze:jeśli masz duże akwarium to kup bocje wspaniałe
rybka lubi pływać
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
no cóż wybieranie ręczne , chemia . W sklepach jest sporo preparatów do zwalczania ślimaków w akwa . A właściwie to czemu nie bocje?? To skuteczna metoda . Polecam z doświadczenia . :-D
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
-
- Stały bywalec
ostatnio sprawdziłem metodę "na baterię", przez 3 dni codziennie podłączałem baterie i wkładałem kabelki na kilka godzin do akwarium, już przestałem to robić - a ślimaka nie widać ani jednego 

a w akwarium były ryby?Marian pisze:ostatnio sprawdziłem metodę "na baterię", przez 3 dni codziennie podłączałem baterie i wkładałem kabelki na kilka godzin do akwarium, już przestałem to robić - a ślimaka nie widać ani jednego
jakie napięcie baterii?
rybka lubi pływać
-
- Stały bywalec
rybki sobie pływały, trzeba naomiast wyłowić wszystkie zwierzątka ze skorupkami tj. krewetki itp. pamiętaj aby druciki w akwarium się nie stykały, bateria 4,5V
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Dalej ślimaki atakują... :-/ A ja dalej to samo, widziałam z Tropicala jakichś środek na ślimaki, ale nie moge polecić, bo nie używałam... ;-)
- ..::Robin::..
- Forumowicz
- Imię: xxxxx
Zadnych srodkow ani baterii ci nie polecam bo to zle wplynie na kondycje ryb najlepszym rozwiazaniem bylaby bocja u mnie w kilka dni sie z nimi rozprawila
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Ja znam dwa sposoby:
Najlepszy to oczywiście bocja szybka skuteczna i gwarancja na dłóżej nawet jak w przyszłości coś się dostanie to ona niepogardzi takim przysmakiem
Drugi to dokładnw wymycie akwariumu wygotowanie podłoża i wyczyszczenie roślinek a później długie i systematyczne tępienie niedobitków bo takich będzie sporo.
Najlepszy to oczywiście bocja szybka skuteczna i gwarancja na dłóżej nawet jak w przyszłości coś się dostanie to ona niepogardzi takim przysmakiem
Drugi to dokładnw wymycie akwariumu wygotowanie podłoża i wyczyszczenie roślinek a później długie i systematyczne tępienie niedobitków bo takich będzie sporo.
-
- Nowicjusz
Ja także miałam taką sytuację . Kiedy było ich jeszcze mało zaczęłam je tępić bardzo dokładnie przeglądałam na codzień akwarium , I codziennie , Jak dyby nic musiałam wyjmowac 30 , poten 28 , potem np.20 , ale było ich coraz mniej. W końcu po ok. miesiąca już ich nie było. I tak do tej pory.
PS One składają płaskie , niewidoczne , przeźroczyste , śliskie jajeczka na liściach.
Trzeba również sprawdzać liście , a jak czujesz coś śliskiego to urywać. Uważaj jednak , bo skalary skłabają takie jajeczka tylko , bardziej odstają od liści. :-D
PS One składają płaskie , niewidoczne , przeźroczyste , śliskie jajeczka na liściach.
Trzeba również sprawdzać liście , a jak czujesz coś śliskiego to urywać. Uważaj jednak , bo skalary skłabają takie jajeczka tylko , bardziej odstają od liści. :-D
Animka
Jakie najmniejsze akwarium byłoby potrzebne dla Bocji?
Posiadam akwarium zaledwie 60l z tego co czytałem to za mało, no ale bocje byłyby tylkio do czasu wytępienia ślimaków, a ich mam multum...
Posiadam akwarium zaledwie 60l z tego co czytałem to za mało, no ale bocje byłyby tylkio do czasu wytępienia ślimaków, a ich mam multum...
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Jakieś 160l. minimum
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
-
- Forumowicz
- Kontakt:
mozna kupic 2 male bocje ktore mozna pozniej oddac do sklepu za roslinki.
Ja swojego czasu jak mialem plage wygotowanie zwirku i akwa nie pomoglo dopiero jak kupilem kiryśnika czarnoplamego. Ewentualnie mozesz sprobowac z sumikiem lamparcim.
Ja swojego czasu jak mialem plage wygotowanie zwirku i akwa nie pomoglo dopiero jak kupilem kiryśnika czarnoplamego. Ewentualnie mozesz sprobowac z sumikiem lamparcim.
Witam [you]
- picia1992
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Najlepsze są bojce ale do dużego akwa do małego można spróbować ręcznie. Osobiście niepolecam sposobu na marchewke i chemi ponieważ się nie sprawdzają.
Remember the name