Proszę o ocenę i rady
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Pawe³
Proszę o ocenę i rady
Witam wszystkich moje akwarium 200L oświetlenie 2x30w, kubełek fluval 205 , podłoże acti substrate i żwirek bazaltowy . Akwarium świeżo zalane od 3 tygodni proszę o rady sugestię co do aranżacji, obsady roślinek gdyż dopiero zaczynam przygodę z akwarium a moje wiadomości i doświadczenie jest jeszcze małe, dodam jeszcze ze dołożę na dniach oświetlenie 1x39w
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dziubek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Beata
Re: Proszę o ocenę i rady
roślinki musisz wybierać pod rybki;) a do już tak sporego akwa to masz duży wybór
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/8165.htm mój były zbiorniczek;)
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
Rybki będą pospolite mam w tej chwili 6 szt danio dołożę jeszcze z 10 neonków kilka gupików dwa glonojady i krewetki to by było wszystko
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Kontakt:
Narazie zaczni z pospolitymi rybkami łatwymi w hodowli, potem możesz pomyślec np. o skalarach. ;-)
- OneBlood
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Roman
- Nazwisko: Sochacki
Więc jak na początkującego akwaryste twoje akwarium wygląda ładnie, Gratulacje! ;-) aLe jezeli jest to twoj poczatek to uwazaj z roslinami, nie kupuj od razu ich pełno tylko naucz się chodewac kilka tych co masz ;-) Pamiętam ze sa miałem z tym duze problemy :mrgreen: .
Moze chciał bys odpuscic sobie danio a wpuscic 20 neonow innesa? Wtedy stworzyła by sie ławica a 2 małe będą mniej ciekawe ;-) A jak masz w planach krewetki to moze chcesz jeszcze posadzic jakis Ciekawy mech na korzen ? :mrgreen: Pozdrawiam :-)
Moze chciał bys odpuscic sobie danio a wpuscic 20 neonow innesa? Wtedy stworzyła by sie ławica a 2 małe będą mniej ciekawe ;-) A jak masz w planach krewetki to moze chcesz jeszcze posadzic jakis Ciekawy mech na korzen ? :mrgreen: Pozdrawiam :-)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
jeżeli myślisz o roślinnym akwarium musisz jeszcze pomyśleć o nawozach makro i mikro oraz o nawożeniu co2
co do roślinek to przy nowym akwarium polecam jakieś szybko rosnące i łatwe w hodowli
hydrokotyle, egeria najas, bakopa, Ludwigia repens, są to rośliny łodygowe polecał bym na tył zbiornika
na środek może microsorium i te korzenie bym obsadził java moss
co do przodu to może glossostigma ale nie jestem pewien czy przy takim świetle nie będzie chciała rosnąc do góry
co do roślinek to przy nowym akwarium polecam jakieś szybko rosnące i łatwe w hodowli
hydrokotyle, egeria najas, bakopa, Ludwigia repens, są to rośliny łodygowe polecał bym na tył zbiornika
na środek może microsorium i te korzenie bym obsadził java moss
co do przodu to może glossostigma ale nie jestem pewien czy przy takim świetle nie będzie chciała rosnąc do góry
miłego dnia