Ryby z Azji
Moderator: ModTeam
- OneBlood
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Roman
- Nazwisko: Sochacki
Ryby z Azji
Witam ,chciałem kiedys zrobic biotop Ameryki, ale jednek nie udalo mi się ( mam za twarda wode w krania a zakwaszac nie jest zbyt łatwo). Sprzedałem wszystkie ryby, akwarium stało puste poniewarz niemoglem sie doczekac zamowieniych ryb. Ostatnio stwierdzilem ze trzeba cos zrobic z akwarium bo całe zarosło glonami (brak glonojada), pojawiły się slimaki itd. Z tamtych rybek zrezygnowałem a mama namowila mnie na prętniki (mowiac ze kiedys miała i jej sie podobaja xD ), pozniej powiedziała ze moze gurami, no i wyszło ze kupiłem
*bojaownika syjamskiego
* 1 gurami Dwuplame (niebieskie)
* 1+1 Pretnik karłowaty (pomaranczowe)
* Mogł bym do tego dodac otoski czy lepiej dac glonojady? Jak tak to tez prosze o podanie w jakich ilosciach.
Dobrałem to tak zeby pasowało do Azji, i teraz nieiwem co dalej, chce się was porazic czy dobrze zrobilem kupujac te ryby ( czy sie zgadza ilosciowo itd.) i jakie ryby mogę jeszcz do tego dodac.
Mam akwarium 114 l
Rosliny:
* Orzech wąskolistny
* Cabomba
* "trawa"
* 3 anubiasy
* mech jawejski
* gałęzatka
* Czarny zwirek
Sprzęt:
* Filtr AquaEl Unifilter 500l
* Grzałke AquaEl 50w (daje rade zeby ogrzac akwarium)
* 2 Swietlowki energo oszczedne 60 w ( 16 w chyba bo energooszczedne, wiem ze to za słabo)
Akwarium nie nawoże CO2, podaje nawoz dla toslin "sera"- w plynie i torf gliniano-torfowy
pH 7<
twardosc ok 28
Jezeli ktos by mogl to prosze o podanie ile ryb na jakie akwa (chodzi mi o 114l i ok 240 l) [ Cos w stylu
114l
2 + 1 pretnik
1+ 2 bojownik ..... itd.]
Jezeli jakis informacji brakuje to moge dopisac. :-) ;-) Z gory dziękuje za odp. :-D
*bojaownika syjamskiego
* 1 gurami Dwuplame (niebieskie)
* 1+1 Pretnik karłowaty (pomaranczowe)
* Mogł bym do tego dodac otoski czy lepiej dac glonojady? Jak tak to tez prosze o podanie w jakich ilosciach.
Dobrałem to tak zeby pasowało do Azji, i teraz nieiwem co dalej, chce się was porazic czy dobrze zrobilem kupujac te ryby ( czy sie zgadza ilosciowo itd.) i jakie ryby mogę jeszcz do tego dodac.
Mam akwarium 114 l
Rosliny:
* Orzech wąskolistny
* Cabomba
* "trawa"
* 3 anubiasy
* mech jawejski
* gałęzatka
* Czarny zwirek
Sprzęt:
* Filtr AquaEl Unifilter 500l
* Grzałke AquaEl 50w (daje rade zeby ogrzac akwarium)
* 2 Swietlowki energo oszczedne 60 w ( 16 w chyba bo energooszczedne, wiem ze to za słabo)
Akwarium nie nawoże CO2, podaje nawoz dla toslin "sera"- w plynie i torf gliniano-torfowy
pH 7<
twardosc ok 28
Jezeli ktos by mogl to prosze o podanie ile ryb na jakie akwa (chodzi mi o 114l i ok 240 l) [ Cos w stylu
114l
2 + 1 pretnik
1+ 2 bojownik ..... itd.]
Jezeli jakis informacji brakuje to moge dopisac. :-) ;-) Z gory dziękuje za odp. :-D
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Ryby z Azji
Zależy czy w ozdobie(zabrojnik niebieski itp.) czy jako czyściciel glonów(6otosków) :?:OneBlood pisze:* Mogł bym do tego dodac otoski czy lepiej dac glonojady? Jak tak to tez prosze o podanie w jakich ilosciach.
- OneBlood
- Stały bywalec
Jak dla mnie otosek jest forma ozdoby bo nigdy jakos glonojady mi się nie podobały ;-)
A jezeli otosek jest czyscicielem glonow to tez dobrze bo ostatnio niezadbałem o akwa i teraz jest ich dosc sporo (glonow) ale jak mi sie wydaje to pretniki i gurami powolutku je skubią i powoli glony znikaja ;-) A co sadzicie o kosiarkach? mozna nimi zastapic glonojady? Są nawet ładne a cztałem ze jako czysciciele glonow sa dobzi :-D
A jezeli otosek jest czyscicielem glonow to tez dobrze bo ostatnio niezadbałem o akwa i teraz jest ich dosc sporo (glonow) ale jak mi sie wydaje to pretniki i gurami powolutku je skubią i powoli glony znikaja ;-) A co sadzicie o kosiarkach? mozna nimi zastapic glonojady? Są nawet ładne a cztałem ze jako czysciciele glonow sa dobzi :-D
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Kosiarki podobno zjadaj mech. :-/
- kasia2005
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
nie polecam kosiarek jako zjadaczy glonów , jako szybką metodę na krasnorosty owszem , ale chwilową
szczególnie dorosłe kosiarki są za leniwe , prędzej opanują rośliny i mchy niż glony
szczególnie dorosłe kosiarki są za leniwe , prędzej opanują rośliny i mchy niż glony
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
- OneBlood
- Stały bywalec
To jaką obsade byscie proponowali do tego co mam? ( rybek "ozdobnych" chyba starczy ale brakuje mi cos w stylu kiryskow (moze bocje?) albo glonojadow... ) :roll:
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Znalazłem 3 gatunki śliza z Azji
Neomacheilus sp. aff. beavani
Neomacheilus sp. aff. corica
Neomacheilus sp. aff. scaturingina
Ciężko coś znaleźć na dno z Azji do tak małego akwa
Neomacheilus sp. aff. beavani
Neomacheilus sp. aff. corica
Neomacheilus sp. aff. scaturingina
Ciężko coś znaleźć na dno z Azji do tak małego akwa
- OneBlood
- Stały bywalec
Wielkie dzięki ale chyba będzie mi trudno je dostac... A gdybym miła akwa ook 240/250 l to jakie bys wtedy mogł polecic? Oczywiscie nic się niestanie jak bedą one z innego biotopu ale jak juz azja to wole nie mieszac ;-)
A co bys powiedział na bocje kubotai albo jakos inna.. 5 sztuk albo 6? Tylko tutaj znowu problem wilekosci akwa
A co bys powiedział na bocje kubotai albo jakos inna.. 5 sztuk albo 6? Tylko tutaj znowu problem wilekosci akwa
Ostatnio zmieniony 2008-01-08, 23:08 przez OneBlood, łącznie zmieniany 1 raz.
- kbtor
- Moderator
Przerzuciłem kilka książek i nic niema. Wszystko powyżej 10cm lub stadne(bocje) Masz naprawdę spory problem.
- OneBlood
- Stały bywalec
OneBlood pisze:A gdybym miła akwa ook 240/250 l to jakie bys wtedy mogł polecic?
- OneBlood
- Stały bywalec
Nie, niejestem glupi ;-) Pewne doswiadczenie w akwarystyce mam. A pytam o 240 l poniewaaz mam w planach cos większego (240 to minimum :-D) i moze jka tam bedzie mozna dac lepsze ryby to sie bardziej skusze na to 240 :-D
- kbtor
- Moderator
Jeśli tak to stawiaj na wielkość dna a będzie dużo możliwości. Przede wszystkim bocje.
Ja bym dał jeszcze stado ciernioczków, tyle że one też raczej w miękkiej wodzie.
Ja bym dał jeszcze stado ciernioczków, tyle że one też raczej w miękkiej wodzie.
- OneBlood
- Stały bywalec
No jak bym rał akwa 240l to 120x40x50.. ewentualnie 100x50x50 (do nich sa pokrywy a na tym mi bardzo zalezy ;-D)
- kbtor
- Moderator
Bierz 50x50. Ja pokrywy robie sobie sam, aluminium + plexi, mam wtedy dowolną ilość na światło.