Ryby z Azji
Moderator: ModTeam
- OneBlood
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Roman
- Nazwisko: Sochacki
Re: Ryby z Azji
tylko znowy 50x50 ma mnijsza dlugosc.. a ladnie wyglada 120 cm xD
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Ale masz większą przestrzeń na kompozycje dna. Można osiągnąć efekt głębi a to dla mnie jest ważniejsze. No chyba że ryby lubią popływać :-D
- OneBlood
- Stały bywalec
A co to jest za rybka w twoim avatarze?
- OneBlood
- Stały bywalec
To jakie bys w koncu radził to akwarium? Do Azji to niewiadomo czy bedzie ono cały czas wiec warto by mies na dluzsza mete.. ale znowu jak mowisz z lepiej 100x50x50... to jest 250l ?
- kbtor
- Moderator
Mój wybór to 50x50 w tej chwili mam zbiornik 40 cm szerokości i gów.... warte ułożenie kamieni, korzeni i roślin, Wszystko za blisko siebie. Zainwestuj w szersze, masz potem lepsze pole manewru z różnymi biotopami.
- OneBlood
- Stały bywalec
Dobra.. powiedzmy ze mam juz to 250L 100x50x50... Powiedz mi teraz jakie ryby bys do tego proponował? (te co mam wolał bym zostawic bo dostałem je w "prezencie" i niechce ich wydawac ;-) )
[ Dodano: 2008-01-09, 14:37 ]
http://www.e-akwarystyka.pl/topic ... l&start=30
kbtor, tutaj masz zdjęcia mojego akwa jakie mam teraz (te ostatnie)
[ Dodano: 2008-01-09, 22:44 ]
A co byscie powiedzieli na glonojada syjamskiego? Nadaje się on do mojej obsady i wielkosci akwarium? Czy mam czekac az kupie 240 l ? Tak sobie sprawdzalem jakie sa glonojady i syjamski mi wpadl w oko (jest przeciez z Azju :lol: ).
[ Dodano: 2008-01-09, 14:37 ]
http://www.e-akwarystyka.pl/topic ... l&start=30
kbtor, tutaj masz zdjęcia mojego akwa jakie mam teraz (te ostatnie)
[ Dodano: 2008-01-09, 22:44 ]
A co byscie powiedzieli na glonojada syjamskiego? Nadaje się on do mojej obsady i wielkosci akwarium? Czy mam czekac az kupie 240 l ? Tak sobie sprawdzalem jakie sa glonojady i syjamski mi wpadl w oko (jest przeciez z Azju :lol: ).
- kbtor
- Moderator
Nikt ci nie każe robić akwa biotopowego. Zostaw swoje rybki i dodaj coś do nich z Azji.
Jeśli chodzi o dno. Widziałem twoje foto. Myślę że na takie dno ryby denne się nie nadają( za ostre krawędzie i za duża wielkość kamieni dla ryb żerujących na dnie)
Glonojady syjamskie rosną do 25cm i z wiekiem stają się sporymi bandytami (U znajomego widziałem jak syjam przyssał się do boku pawiego oka, do gurami też może)
Jak się da to zakryj filtr jakimś chwastem.
Jeśli chodzi o dno. Widziałem twoje foto. Myślę że na takie dno ryby denne się nie nadają( za ostre krawędzie i za duża wielkość kamieni dla ryb żerujących na dnie)
Glonojady syjamskie rosną do 25cm i z wiekiem stają się sporymi bandytami (U znajomego widziałem jak syjam przyssał się do boku pawiego oka, do gurami też może)
Jak się da to zakryj filtr jakimś chwastem.
- OneBlood
- Stały bywalec
Niewiem czy podloza nie zmienic w planowanym akwarium na jasny zwirek, ale nie piasek bo juz mialem doswiadczenie gnijacych korzeni xD A co bys powiedział jeszcze na taką rybke jak "Promieniczka" nadaje się to do mnie? (mam twarda wode a widze ze jest ona dla tej rybki wymagana). I jeszcze jak byc mogł to napisz mi jak mam uzupełnic moje akwarium (ile gurami,ile pretnikow,ile bojownikow -ale oczywiscie zeby nibylo przerybienia :lol: )
- kbtor
- Moderator
Ja też nie preferuje piasku.
Promieniczka. Tak, bardzo ładna ryba też z Azji, woda średnio twarda, ph koło 6, Ale temperatura do 24 stopni!
Jeśli chodzi o obsadę to o jakim akwa mówisz? Jeśli o 114 to nic bym tam nie dokładał. Twoje gurami rosną do ponad 10 cm.
Promieniczka. Tak, bardzo ładna ryba też z Azji, woda średnio twarda, ph koło 6, Ale temperatura do 24 stopni!
Jeśli chodzi o obsadę to o jakim akwa mówisz? Jeśli o 114 to nic bym tam nie dokładał. Twoje gurami rosną do ponad 10 cm.
- OneBlood
- Stały bywalec
Tylko mam tak glupio bo jedna niebieska 2 zlote.. :-/ A do 240 l to co bys dodal? Razbory czy wiecej gurami albo pretnikow.. :lol:
- kbtor
- Moderator
Do 240
Gurami dwuplame (niebieskie) parka
Gurami dwuplame (złote) parka
Prętnik karłowaty 2 pary
Co do razbor. To małe stadne i płochliwe rybki. Mnie podobają się najbardziej czerwonopręgie i klinowe, oraz mała piękna razbora hengela. Rybki te preferują wodę miękką. A ile sztuk? Stado około 30 szt.
Gurami dwuplame (niebieskie) parka
Gurami dwuplame (złote) parka
Prętnik karłowaty 2 pary
Co do razbor. To małe stadne i płochliwe rybki. Mnie podobają się najbardziej czerwonopręgie i klinowe, oraz mała piękna razbora hengela. Rybki te preferują wodę miękką. A ile sztuk? Stado około 30 szt.
- OneBlood
- Stały bywalec
A nie powinno sie im tworzyc haremu? A razbory to chyba jak juz klinowe bo sa najatwiej dostepne :mrgreen: . Chyba ze masz inna propozycje "dopelnienia" akwa :roll:
- kbtor
- Moderator
Możesz mieć harem dla gurami bo samce są wobec siebie agresywne ale niekoniecznie. Trzeba gęsto obsadzić roślinami zbiornik aby ryby mogły się chronić, również razbory stracą na płochliwości wśród gęstej roślinności.
A jeśli chodzi o inne propozycje to zaczynam tracić pomysły :-P
A jeśli chodzi o inne propozycje to zaczynam tracić pomysły :-P
- OneBlood
- Stały bywalec
Wiec tak, niechce juz zbytnio meczyc ale do mojej obsady 12 razbor i 4 sumy szkliste? Bedzie ok ? Z gory dzieki za odp.