Chemia w nowym akwarium

Moderator: ModTeam

Perpetee
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Klaudiusz

Chemia w nowym akwarium

Post autor: Perpetee » 2008-01-15, 19:46

Witam!! :-)
Mam prośbę do wszystkich użytkowników forum :) . Właśnie zakładam nowe akwarium 112l i nie wiem jakich preparatów użyć na początku, aby woda była odpowiednia do wpuszczenia rybek! W sklepie akwarystycznym polecił mi sprzedawca abym użył Aqua-Kali i to powinno wystarczyć, a dopiero jeśli później wystąpią jakieś choroby to np. Ichtiosan albo MFC.Co sądzicie o Esklarin? :-) Preparatu do zwalczania chloru nie muszę używać ponieważ wodę mam bez chloru!! Napiszcie czy to wystarczy i jak byście mi radzili :) aha i miał bym prośbę!! Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przelicza sie niemiecka skale twardości ( *dGH)wody na skale *n? Proszę o pomoc bo jutro już będę miał roślinki i chciałbym zalać akwarium wodą!! :-)

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Re: Chemia w nowym akwarium

Post autor: lolek » 2008-01-15, 19:53

Najlepiej żeby chemii w akwarium było jak najmniej. Na początku możesz użyć NITRIVEC Sery. To jest preparat dzięki któremu woda szybciej dojrzewa i nie potrzeba aż tak długiego odstawania wody w akwarium.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-01-15, 20:14

lolek pisze:Na początku możesz użyć NITRIVEC Sery
są to szczepy bakterii polecam i tylko to zero jakiś wynalazków chyba że choroba rybek
co do stopni oznaczenie d stopnie niemieckie używane dawniej i n też stopnie niemieckie :-D z nich dopiero są przeliczniki na francuskie i angielskie
miłego dnia :)

Perpetee
Nowicjusz
Imię: Klaudiusz

Post autor: Perpetee » 2008-01-15, 20:32

aha, to już wiem o co chodzi z tymi stopniami :-D ..... jest tylko jeden problem w mieście gdzie mieszkam nie ma NITRIVEC Sery i pewnie nawet o tym tu nie słyszeli!!! Więc chciałbym wiedzieć czy użycie samego Aqua- Kali na początek będzie dobre i wystarczające czy muszę jeszcze coś dodać?? I co mam robić później ( co dolewać do wody) :-)

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2008-01-15, 20:51

pros w sklepie o bakterie nitryfikacyjne albo inaczej potocznie zwane azotowe
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2008-01-15, 22:05

AQUA-KALI - silny środek bakterio- i pierwotniakobójczy w postaci roztworu, zwalcza szkodliwe drobnoustroje wydzielając aktywny tlen. Skutecznie odkaża wodę akwariową. Posiada szerokie zastosowanie w akwarystyce; usuwa zmętnienie wody po przekarmieniu, służy do odkażania zbiorników, sprzętu oraz do kąpieli krótkotrwałych i kwarantanny nowo nabytych ryb i roślin wodnych.

AQUA _ KALI to nie jest raczej srodek do nowego akwarium .
ja do nowego akwa daje tylko Antychlor z Tropicala i nic po za tym , i CZEKAM przed wpuszczeniem czegokolwiek
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-01-16, 12:34

...Bo najlepszą metodą jest danie zbiornikowi kilku tygodni czasu. Bakterie nitryfikacyjne takie jak zawarte w Nitrivecu pomagają co najwyzej ten okres skrócić, ale nie są konieczne. Kilka dni cierpliwości zwykle działa lepiej :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-01-16, 16:02

maol pisze:Kilka dni cierpliwości zwykle działa lepiej :-)
bardzo dobrze napisane
cierpliwość to połowa sukcesu w akwarystyce
miłego dnia :)

ODPOWIEDZ