potrzebuje pomocy;/(glonojad)
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
potrzebuje pomocy;/(glonojad)
Witam, niedawno zalozylem sobie akwarium:) dzis wpuscilem nowego mieszknaca glonojada... ale mam malutki problem;/ zniknol... mam male akwa.. 20l wpuscilem go odworcilem sie i go juz nie bylo;s i mam pytanie czy glonojady sie zakopuja czy moze chowja sie pod korzeniami? podlozem jest zwirek(nie ten mial tylko takie wieksze kamyczki) mam zamek i jeden korzen i pare roslin szukalem patrzylem i nie ma....
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: potrzebuje pomocy;/(glonojad)
poszedł poszukać sobie większego domu, ;-)
Schował się. To normalne. A ty teraz idź i poszukaj dla niego większego domu. Najmniejszy z glonojadów (poza otoskami) to 10-12 cm. A jak znam życie to trafił ci się raczej taki co to 40cm dorasta.
Schował się. To normalne. A ty teraz idź i poszukaj dla niego większego domu. Najmniejszy z glonojadów (poza otoskami) to 10-12 cm. A jak znam życie to trafił ci się raczej taki co to 40cm dorasta.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
o.O jak ten moj ma(z tego co go widzialem w torebce foliowej) od 2-3cm jak cudem moze miec 40 cm;s( opisze go:2-3cm zielony z czarnymi plamkami[napewno glonojad bo sie przyssal do torebki!:P)
[ Dodano: 2008-01-12, 19:36 ]
dobra po ptoblemie:) sry za glupie pytanie ale niechcialem zabic glonusia:P dobra niewazne:PP mozna zamknac/usunac temat:)
[ Dodano: 2008-01-12, 19:36 ]
dobra po ptoblemie:) sry za glupie pytanie ale niechcialem zabic glonusia:P dobra niewazne:PP mozna zamknac/usunac temat:)
-
- Zakręcony forumowicz
nie ma co zgadywać. Spytaj w sklepie, w którym kupiłeś jaki to zbrojnik (nazwa lub numer L). Potem idź do:
www.planetcatfish.com
znajdź go i zobacz jaki rośnie, co je, czego potrzebuje.
www.planetcatfish.com
znajdź go i zobacz jaki rośnie, co je, czego potrzebuje.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A co można w "zwykłym" sklepie dostać... zbrojnik niebieski na 99,9%. Jak sie L-kę kupuje, cena nie daje nazwy zapomnieć :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
bardzo logiczne, bop przeważnie to ludzie kupuja (5-10zł), choć ten zielony kolor nie daje mi spokoju.
Ja kupiłem jedną L-kę, której nikt nie zidentyfikował. Sprzedawca nie miał pojęcia co to jest.
Ja kupiłem jedną L-kę, której nikt nie zidentyfikował. Sprzedawca nie miał pojęcia co to jest.
- maol
- Moderator
Zbrojnik niebieski nie zawsze jest w kolorze niebieskim. Zielonkawy też może być...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
ale jest też kilku innych "zielonych ludków", które mogą troszkę porosnąć. Ale masz rację, że cena będzie tu wyznacznikiem.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
zaplacilem za niego 4,5zł(normalnie po 3zł ale ten po 4,5 poniewaz podobno juz jest duzy, tak mi powiedzial sprzedawca)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 283
http://www.planetcatfish.com/catelog/re ... pdates.php Link do strony z glonojadami Najeżdżasz myszką na nazwę łacińską i pokazuje ci się zdjęcie, przyrównaj te zdjęcia do swojego glonojada i będziesz wiedział który to jest, można poczyta sobie o nim lecz w języku angielskim ale jak już poznasz jego łacińską nazwę nie będzie problemu z wyszukaniem w Google. pozdr
P.S. Jak zobaczysz glonojada podobnego to kliknij na niego a pokażą ci sie inne zdjęcia które możesz powiększyć również kliknięciem i tak sie upewnisz czy to na pewno ten.
P.S. Jak zobaczysz glonojada podobnego to kliknij na niego a pokażą ci sie inne zdjęcia które możesz powiększyć również kliknięciem i tak sie upewnisz czy to na pewno ten.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
http://www.planetcatfish.com/catelog/im ... ge_id=2554
to on!!:D na 100% pise tam ze rosnie do 11cm wiec chyba 60l akwa wystarczy na niego nie? i na 7 rybek;p? (dokupilem mieczyka jednego:P)
to on!!:D na 100% pise tam ze rosnie do 11cm wiec chyba 60l akwa wystarczy na niego nie? i na 7 rybek;p? (dokupilem mieczyka jednego:P)
- maol
- Moderator
Wg mnie w 60l nie powinno wogóle trzymać sie zbrojników. Dla mnie 11cm ryby w 60l to zdecydowanie za dużo. 60l to akwarium dla większej ilości neonek, nie dla zbrojników...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 283
Moim zdaniem 11 cm to ok ale to raczej nie ta ryba myślę że mógłbyś jej nie dostać gdy jest większa ma bardzo duże wargi jak u murzyna:) Ale w tym "wieku ryby" jest praktycznie identyczna co zwykły zbrojnik niebieski ale on też rośnie do 11 cm.
Jak dla mnie glonojad + te siedem niewielkich rybek to będzie na maxa ale do zrobienia.
Myślę że problem rozwiązany.
Jak dla mnie glonojad + te siedem niewielkich rybek to będzie na maxa ale do zrobienia.
Myślę że problem rozwiązany.
-
- Zakręcony forumowicz
też mam wątpliwości, czy to aby ta rybka. Z opisu raczej wynika, że w niewoli się nie mnoży. A to oznacza, że z odłowu. A to oznacze, że cena powinna być raczej trzycyfrowa. No ale pewności nie mam.
60l dla żadnego zbrojnika się nie nada.
60l dla żadnego zbrojnika się nie nada.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
a juz sam nie wiem ale jest naprawde bardzo podobna do tej mojej;0 jak narazie to wszystkie rybki maja sie dobze!;) dokupilem jeszcze pare rybek i jest git:D:D.... hehe:P nie no zartuje;] pare roslin; p