szafka pod akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: szafka pod akwarium
boję się, że jednak 90cm płyta o grubości 1.8cm się ugnie. Popatrz na allegro jak wyglądają konstrukcje szafek. Albo mają poprzeczkę w połowie, albo ścianki boczne przesunięte wgłąb szafki zmniejszając szerokość płyty nośnej z 90 do np 50.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Poza tym, spróbuj dać pod akwarium MDF ale nie płytę meblową, tylko gruby na ~ 5cm blat. To lepsze rozwiązanie - wielokrotnie sztywniejsze.
Ostatnio zmieniony 2008-01-17, 13:01 przez maol, łącznie zmieniany 1 raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: qualcuno
a czy pomoze podporka po srodku szerokosci 48cm na ktorej stoi szer akwarium 35cm i na 50cm dlugosci blatu 90cm na ktorym stoi dlugoscia 80cm akwarium? ale podporka bedzie przykrecona do spodu a nozki 6 sztuk sa po bokach szafki?
Tanga
112L (80x35x40)
Eheim Professionel 2222
Juwel Multilux 80x35
Jager 100W
Tlo 3D Ekol (skaly)
112L (80x35x40)
Eheim Professionel 2222
Juwel Multilux 80x35
Jager 100W
Tlo 3D Ekol (skaly)
-
- Zakręcony forumowicz
czyli podpórka będzie w kształcie litery T lub X? a na czym ona się będzie podpierać? Idea podpórki jest że przenosi część obciązenia aż na podłogę.
Pomysł Maola też jest niezły. Jeśli Szafka ma odpowiednią sztywność i scianki boczne są też prawie 2cm grubości, to zwiększenie sztywności blatu przez położenie 5cm MDF rozwiąże sprawę .... (I hope ;-) )
Pomysł Maola też jest niezły. Jeśli Szafka ma odpowiednią sztywność i scianki boczne są też prawie 2cm grubości, to zwiększenie sztywności blatu przez położenie 5cm MDF rozwiąże sprawę .... (I hope ;-) )
- kowcio
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
Witam.
Dawno tu nie zagladałem :mrgreen:
Mysle ze powinieneś zrobic na środku przegrodę z płyty 18mm tak aby podpierała ten blat.
U mnie akwa 136l stoi na szafce z dwiema przegródkami blat mam 36mm. warto podłożyć piankę pod dno. do kupienia na allegro a daje komfort psychiczny :-D
Dawno tu nie zagladałem :mrgreen:
Mysle ze powinieneś zrobic na środku przegrodę z płyty 18mm tak aby podpierała ten blat.
U mnie akwa 136l stoi na szafce z dwiema przegródkami blat mam 36mm. warto podłożyć piankę pod dno. do kupienia na allegro a daje komfort psychiczny :-D
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
WITAM
Ja mam 50l na szafce RTV. Grubość blatu 19mm. Ma 4 podpory po 17mm. Będę kupować baniaczek 112l i myślę, że jest to bardzo dobry mebel do tego typu akwariów.
Pozdro
Ja mam 50l na szafce RTV. Grubość blatu 19mm. Ma 4 podpory po 17mm. Będę kupować baniaczek 112l i myślę, że jest to bardzo dobry mebel do tego typu akwariów.
Pozdro

-
- Zainteresowany
- Imię: PATRYK
Witam
Moje akwa 96l 80x30x40
Mam problem z moją komodą, wygląda ona tak:
wys. 119 cm
szer. 90 cm
gł. 41 cm
Przednie obicie komody jest grubsze(około 3cm) ale normalnie grubość ścian bocznych i blatu u góry tam gdzie stoi akwarium ma grubości 1,7cm, na to podłożyłem blat o wymiarach 86x40 o grubości 1,8cm, na to położyłem styropian o grubości 2cm i wlałem do swojego 96l akwa około 40l wody z dekoracją i półka mi się troszkę ugięła jakieś 1-2mm (tzn. zrobiła się taka kołyska na tym górnym blacie na którym jest położone akwa, i teraz sie zastanawiam czy nie podeprzeć czymś na środku szafki ( "T" ), łącznie blat na którym jest położone akwa ma jaieś 3,7mm. Co wy proponujecie?
Pozdrawiam
Moje akwa 96l 80x30x40
Mam problem z moją komodą, wygląda ona tak:

wys. 119 cm
szer. 90 cm
gł. 41 cm
Przednie obicie komody jest grubsze(około 3cm) ale normalnie grubość ścian bocznych i blatu u góry tam gdzie stoi akwarium ma grubości 1,7cm, na to podłożyłem blat o wymiarach 86x40 o grubości 1,8cm, na to położyłem styropian o grubości 2cm i wlałem do swojego 96l akwa około 40l wody z dekoracją i półka mi się troszkę ugięła jakieś 1-2mm (tzn. zrobiła się taka kołyska na tym górnym blacie na którym jest położone akwa, i teraz sie zastanawiam czy nie podeprzeć czymś na środku szafki ( "T" ), łącznie blat na którym jest położone akwa ma jaieś 3,7mm. Co wy proponujecie?
Pozdrawiam
- kowcio
- Forumowicz
Wstawić przegrodę a najlepiej jak pod dolnym wieńcem szafki pęda nózki lub jakieś podpórki pod samą przegrodą. w innym wypadku przegroda przeniesie ciężar na dolny wieniec co będzie skutkowało wygięciem sie dolnego jak i górnego blatu.
-
- Zakręcony forumowicz
płyta ugieła się o 2mm? Akwarium powinno było pęknąć przy takim ugięciu. Spójrz wzdłuż krawędzi akwarium (długi bok) i zobacz, czy też się ugieło? Myślę, że styropian zaabsorbował trochę z tego ugięcia.
Ale docelowo to trzeba podeprzeć aż do samej podłogi.
Ale docelowo to trzeba podeprzeć aż do samej podłogi.
-
- Zainteresowany
Hi
A więc zrobiłem przegrody oczywiście do samej podłogi, teraz jest wszystko ok, akwarium już jest prawie całe zalane i nie ma żadnego ugięcia. Przegrody wyglądają dość solidnie i ładnie to wyszło, postaram sie zrobić jakąś fotkę przegród.
P.S. Czy filtr kaskadowy musi chodzić 24godziny na dobę?
A więc zrobiłem przegrody oczywiście do samej podłogi, teraz jest wszystko ok, akwarium już jest prawie całe zalane i nie ma żadnego ugięcia. Przegrody wyglądają dość solidnie i ładnie to wyszło, postaram sie zrobić jakąś fotkę przegród.
P.S. Czy filtr kaskadowy musi chodzić 24godziny na dobę?
-
- Zakręcony forumowicz
każdy filtr musi pracować 24h na dobę. Żadnych wyjątków :-D
-
- Zainteresowany
Mam kaskadowy FZN 2 firmy aquael,
http://www.swistak.pl/aukcje/2123104,Aq ... adowy.html
Czy to dobry filtr do 96litrów? ;) wypuszczając wodę tworzy taki mały wodospad i woda troszkę hałasuje ;)
Pozdrawiam
http://www.swistak.pl/aukcje/2123104,Aq ... adowy.html
Czy to dobry filtr do 96litrów? ;) wypuszczając wodę tworzy taki mały wodospad i woda troszkę hałasuje ;)
Pozdrawiam
- kowcio
- Forumowicz
Taki jest wystarczający i dużo lepszy niz filtr wewnętrzny. Jesli woda hałasuje to wlej więcej wody do akwa. U mnie kaskada jest bezgłośna bo odpływ jest na styku lustra wody.
Na temat filtra załóż nowy wątek w odpowiednim dziale.
Na temat filtra załóż nowy wątek w odpowiednim dziale.
-
- Zainteresowany
a czy wtedy nie jest gorsze napowietrzanie wody?
- liber175
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
maol, gruby na ~ 5cm blat NIE MA blatu 5 tylko 3.8 tutaj masz szafke ktora jest zrobione przezemnie na akwarium 325 litrow quailo, wywal nozki i daj cokół poziomo i dno daj o 1,8 cm wyzej ( moge ci narysowac projekt tym sie zajmuje na codzien) bedzie stabilna i daj z tyłu zamiast hdf to daj płyte 1,8 bedzie stabilne i daj po srodku przegrode 3,6 dwie płyty złaczone razem i bedzie stabilne ja ma tak zrobione i kolega ma akwarium 325 litro zrbione prawie tak samo tylko on ma podwójne boki
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam