6 x Paletka w 200L
Moderator: ModTeam
- WerKarJod
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Karol
6 x Paletka w 200L
Co sądzicie o tym wyborze - do obsady, którą obecnie mam chciałbym dokupić 6 paletek wielkości ok. 7cm:
1x Pigeon blood
1x Marlboro red
1x Red turkus
1x Red scribbelt
1x Brilliant turkus
1x Blue diamond
Obecna obsada (może ulec zmianom), to:
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
Zdaję sobie sprawę, że 1 paletka = 50L wody, ale faktem również jest, że nie wszystkie mogą dożyć tych 15-17cm w akwarium roślinnym :-/
1x Pigeon blood
1x Marlboro red
1x Red turkus
1x Red scribbelt
1x Brilliant turkus
1x Blue diamond
Obecna obsada (może ulec zmianom), to:
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
Zdaję sobie sprawę, że 1 paletka = 50L wody, ale faktem również jest, że nie wszystkie mogą dożyć tych 15-17cm w akwarium roślinnym :-/
Ostatnio zmieniony 2008-01-26, 00:26 przez WerKarJod, łącznie zmieniany 2 razy.
:arrow: Moje akwarium: ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/5098.htm
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: 6 x Paletka w 200L
Mam nadzieję że to głupi żart. 6 paletek do 200 litrów? Jesteś doświadczonym akwarystą i chcesz zrobić taki błąd? Przyznam że mnie zaskoczyłeś. :-/
- WerKarJod
- Forumowicz
6 małych paletek to jeszcze nie tragedia. Jak dorosną (a mam nadzieję, że tak się stanie) to oddam te, które nie dobiorą się w pary (a mam nadzieję, że jakieś się dobiorą) ;-)
Zawsze kupuje się trochę "na zapas" jeszcze młodych ryb i czeka się, aż któreś zaczną na siebie patrzeć trochę bardziej przychylnym wzrokiem, "chemia" i te sprawy :-P
W pierwszym poście napisałem:
"Zdaję sobie sprawę, że 1 paletka = 50L wody, ale faktem również jest, że nie wszystkie mogą dożyć tych 15-17cm w akwarium roślinnym :-/"
Zawsze kupuje się trochę "na zapas" jeszcze młodych ryb i czeka się, aż któreś zaczną na siebie patrzeć trochę bardziej przychylnym wzrokiem, "chemia" i te sprawy :-P
W pierwszym poście napisałem:
"Zdaję sobie sprawę, że 1 paletka = 50L wody, ale faktem również jest, że nie wszystkie mogą dożyć tych 15-17cm w akwarium roślinnym :-/"
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
-
- Stały bywalec
- Imię: Alicja
Ja tam doświadczona nie jestem, ale z tego co czytałam to one są stadne i powinny sobie w grupce 5-6 zawsze pływać.WerKarJod pisze:oddam te, które nie dobiorą się w pary (
A z pozostałą obsadą to chyba też bardziej delikatnie - tylko jakieś neonki czy kiryski, a u Ciebie to raczej by miały niewesoło :-/
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Oczywiście zgadzam się z tobą. Bo to my sprawiamy że ryby nie rosną do naturalnych wymiarów, trzymając je w zbyt małych zbiornikach.WerKarJod pisze:W pierwszym poście napisałem:
"Zdaję sobie sprawę, że 1 paletka = 50L wody, ale faktem również jest, że nie wszystkie mogą dożyć tych 15-17cm w akwarium roślinnym :-/ "
Ten proces nazywamy karłowaceniem!
- WerKarJod
- Forumowicz
... i oczywiście nie chcemy do niego dopuścić. Aby jednak zwiększyć prawdopodobieństwo dobrania się par trzeba na początku zwiększyć liczbę ryb w zbiorniku.kbtor pisze:Ten proces nazywamy karłowaceniem!
Jednak odchodzimy trochę w tym wątku od postawionego przeze mnie pytania: "Co sądzicie o tym wyborze?"
Chodzi mi głównie o waszą opinię dotyczącą rodzaju paletek jaką sobie wybrałem oraz o opinie dotyczące:
- kirysków (zbyt wysoka temp. jak na nie, chociaż niektórzy twierdzą, że temp. rzędu 28 st.C jest dla nich odpowiednia)
- kosiarek (trochę nie pasują do obsady; temp. też do 26 st. C - jednak trzymam je ze względu na duży przyrost mchu ;-) )
- pielęgniczek kakadu
Zatrzymać chciałbym: bocje (na pewno), neonki oraz zbrojniki (raczej) :-)
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
-
- Stały bywalec
Tylko dla niektórych kirysków temp.28st.C jest ok - np.dla sterby, plamoogonowego, czy pregookiego tak, a dla innych niestety za wysoka. Neonki zresztą też tylko czerwone mogą mieć 28st.C.WerKarJod pisze:kirysków (zbyt wysoka temp. jak na nie, chociaż niektórzy twierdzą, że temp. rzędu 28 st.C jest dla nich odpowiednia)
Reszta obsady odpada. Zresztą zobacz na str. poświęconych paletkom np.http://www.paletki.com/index.php?o=1
No ale po co drążysz ten temat skoro i tak masz za małe akwa na takie towarzyskie eksperymenty :-/
- WerKarJod
- Forumowicz
Właśnie z firmy Paletki.com będę miał te ryby i to oni doradzili mi odnośnie obsady.
To, że kupuję 6 zamiast 4 paletek jest tylko sposobem na zwiększenie prawdopodobieństwa dobrania się w pary młodych osobników (zresztą pisałem o tym już kilkakrotnie).
Jeśli dobrze wczytałaś się w ich stronę, to powinnaś wiedzieć, tu cytat: "Warto przewidzieć na jedną dorosłą rybę około 40 litrów wody." Podkreślam dorosłą. Nie uważam, by paletka 7cm była rybą dorosłą. Przytoczę jeszcze jeden cytat (tym razem mój): "Jak dorosną (a mam nadzieję, że tak się stanie) to oddam te, które nie dobiorą się w pary (a mam nadzieję, że jakieś się dobiorą) ;-) "
Moje zapytanie na forum, jest formą zebrania opinii z różnych źródeł.
To, że kupuję 6 zamiast 4 paletek jest tylko sposobem na zwiększenie prawdopodobieństwa dobrania się w pary młodych osobników (zresztą pisałem o tym już kilkakrotnie).
Jeśli dobrze wczytałaś się w ich stronę, to powinnaś wiedzieć, tu cytat: "Warto przewidzieć na jedną dorosłą rybę około 40 litrów wody." Podkreślam dorosłą. Nie uważam, by paletka 7cm była rybą dorosłą. Przytoczę jeszcze jeden cytat (tym razem mój): "Jak dorosną (a mam nadzieję, że tak się stanie) to oddam te, które nie dobiorą się w pary (a mam nadzieję, że jakieś się dobiorą) ;-) "
Moje zapytanie na forum, jest formą zebrania opinii z różnych źródeł.
Niestety nie zgadzam się z tym. :arrow: Innesa mogą żyć także w temp. 28 st.CNeonki zresztą też tylko czerwone mogą mieć 28st.C.
... to nie są eksperymenty. To jest akwarystyka, próba zrobienia czegoś nietuzinkowego, czegoś, co pochłania nie tylko masę pieniędzy, ale i czasu. Jeśli miałby to być nieprzemyślany eksperyment, to nie poświęcałbym tyle uwagi na dobór obsady, zabawę z systemem podmiany wody i jej optymalnych parametrów.No ale po co drążysz ten temat skoro i tak masz za małe akwa na takie towarzyskie eksperymenty :-/
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
2x pielęgniczka kakadu
10x neon inessa
3x bocja wspaniała
6x kosiarka
2x zbrojnik niebieski
2x kirysek pstry
2x kirysek lamparci
-
- Stały bywalec
w porządku, ja też uważam ze najlepiej zasięgnąć opinii z wielu źródeł,wtedy łatwiej wyrobić sobie własne zdanie ( dlatego przy paletkach.com napisałam że "np." i nie uważam ich za ostateczną wyrocznię w tej kwestii, ponieważ oni patrzą bardziej ze strony hodowli)WerKarJod pisze:Moje zapytanie na forum, jest formą zebrania opinii z różnych źródeł.
Moja teoria jest taka - może i mogą żyć, ale pewnie o połowę krócej.WerKarJod pisze:Cytat:
Neonki zresztą też tylko czerwone mogą mieć 28st.C.
Niestety nie zgadzam się z tym. :arrow: Innesa mogą żyć także w temp. 28 st.C
Z tego co zauważyłam to na tym forum, z paletkami mają doświadczenie Mariusz86 i ^D4ni3l (On akurat wczoraj odszedł :-/) to może coś z praktyki wnieśliby do tej dyskusji.
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 53
- Imię: jaco
- Kontakt:
moja opinia jest taka do twego akwa proponował bym 3-4 palety 10 neonó 3 bocje wspaniałe i 4 kosiary co do palet ja wybrał bym takie
1xPigeon blood
1x Marlboro red
1x Red turkus
Ale każdy ma inny gust
1xPigeon blood
1x Marlboro red
1x Red turkus
Ale każdy ma inny gust