Problem z diagnozą

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

armlody
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Adam

Problem z diagnozą

Post autor: armlody » 2008-01-28, 13:37

Mam akwarium 25L. Oświetlenie: zamontowana w standardzie żarówka w pokrywie (wymieniona na 9W-energooszczędna). Filtr 200L/h. Obsada zbiornika: parka Proporczykowców z Kap Lopez (Aphyosemion australe) oraz samiec Proporczykowca dwupręgiego (Chromaphyosemion bitaeniatum), 5 lśniącooczków (Aplocheilichthys normani) i dwa glonojady.

Objawy: Wszystkie ryby poza dwoma lśniącooczkami i proporczykowcem dwupręgim mają postrzępione płetwy ogonowe. Nie mają apetytu, czasem są zbyt płochliwe, a czasem można palcem dotknąć. Pływają pod powierzchnią lub chowają się w roślinach. Nie mają żadnych widocznych plamek, kropeczek, punkcików itp. na ciele. Nieraz mają przyspieszony oddech, ale z tym też różnie bywa. Nie mają zaczerwień w okolicach odbytu, ani wytrzeszczu oczu. Przyglądam im się bardzo uważnie i nic więcej nie zauważyłem. Z pośród wszystkich chorób które znalazłem w internecie nic mi nie pasuje.

Jako pierwsze zachorowały Kap Lopezy (wczoraj rano zauważyłem, że są zbyt spokojne i postrzępioną płetwę samicy). Dzisiaj wszystkie ryby są już chyba chore. Płetwy (jw.) u pozostałych ryb zauważyłem dzisiaj rano. Teraz jedynie samica K.L. jest ruchliwa (tzn. pływa trochę). Reszta "stoi" w miejscu.

Co to może być i jak to leczyć?

Wczoraj wlałem MFC Tropical i podwyższyłem temp do 27 stopni. Wcześniej 24 stopnie.
Pozostałe parametry:
GH - 11
KH - 6
pH - 7
NO3 - 10 mg/l
NO2 - 1 mg/l

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Problem z diagnozą

Post autor: croc » 2008-01-28, 13:52

MFC powinno wystarczyć, ale być może będzie trzeba powtórzyć kurację. No i rzecz oczywista - udać się do sklepu i nabyć odpowiednie wielkościowo akwarium dla tej obsady - jakieś 120L na początek by było znaczącą poprawą.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Problem z diagnozą

Post autor: maol » 2008-01-28, 13:56

Bo to najprawdopodobniej nie jest żadna choroba. Dla mnie, po prosty masz te ryby w potwornym stresie, stłoczone w słoiku. Dla proporczykowców 25l może być... ale dla 1 pary do tarła, a nie jako ogólne, dla kilku par. Nie mówiąc o zbrojnikach... Po prostu zainwestuj w większe akwarium, objawy same miną.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ