Zmasowany nalot Glonow

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

kukiss21:)
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: £ukasz

Re: Zmasowany nalot Glonow

Post autor: kukiss21:) » 2008-01-29, 16:41

Wiecie zgadzam sie cierpliwosc trzeba dac temu wszytskiemu czas jak najbardziej tylko w moim przypadku sie nigdzie nie spieszy miałem 60l akwarium 6 lat i wiecie co nie znałem czegos takiego jak problem z glonami nigdy nie miałem glonow w akwa teraz załozyłem te moje akwarium dziewczynie wsyztsko zorbiełem jak dawniej mineły 4tyg. i nie ma sladow glonow nic zero a w moim przypadku nie sprawdziło sie przy zakladaniu nowego zbiornika wywaliłem mase lisci obserwuje z dnia na dzien co sie dzieje rozwoj glonow był ogromny nasilał sie z dani na dzien naszczescie teraz jest masa małych nitek na wszytskich lisciach ale jeszcze nie czarnych mam nadzieje ze z czasem ustanie to i bedzie wszytsko wpozadku chciałem zaczerpnac opini waszej na ten tamat i co bys Cie radzili i co radzicie... dzieki

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-01-29, 16:51

Zwykle na sam wysyp glona pomoże całkowite i szczelne zaciemnienie akwarium na 3 dni. Glon zniknie - ale to tylko leczenie objawowe, bo jego przyczyna istnieje nadal. Niestety, pamiętaj że taka kuracja śmiertelna dla glona osłabia również rośliny. Druga rzecz, juz po zaciemnieniu - nasadź dużo szybko rosnących i mało wymagających roślin typu moczarka czy rogatek. To też pomoże, również w walce z przyczynami.

Od tego bym na szybko zaczął, a potem dalej pomyślimy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

kukiss21:)
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: £ukasz

Post autor: kukiss21:) » 2008-01-29, 20:39

ok tak zrobie jeszcze raz dziekuje

Awatar użytkownika
elsaper
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: elsaper » 2008-02-24, 16:55

[quote="kukiss21:)"]Załozyłem Zbiornik 112l 4tyg. temu zwirek przegotowałem wrzatkiem nastepnie wsypałem do akwarium przełozyłem roslinki z poprzedniego akwa do nowego zalałem woda kranowa dodałem aquasafe filtracje tez przełozylem z tametgo akwa do nowego wszystko było oki oswietlenie miałem spoczatku bardzo liche teraz mam philips aquarell 18w florasun zoomed 8500k i T5 24w/840 jako nawoz uzyłem JBL kugeln balss20 włozyłem ich 5 sztuk pod korzenie roslin wszytsko było oki jak narazie dodawałem co dziennie odpowiednia dawke nawozu sera24 do roslin po niedługim czasie pojawiły sie glony mase glonow akwarium oswietlałem 14h na dobe za nim miałem dobre swietlowki.NIe dawno podmieniłem 40%wody dodajac znowu aquasafe i szczepy bakteri z tetry biocoryn i torumin zaprzestałem dawac nowozy dla roslinglony nie znikneły dalej atakuja moj zbiornik chodz juz mase lisci usunołem z tego powodu charakterystyka:małe kropki zielone na lisciach i mase nitek czarnych- okrzemki czy cos w tym stylu zmniejszyem czas oswietlenia zaprzestałem nawozic wymieniłem 40% wody nawoze co2 i co? bes skutecznie swiezy zbiornik i nie daje rady przed tem nie miałem takich problemow w poprzednim akwa nie chce zaczynac wszystkigo od nowa prosze a jakie kolwiek rady

Ładnie z chemią przesadziłeś:/
"Rocky Darkness 2011"
Obrazek

ODPOWIEDZ