mam 100 litrowe akwarium a wnim 2 skalary i 10 neonek oraz 2 pielęgnice kakady i mułojad bojonik i molinezja. i dzieje sie rzecz dziwna a mianowice gdy skalary były małe to nic nikomu nie robiły a teraz z 10 neonków zostały mi 2, a te dwa maja jakąs wysypke kupiłem jakieś lekarstwo ale nic sie nie dzieje. pozatym skalary(chyba ) zaatakowały moją kakadu i na oku ma coś jakby błone nie weim czy to przez atak czy coś innego. niemoge dokupic innich rybek bo skalary zjadają je w ciagu 2 dni. nie wiem co z nimi robić bo są ładne i zdrowe, ale zauważylem że atakują też same siebie w sklepiej przy zakupie powidzieli mi że mogą być trzymane z kazdymi rybami i chyba dałem sie nabrać. zastanwiam sie czy mozliwe jest kupienie jakiejs przegrody żeby przegrodzic akwana na pól. prosze o pomoc. pozdr.
mam tez takie małe akwa 40 litowe czy cos ale nie weim czy moge tam wrzucic skalary bo nie mam do tego filtra ani innych żeczy bo wszystko kupiłem do 100 litowego. dlatego pytam też, co mogę zrobić z takim małym akwarium bo lezy bezużyteczne.
prosze o pomoc
Moderator: ModTeam
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: prosze o pomoc
hmm a od jakiego czasu to się dzieje :?: Masz samca i samice :?: Mysle że złożyły ikre i samiec atakuje każdą rybe wokół. Białe plamki może ospa rybia najlepszy środek na ospe Błękit metelynowy w zoologu bedzie możeszspytać o taki środek jak mfc tropicala ja takiego użyłem i pomogło a błona na oku może pleśniawka ,,Pleśniawka atakuje bardzo często miejsca uszkodzone mechanicznie lub zaatakowane wcześniej przez inne organizmy chorobotwórzcze" cytat z książki ,,Zdrowy jak ryba"
PS. Może jakieś fotki to ocenie na 99% co to jest
PS. Może jakieś fotki to ocenie na 99% co to jest
Teraz kostka 

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
problem w tym, ze w sklepie nie byli mi w stanie powiedzieć czy to są samce czy samice. ikry nie złożyły bo bym coś zauwzył a co do lekarstwa to w sklepie poradził mi żebym kupił " baktopur" firmy sera. a co do tej plesniawki to jak to usunąc są na to jakies leki i dalej nieweim czy istnieje możliwosc przegrody akwarium przez jakąs siatke bo nie chce ich zabijac. pozdro.
co do zdjecia to bedzie prblem bo njwcześniej tomoge to zrobic na poiedziałek a mi zalezy na czasei bo skalary coraz barziej atakują inne ryby i siebie.
co do zdjecia to bedzie prblem bo njwcześniej tomoge to zrobic na poiedziałek a mi zalezy na czasei bo skalary coraz barziej atakują inne ryby i siebie.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Najlepjej wszystkie ryby oprócz skalarow odłów do 40l albo wydaj skalary.
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Leczenie pleśniawki metoda sól akwarystyczna (kąpiel krótkotwała)
1 Przygotowujemy oddźielny zbiornik leczniczy o pojemności odpowiednej do wielkości ryby powinien mieć pompke powietrzną i kamień napowietrzający
2 Zbiornik leczniczy wypełniamy wodą z akwarium
3 Dodajemy do zbiornika leczniczego sól akwarystyczną w ilości 15-20g na 1l wody
4 Wyławiamy chorą rybę i umieszczamy ją w akwarium leczniczym na 30-45min
5 Obserwujemy rybę bardzo uważnie w razie jakichkolwiek niepokojących zachowań lub po upływie czasu kąpieli przekładamy ją doakwarium z którego została wyłowiona
Metoda skuteczna tylko przy lekkich infekcjach,nie obejmujących dużej części ciała
Nie należy stosować w przypadku: kirysków, sumów, zbrojników, ryb z wód bardzo miękkich i kwaśnych
A co do przegrody poszukaj czegoś na allegro
1 Przygotowujemy oddźielny zbiornik leczniczy o pojemności odpowiednej do wielkości ryby powinien mieć pompke powietrzną i kamień napowietrzający
2 Zbiornik leczniczy wypełniamy wodą z akwarium
3 Dodajemy do zbiornika leczniczego sól akwarystyczną w ilości 15-20g na 1l wody
4 Wyławiamy chorą rybę i umieszczamy ją w akwarium leczniczym na 30-45min
5 Obserwujemy rybę bardzo uważnie w razie jakichkolwiek niepokojących zachowań lub po upływie czasu kąpieli przekładamy ją doakwarium z którego została wyłowiona
Metoda skuteczna tylko przy lekkich infekcjach,nie obejmujących dużej części ciała
Nie należy stosować w przypadku: kirysków, sumów, zbrojników, ryb z wód bardzo miękkich i kwaśnych
A co do przegrody poszukaj czegoś na allegro
Teraz kostka