Pytanie odnośnie akwarium

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

paski91
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Adrian

Pytanie odnośnie akwarium

Post autor: paski91 » 2008-01-31, 23:39

witam mam akwarium okolo 1 tygodnia i chce zapytać o jedna rzecz

chciałbym te akwarium nastawić tylko i wyłącznie na gupiki akwarium ma 40l

powiedzcie mi tylko co jest najlepsze dla gupików co im najbardziej potrzeba

ostanie pytanie moje akwarium nie ma wejścia na świetlówkę podejrzewam nawet że by sie nie zmiesciła żadna swietlówka ;/ to poszedłem na sklep ( auchan ) tam na stanowisku z żarówkami znalazłem 9woltowa świetlówkę kompaktową 2U E14 czy taka żarówka moze byc w moim akwarium ?

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Pytanie odnośnie akwarium

Post autor: croc » 2008-02-01, 00:26

w 40l możesz mieć małą ławicę gupików, ale albo same samce, albo ściśle kontrolować ich rozród (nie wiem jak). Gupik jak każda ryba potrzebuje: wody, żwirku, trochę roślin, jakiś kamień, może być korzeń i pokarm. Przy dowolnych roślinach, nawet tych mało wymagających, będziesz musiał postarać się o światło. Tak ze 20W (może być kombinacja kilku świetlówek). Świetlówki muszą być o odpowiednim spectrum, czyli raczej akwarystyczne. To co podałeś się raczej nie nada.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Pytanie odnośnie akwarium

Post autor: RAMZES » 2008-02-09, 21:25

40 do trzymania gupików spokojnie wystarczy jeśli chcesz swietlówke to możesz założyć lub żarówke energo oszczędną łatwiiej je zamintować

z roślin , dekoracji i innych proponuje:

Rośliny: wgłębka wodna, paprotnice ukorzenione i pływające, nurzaniec, strzałka, moczarka argentyńska, żabienica akwarium częściowo dobrze zarośnięte, ale z wolną przestrzenią do pływania, lileopsis zwłaszcza niski
Dekoracje: korzenie, nieduże kamienie
Woda: średnio twarda regularnie odświeżana o temperaturze 23-27 stopni.
Urządzenia dodatkowe: grzałka, jasne oświetlenia, filtr dobry jest z napowietrzaczem lub dodatkowo napowietrzacz.

jeśli moge jeszcze w czymś pomóc to kliknij na gg, życze powodzenia w chodowli.

ODPOWIEDZ