Obsada?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

katt93
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kasia

Obsada?

Post autor: katt93 » 2008-02-01, 14:51

Zaczerpnęłam informacji z różnych stron i napisałam, jaką bym chciała mieć obsadę akwarium. A więc
Zbrojniki (Wąsacz kolczasty, Zbrojnik kolumbijski) (do wyboru: który lepiej?)
Kiryśnik czarnoplamy
Brzanka sumatrzańska
Bocja wspaniała
Chelon grubowargi
Glonojad syjamski
i do tego jeszcze bym chciała kilka ślimaków i krewetek. I mam pytania: Czy może być taka obsada? Nie mam jeszcze akwarium, więc jeśli bym chciała hodować takie rybki, to ile litrów akwarium? Czy nie będzie za dużo tych rybek? i jeszcze w jakich ilościach? Bardzo proszę o odpowiedzi :-)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Obsada?

Post autor: maol » 2008-02-01, 15:14

No to tak:
- Wąsacz kolczasty zwany inaczej ancistrus dolichopterus czyli typowy zbrojnik niebieski
- zbrojnik kolumbijski
- glonojad syjamski
- Kiryśnik czarnoplamy

Dorastają do ok. 25 cm długości, żyją w strefie przydennej. To spore ryby, w sumie, dla tych 4 sztuk obstawiałbym ok. 250-300l. - zastanów sie, czy zamiast 4 przeciętnych zbrojników nie lepszy byłby jeden, ale za to "rasowy"?

Brzanka sumatrzańska może żyć razem z nimi, podobnie jak bocja wspaniała. Ale pamiętaj, że to ryby stadne, każdej z nich powinno być w akwarium ponad 5 sztuk. Brzanki w takim zbiorniku dałbym nawet z 10.

Ponieważ wymieniasz prawie same gatunki żyjące w strefie przydennej, akwarium może być niższe, ale za to o większej powierzchni dna. Musisz również pomyśleć o dużej ilości korzeni na których najchętniej żerują zbrojniki i miejsc w których będą mogły chować się bocje. Brzanki wymagają zbiornika dość zarośniętego.

Krewetki i ślimaki nie będą w takim zbiorniku problemem.

A chelon grubowargi - to chyba pomyłka, o ile wiem to ryba słonowodna, w żaden sposób nie może żyć w jednym zbiorniku z w/w ( o ile wogóle może żyć w akwarium)...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

katt93
Nowicjusz

I

Post autor: katt93 » 2008-02-01, 22:19

Myślałam jeszcze o piskorku. Co o tym sądzicie?

[ Dodano: 2008-02-01, 21:41 ]
Pomyślałam chwilę i zredukowałam liczbę ryb. Oczywiście, z chwilą zakończenia myślenia pojawiły się już pierwsze problemy a więc po pierwsze: przejrzałam jakąś stronę o zbrojnikach i pojawiają się tam nazwy np. L047. Czy takie ryby się tak nazywają czy co to jest? Nie znęcajcie się nad moją ułomnością. A po drugie po wspomnianej redukcji nasunął mi się wniosek, iż:
Piskorek
Zbrojnik (L047/L094/L128- muszę wiedzieć, co to znaczy:))
Brzanka sumatrzańska
Skalar (czy można go hodować z tymi rybami?
plus krewetki i ślimaczki. Co o tym zestawieniu sądzicie? I w jakiej ilości? Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy. PS: Dziękuję za radę powyżej:) :-)

Rala
Stały bywalec
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-02-01, 23:47

No cóż........ i jeszcze skalary, cały czas potrzebujesz bardzo dużego zbiornika (teraz na dodatek wysokiego -z 60 cm). :-/
Piskorki też strefa denna i stadne.
Co do tych zbrojników z literką L i cyferkami - ponieważ sprowadza się ich bardzo wiele gatunków, aby się nie pogubić w nazwach to obok literki L (loricariidae czyli zbrojnikowate)oznacza się je cyframi wg. kolejności ich pojawiania się . Więc jest to jakiś tam kolejny zbrojnik , jaki to nie wiem ale pewnie z tych droższych :mrgreen:

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-02-02, 12:59

Dokładnie tak. L-xxx to skrótowe i wyraźne określenie gatunku zbrojnika. I z reguły ceny - L-ki zaczynają sie od kilkudziesięciu złotych, na kilkuset pewnie nie kończąc :-)

Skalary... tak jak napisała Rala - musi być ich kilka, i wymagają wysokiego zbiornika (ponad 50 cm samej wody) - czyli cały czas mówimy o tych 250 l...

Czy nie byłoby prościej, jeżeli napiszesz, jak duży zbiornik możesz mieć, i dobierzemy Ci obsadę z jakiś widowiskowymi rybkami :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

katt93
Nowicjusz

Post autor: katt93 » 2008-02-02, 16:03

heh chyba tak:) Tak gdzieś 250 (widziałam 240 tylko, ale może poszukam). No i bardzo bym chciała mieć jakiegoś piskorka i zbrojnika:) Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-02-02, 17:03

Możesz mieć 5 skalarów , 15 piskorków lub 20 kirysków, a z krewetek nie moga być karłowate np. red cherry bo zostana zjedzone przez skalary.Proponuje:
5 Skalarów
20 kirysków pstrych lub spiżowych
50 krewetek amano zamiast kirysków
3-4 krewetki filtrujące. :-D

katt93
Nowicjusz

III

Post autor: katt93 » 2008-02-02, 17:32

Dziękuję bardzo:)

ODPOWIEDZ