Witam
Czy taka szafka pod akwarium o wymiarach 80x30x40 (96litrów) jest odpowiednia? Czy wytrzyma ciężar akwarium?http://www.superpreis.pl/product_info.p ... cts_id/375
W akwarium mam filtr kaskadowy ale on wypuszczając wodę troszkę hałasuję więc postanowiłem zakupić napowietrzacz, czy taki będzie dobry? Jakie mniej więcej są wymiary tego napowietrzacza? On musi być zanurzony w w wodzie? On jest na baterie?
http://www.superpreis.pl/product_info.p ... ucts_id/96
Pozdrawiam
Szafka pod akwarium i napowietrzacz ;)
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Szafka pod akwarium i napowietrzacz ;)
szafka ma przeznaczenie akwarystyczne, więc wytrzyma. Konstrukcja dość typowa.
Po cholerę kupujesz ten brzęczyk? Kaskada i tak musi pracować 24h, więc będzie pluskać, czy chcesz, czy nie. Jeśli zmniejszysz przepływ wody lub wysokość wodospadu ( ;-) ), to będzie mniejszy plusk, a powietrza będzie ok.
Brzęczyk sam w sobie będzie chałasować, a może się zdarzyć, że bardziej niż wodospad. Będzie wtedy niezła kakofonią.
ps
brzęczyk (jeśli już kupiłeś) trzymaj w zapasie. Zawsze się przydaje jak jakąś rybkę do słoika na leczenie wrzucisz, to napowietrzanie jest wyedy podstawą.
Ten brzęczyk to jest pompka membranowa zewnętrzna. Leży na podłodze lub półce, ale poza akwarium. Działa na 220v. do niej podłącza się cienkim wężykiem dyfuzor (kamień). Jeśli nie ma w komplecie, to musisz kupić: 5zł wężyk (2m), 5 zł kostka.
Po cholerę kupujesz ten brzęczyk? Kaskada i tak musi pracować 24h, więc będzie pluskać, czy chcesz, czy nie. Jeśli zmniejszysz przepływ wody lub wysokość wodospadu ( ;-) ), to będzie mniejszy plusk, a powietrza będzie ok.
Brzęczyk sam w sobie będzie chałasować, a może się zdarzyć, że bardziej niż wodospad. Będzie wtedy niezła kakofonią.
ps
brzęczyk (jeśli już kupiłeś) trzymaj w zapasie. Zawsze się przydaje jak jakąś rybkę do słoika na leczenie wrzucisz, to napowietrzanie jest wyedy podstawą.
Ten brzęczyk to jest pompka membranowa zewnętrzna. Leży na podłodze lub półce, ale poza akwarium. Działa na 220v. do niej podłącza się cienkim wężykiem dyfuzor (kamień). Jeśli nie ma w komplecie, to musisz kupić: 5zł wężyk (2m), 5 zł kostka.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: PATRYK
ok, więc ja zrezygnuje z tego napowietrzacza, a czy mogę tak dolać wody aby wogóle nie było wodospadu(równo z miejscem gdzie woda wylewa sie z filtra)??
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
dolej wody tyle, żeby powierzchnia była równa z krawędzią pokrywy. Jeśli nie masz pokrywy, lub pokrywa jest typu otwartego, to nalej 2-3cm do krawędzi akwarium. Możesz nalać tak żeby wogóle wodospadu nie było, ale jednak sugerowałbym jakiś tam minimalny spadek zostawic (1-2 cm)