kilka pytań do doswiadczonych akwarystów

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Rala
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Alicja

Re: kilka pytań do doswiadczonych akwarystów

Post autor: Rala » 2008-01-18, 01:45

1.Ryba jak każde żywe stworzenie powinna dorosnąć do normalnych rozmiarów i tę szansę trzeba jej stworzyć.
2.Zbrojniki i kiryski nie tylko możesz, ale powinieneś w tak małym akwa zastąpić krewetkami - Red cherry są bardzo małe więc z 10 na początek(mnożą się)
3.Musisz tak planować obsadę, aby nie mieć tego typu problemów, czyli albo młode zostawiać jako żywy pokarm dla mięsożernych rybek, albo właśnie - oddać czy odsprzedac chetnym, albo nie tworzyć par (nie wszystkie ryby rozmnażają się tak chetnie jak gupiki czy molinezje) :-)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-01-18, 01:53

Karłowacenie to bardzo skomplikowane i nieodwracalne zmiany w budowie ryby. Narządy wewnętrzne mogą ulec uszkodzeniu. Często takie ryby tracą możliwość rozmnażania. W wyglądzie ryby mogą wystąpić widoczne zniekształcenia w budowie ciała i pletw. Ryba potrzebuje przestrzeni do życia tak jak człowiek.
Piszesz że masz już młode, po prostu zostawiaj je w ogólnym zbiorniku i to co przeżyje możesz rozdawać lub wymieniać na żarcie w zoologu.
Ja nie mam krewetek ale one chyba potrzebują bardzo dobrej wody której ty w tej chwili nie masz. Zostań przy jednym gatunku kirysów, tak ze 4 szt. nie więcej.
Obrazek

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-01-18, 10:36

no cóż, karłowacenie - jak powyżej - jest to powolne zwyradnianie całęj ryby, a narządów wewnętrznych przede wszystkim.

Kiryski vs krewetki - sprawa do własnej oceny. Krewetki są bardziej uniwersalne, a kiryski wdzięczne w obserwacji. Z kiryskami może być problem w lecie, gdy woda będzie miała 30+ stopni (a zapewne będzie). Wtedy mogą nie przetrwać. Krewetki zresztą też będą miały ciężko.

Postaraj się zrobić jak mówią przedmówcy: pozbądź się dużych ryb. Rozdziel pary, żeby się nie mnożyły. Docelowo oddaj glonki. W tej wielkości akwarium to powinieneś mieć:
krewetki + bojownik;
krewetki + mała ławica małych rybek;
krewetki + mniejsza ławica małych rybek + bojownik lub jedna molly.

W takiej obsadzie będzia zachowana równowaga, parametry będą lepiej kontrolowalne i będzie na czym oko zawiesić.

SimonSays
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Imię: Szymon

Post autor: SimonSays » 2008-01-19, 12:49

A co sądzicie o dodatkach do wody typu "Cristal" firmy Tropical? "wybielacz optyczny, usuwa zmętnienie biologiczne i odkaża wodę w akwarium, nadaje wodzie turkusową barwę przywracając jej krystaliczna przejrzystość" opis z opakowania.
kilka rybek
dwa wszędobylskie szczurki :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-01-19, 14:00

0 chemii ! 0 chemii ! 0 chemii !
Jeśli dbasz o akwarium to chemiczne cuda będą zbędne. Każdy środek chemiczny może źle oddziaływać na ryby mimo wszelkich zapewnień producenta. Skoro masz problemy z klarownością wody to znajdź najpierw źródło problemu ;-)
Obrazek

SimonSays
Nowicjusz

Post autor: SimonSays » 2008-01-24, 21:50

Kupiłem wafelki dla kiryśników i zbrojników póki się ich nie pozbęde i wszystkie ryby się nimi dokarmiają :), ograniczyłem karmienie do 2 porcji rano i wieczorem tyle zeby nie spadalo i zdarzyly zjesc. Zmniejsze jeszcze ilość ryb jak znajde im nowego wlasciciela i zobaczymy co się bedzie dzialo w moim baniaku.
p.s. jeden zbrojnik zaczal odganiać inne ryby od wafelkow wręcz je atakuje :) zachłanny jest bo pilnuje trzech naraz ale jak sobie poje to zostawia w spokoju :)

Dzieki wszystkim za cenne rady, pozdrawiam
kilka rybek

Rala
Stały bywalec
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-01-24, 22:08

Brawo SimonSays, idziesz w dobrym kierunku ;-)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-01-25, 09:54

SimonSays pisze:(...)"wybielacz optyczny, usuwa zmętnienie biologiczne i odkaża wodę w akwarium, nadaje wodzie turkusową barwę przywracając jej krystaliczna przejrzystość" opis z opakowania.
... na 15 minut. Potem sytuacja wróci do normo.,.. to znaczy do wcześniejszego syfu. Metody naturalne są bardziej skuteczne ( choć rzeczywiście nie dają rezultatów w 30s)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

SimonSays
Nowicjusz

Post autor: SimonSays » 2008-02-04, 22:58

czy krewetki trzeba jeszcze jakos specjalnie dokarmiac?

obsada została poważnie ograniczona, podmiana wody z odmulaniem 40%/tydz, akwarium stoi w miejscu nie nasłonecznionym, temperatura ok 24st. karmienie rano i wieczorem w malej dawce nic nie spada na dno, krasnorosty dalej atakuja, juz mniej ale dalej sie pojawiaja i drobne slady okrzemków :/

P.S. Czy ktos wie jak ładnie podzielić gałęzatke? tzn zeby powstała ładna kuleczka, kupiłem kiedys w zoologu taką małą i sporo się rozrosła, zrobił sie z niej "precel" rozerwałem ją na pół i próbowałem zrobić kulkę ale strzępi sie i rozwala :/
kilka rybek

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-02-05, 09:31

SimonSays pisze:czy krewetki trzeba jeszcze jakos specjalnie dokarmiac?
(...) podmiana wody z odmulaniem 40%/tydz (...)
Co do krewetek - można, ale nie trzeba. CO do podmian - robisz je za duże. Rób 20-25%, efekty będą lepsze.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

SimonSays
Nowicjusz

Post autor: SimonSays » 2008-02-05, 14:30

maol pisze:CO do podmian - robisz je za duże. Rób 20-25%
tak tyle ze w 50 ltr zbiorniku ja w minute sciagam 20% wody i ledwo co zdarze cokolwiek odmulić. Myslicie ze moge wlac tą wode co spuszczam spowrotem jak syfy opadna i odmulac dalej a na koniec podmienic 25%?
kilka rybek

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-02-05, 14:51

To pytanie z drugiej strony - a co Ty aż tak dokładnie odmulasz? Bo ja nie widzę problemu - masz tylko zebrać grubszy syf, nie przekopywać za każdym razem dna. Zbyt duża podmiana wyrządza Ci większe szkody niż mniej dokładne odmulenie...

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-02-05, 15:02

może zmień odmulacz na bardziej precyzyjny - mniejszy. Mam taki 3cm i 72 l akwarium odmulam jakieś 3-5 min.

SimonSays
Nowicjusz

Post autor: SimonSays » 2008-02-05, 15:57

no ja chcialem "poodkurzac" dno :)

odmulacz ma okraglą koncowke o srednicy ok 3cm ale wąż jest dosć gruby, srednica wewnetrzna ok. 13mm, dlatego szybko woda schodzi, poprobuje z ograniczeniem wyplywu wody.

Czy dobrym pomyslem przy odmulaniu bedzie wzburzenie troche tego co na dnie i odczekanie az filtr to przemieli a pozniej mycie filtra w wodzie z podmiany?
kilka rybek

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-02-05, 16:07

No i dobrze chciałeś - ale bez przesady, w akwarium kliniczna czystość nie jest wskazana. Pobaw się trochę w regulację przepływu wody, to pomoże :-)

ODPOWIEDZ