Mętna woda,bakterie
Moderator: ModTeam
- Vilemo
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kasia
Mętna woda,bakterie
Mam problem dodałam wczoraj ok 14.00 szczepy bakterii "Tetra Bactozym" jedna tab. i "Tetra Aqua Safe "około godziny 19.00 kupiłam rośliny i dodałam "tetra Planta Min" i 7 kropel "Tropical Abioseptyny".Boje sie że ta Abioseptyna zabiła mi te bakterie??,prosze Was o odpowieź.Jeszcze jedno dzisiaj rano mam mętna wode nie wiem od czego?? Sa tam już 4 rośliny i korzeń dwa kamienie żwirek i piasek kwarcowy.Filtr mam Tetry Tec 600 i grzałke również Tetry.
Koń jest Bogiem,galop nałogiem,życie zabawą ,jazda konna podstawą...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Mętna woda,bakterie
Rozumiem, że to świeżo założone akwarium... W takim razie nie było czego jeszcze w nim zabijać. Odczekaj, woda sama się wyklaruje za kilka dni, bez żadnych chemicznych dodatków. Sugeruję również lekturę działu "Jak zakładać akwarium".
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Vilemo
- Nowicjusz
W tym problem że czytałam lekture z działu "Jak zakładac akwarium",a te chemikalia to facet ze sklepu mi dał i "doradził".Dziekuje za pomoc.
Koń jest Bogiem,galop nałogiem,życie zabawą ,jazda konna podstawą...
- maol
- Moderator
I w tym dziale jest gdzieś informacja o wlewaniu litra chemii do nowego zbiornika? Nie sądzę... Za to jest dużo o tym , ze woda zmętnieje, będzie biała i śmierdząca, a potem, cudownym sposobem, sama, bez żadnej pomocy.... wyklaruje sie :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: S³awek
Witam
Ja mam nieco inny problem.
Zawsze wodę miałem krystalicznie czystą lub "czystą". Mój zbiornik to 80 L, mam filtr kaskadowy do akwarium od 80 do 120 Litrów dodatkowo wewnętrzny gąbkowy, tałą temperaturę 24 st C 5 małych pielegniczek mekka,3 5-cio cm gurami dwuplame ,2 glonojady 1 8-mio cm sum i 2 4-ro cm piranie.
Mam malutko roślinności oraz trochę kamieni z kryjówkami.
Do tej pory wszystko było OK. Ze względu głównie na pielęgnice, średnio raz na tydzień spuszczam około 5-8L wody płuczę w niej gąbki z filtrów i dolewam świeżej wody. I jak już pisałem wszystko było OK.
Ale od jakiś 3-4 tygodni moja woda zrobiła się dość mętna i daleko jej do kryształu. Co mam teraz zrobić i jak pielęgnować żeby woda nie mętniała??
Hoduję ryby od paru lat, ale pierwszy raz coś takiego mi się przydarzyło. Proszę o pomoc.
Ja mam nieco inny problem.
Zawsze wodę miałem krystalicznie czystą lub "czystą". Mój zbiornik to 80 L, mam filtr kaskadowy do akwarium od 80 do 120 Litrów dodatkowo wewnętrzny gąbkowy, tałą temperaturę 24 st C 5 małych pielegniczek mekka,3 5-cio cm gurami dwuplame ,2 glonojady 1 8-mio cm sum i 2 4-ro cm piranie.
Mam malutko roślinności oraz trochę kamieni z kryjówkami.
Do tej pory wszystko było OK. Ze względu głównie na pielęgnice, średnio raz na tydzień spuszczam około 5-8L wody płuczę w niej gąbki z filtrów i dolewam świeżej wody. I jak już pisałem wszystko było OK.
Ale od jakiś 3-4 tygodni moja woda zrobiła się dość mętna i daleko jej do kryształu. Co mam teraz zrobić i jak pielęgnować żeby woda nie mętniała??
Hoduję ryby od paru lat, ale pierwszy raz coś takiego mi się przydarzyło. Proszę o pomoc.
- Vilemo
- Nowicjusz
To wysztko jasne,trzeba troche cierpliwości :-) a jak mi ta woda sie stanie klawrowna i cacy to moge już wpuscic pierwsze rybki?? Aha i czy musze kupować te testy do wody ??
- maol
- Moderator
Vilemo: Daj akwarium trochę czasu - ryby wpuść do niego za 2 tygodnie. Testy - przydadzą się na pewno, choć można bez nich żyć.
Sławeczek: masz to akwarium bardzo przerybione ( szczególnie że trzymasz tam gatunki o bardzo dużych wymaganiach) i robisz za małe podmiany. Stąd pewnie wysokie NO3 i różne zakwity. Sugeruję zacząć od zwiększenia podmian do standardowych 20%, a potem zmniejszyć znacznie obsadę albo poszukać znacznie większego zbiornika (a najlepiej kilku, jakos nie bardzo widzę pielęgnice i piranie w jednym akwarium)
Sławeczek: masz to akwarium bardzo przerybione ( szczególnie że trzymasz tam gatunki o bardzo dużych wymaganiach) i robisz za małe podmiany. Stąd pewnie wysokie NO3 i różne zakwity. Sugeruję zacząć od zwiększenia podmian do standardowych 20%, a potem zmniejszyć znacznie obsadę albo poszukać znacznie większego zbiornika (a najlepiej kilku, jakos nie bardzo widzę pielęgnice i piranie w jednym akwarium)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Imię: S³awek
Dzięki MAOL za podpowiedź. Rozważam drugie akwarium, ale muszę dokonać rzeczy niemożliwej - przekonać o tym żonę....
Piranie jeszcze myślę z miesiąc może dwa i będę musiał oddać w dobre ręce. Mam je od maleńkości ale strasznie szykbo rosną.... i tylko 2 sztuki. Gurami powinny jeszcze podrosnąć z 2 cm (też mam je od maleńkości). Natomiast drugie szkło planuje na pielęgnice mekki. Coprawda są jeszcze małe (na oko 2-4)cm ale one "troszkę" rosną.
Moje zdziwienie dziwnym stanem wody jest spowodowane tym iż przy niezmiennym stanie akwarium woda nagle zrobiła się zmętniała.
W sklepie akwarystycznym sprzedawca doradził mi abym, zmienał co tydzień nie więcej niż 5 litrów wody więc tak robiłem i to - do tej pory skutkowało.
Ale.... jutro spuszczem 20%, odmulam, płuczę filtry... i przekonuję żonę...
Dzięki i pozdrawiam
Piranie jeszcze myślę z miesiąc może dwa i będę musiał oddać w dobre ręce. Mam je od maleńkości ale strasznie szykbo rosną.... i tylko 2 sztuki. Gurami powinny jeszcze podrosnąć z 2 cm (też mam je od maleńkości). Natomiast drugie szkło planuje na pielęgnice mekki. Coprawda są jeszcze małe (na oko 2-4)cm ale one "troszkę" rosną.
Moje zdziwienie dziwnym stanem wody jest spowodowane tym iż przy niezmiennym stanie akwarium woda nagle zrobiła się zmętniała.
W sklepie akwarystycznym sprzedawca doradził mi abym, zmienał co tydzień nie więcej niż 5 litrów wody więc tak robiłem i to - do tej pory skutkowało.
Ale.... jutro spuszczem 20%, odmulam, płuczę filtry... i przekonuję żonę...
Dzięki i pozdrawiam
- Kazio
- Akwarysta
- Imię: Kazio
Powiem tak preparaty sa dobre ale jesli urzywasz je w odpowiedniej kolejnosci. Po pierwsze najpierw dajesz aqua safe by z wody wodaciagowej zabrac chlor. Potem czekasz z godzinke az tam sie wszystko zważe. i możesz dac te bakterie. tetra plant moglas se odpuscic na nastepny dzien a abioseptyna jest zupelnie niepotrzebna eventualnie moglas ja dac po aqua safe i po kilku godzinach dac wegiel aktywny a na nastepny dzien bakterie.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l