Wymuszony restart zbiornika

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Wymuszony restart zbiornika

Post autor: lolek » 2008-02-07, 16:56

Cześć wszystkim

Niestety czeka mnie restart zbiornika

Mam parę pytań:
1 Czy ziemia z ogrodniczego może służyć jako biogrunt??? Jeśli tak to jaka
2 Czy jest możliwe żeby Co2 było "brudne" na powierzchni zrobiła mi się taka powłoka która wygląda jak wylana benzyna.
3 Czy ma ktoś schemat podłączenia dwóch świetlówek 18w + dwa startery pod statecznik.
4 Czy podawać nawozy od razu po restarcie?

P.S. Jakby ktoś miał jakieś fajne pomysły na nową nietypową obsadę to proszę pisać
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Wymuszony restart zbiornika

Post autor: dzidek1983 » 2008-02-08, 10:33

1. może w każdym typie zbiornika... ważna jest grubość warstwy odcinającej i obsada bez ryb kopiących w podłożu
2. mam różne powłoki na powierzchni ale żadna nie wygląda jak rozlana benzna :-/ Jak podawałeś CO2?
3. pisz do Maol'a
4. nie... od początku daje się tylko CO2.. nawozy po paru tygodniach... a jak użyjesz ziemi to możesz nawet wogóle ich nie dawać... ważne będzie tylko CO2 i odpowiednie światło

PS. nietypowych ryb jest tyle że łohohoho... za mną chodzą ostatnio brzanki wszelakie... ;-)

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-02-08, 16:09

Dzidek jaką ziemię kupić i jak to rozłożyć, potrzebna jest jakaś siatka???
Co do brudnego CO2, to nie to. Sprawdziłem czy będzie dziać się to w innym akwarium i nic nie wyskoczyło.

Jaką ziemię kupić dzidek???
Ja chyba zrobię sobie akwarium z pielęgniczkami.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-02-08, 16:30

do pielęgniczek nie polecam ziemi.. to ryby które kopią.. no prawie każdy gatunek

miałbyś do wyboru chyba tylko ramirezy i borelli

ziemia ogrodowa, bez nawozów sztucznych i chemii... w sklepie ogrodniczym powinna kosztować około 2-3 zł za 10 litrów

rozkładasz na dnie warstwe około 3 cm a następnie przysypujesz minimum taką samą warstwą żwirku o granulacji 2-4mm

ale akwaria na ziemii to bardzo szeroki temat i nie opiszę tu wszystkiego... musisz sam poszukać i poczytać... szukaj hasła "Low-Tech"

jeżeli wybierzesz pielęgniczki to spoko.... bardzo proste akwarium... wszystko zalezy jaką masz wodę do dyspozycji

na dno piasek, wrzucasz korzenie, liście buku/dębu, szyszki olchy, do filtra wkładasz torf (najlepiej sery) i w zasadzie tyle... obsługujesz jak każde inne akwarium... podmieniasz wode, odmulasz, ale oczywiście bez przesady.... takie akwaria to nie siła estetyki ale piękna ryb ;-)

musisz mieć wodę maks o Ph 7 i małych twardościach najlepiej żeby nie przekraczały 10 a wręcz były jeszcze mniejsze... drewno i pozostałe dodatki skutecznie powinny zbić te wartości o jeden lub dwa stopnie... ważny tez jest wydajny filtr gdyż rośłin jest tam bardzo mało... tylko jakaś żabieniczka, pływająca pistia <te wręcz obowiązkowo muszą byc> i w zasadzie to wszystko co mogę poradzić do "czarnych wód"

pytaj więcej bo ja nie mam pojęcia co więcej pisać :mrgreen:

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-02-08, 16:53

czyli do ramirezek i neonków mogę mieć ziemię??

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-02-08, 16:58

możesz teoretycznie... jak mówiłem to temat bardzo kompleksowy i zagadnień z nim związnych jest wiele...

napisz jak chcesz prowadzić to akwarium z ziemią?

Awatar użytkownika
pszemoo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: pszemoo » 2008-02-08, 23:32

72 l - roślinne

112 l - mcharium :D

ODPOWIEDZ