CO2 tańszą metodą

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

dawid_black
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Dawid

CO2 tańszą metodą

Post autor: dawid_black » 2008-02-07, 17:55

Witam,
chciałbym prośić o waszą pomoc a mianowicie chciałbym zainstalować CO2 w moim akwarium i zajc się uprawą roślin, tylko problem w tym że nie za bardzo mam środki na założenie nawożenia z butli wysokociśnieniowej. I niewiem czy lepiej zakupić dyfuzor, licznik bąbelków, zaworek zwrotny, oraz zaworek do precyzyjnej regulacji i podłaczyć to do własnej bimbrowni, czy lepiej kupić coś z gotowych tańch zestawów dostępnych w sklepach akwarystycznych.
Co mi poradzicie??
lepszy zestaw czy bimbrownia??
jesli zestaw to jaki?? w oko wpadł mi ten http://allegro.pl/item304456344_ferplas ... jnosc.html
tylko niewiem na jak długo starczają te składniki a wszystkie trzy kosztują ok 30zł

blazej
Forumowicz
Pojemność akwarium: 2
Imię: B³a¿ej
Nazwisko: Szczepaniak
Kontakt:

Re: CO2 tańszą metodą

Post autor: blazej » 2008-02-10, 00:01

Powiem tak , mam kumpla w zoologu który od czasu do czasu daje mi na testy różne cuda. Wziąwszy kiedyś od niego zestaw do CO2 NUTRAFIN'u wsypałem składniki , bimber ruszył, ponawoził i przestał. Normalka jak to z bimbrowną czy to firmową czy DIY. Moim zdaniem jedynie z tego całego zestawu nadaje się dyfuzor w postaci drabinki, (naprawdę widać rozpuszczanie CO2) jednak jest on obecnie podłączony do butli po PEPSI i leci normalny bimber cukier drożdże woda. Wystarcza jednak na mniej niż dwa tygodnie ale jest tańszy. Licząc na szybko. gotowe składniki (tu się zawzoruję nutrafinem) 30 zł na trzy tyg. a teraz bimber HomeMade cukier 3 zł, drożdże 3 paczki po 1zł razem 3 zł, to 6 zł na trzy tygodnie ( przy założeniu wymiany bimbrowni co tydzień !!!!!) więc za trzydzieści złotych bimbrownia pochodzi ponad 5 tygodni. w/g mnie jasna sprawa
160L-Ogólne 26st/C,PH 7,0 (zewn. 1000l/h+podżwirowy 700 l/h, CO2,0,7 Watt/l)[2prętnik karłowaty,2bocja,3piskorek,20inessa,5kosiarka, 2 mikro zbrojniki]/160L-26st/C PH 7,5 Malawi (aquael 700l/h,0,4 Watt/l)7travavase,5red-red,5mphanga

Mata_Hari
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 52
Imię: Joanna
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2008-02-10, 22:16

Z tego, co mi mówili ci, którzy od dłuższego już czasu stosują Nutrafin, to wystarcza im on na trzy, do nawet czterech tygodni i sama wiem, że nie kosztuje on 30z, tylko 18-20zł. Takie małe sprostowanie.

Ja bym się w bimbrownię własnej roboty nie chciała bawić, bo za dużo kombinatoryki z butelkami i ich szczelnością. Kupując gotowy zestaw mam pewność, że wszystko pod tym względem będzie ok. Sama zamówiłam Nutrafin CO2 i paczka przyjdzie do mnie na dniach.

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-02-11, 12:46

dawid_black pisze:oraz zaworek do precyzyjnej regulacji i podłaczyć to do własnej bimbrowni
nie podłączaj do bimbrowni ani do żadnego innego generatora co2 zaworku bo ci po prostu wybuchnie zaworki do precyzyjnej regulacji nadają się tylko do butli wysokociśnieniowej
nawiązując do tematu może głupie rozwiązanie zaproponuje ale
kup butle wysokociśnieniową na raty 1,5kg ok 100 zł reduktor 100zł więc wyjdzie z odsetkami po 20 zł miesięcznie przez rok i co ok 3-4 miesiące (w zależności od wielkości akw.) nabicie butli 5 do 7 zł
i jak by tego nie liczył butla się najbardziej opłaca oraz mamy stabilne bezproblemowe dozowanie co2
miłego dnia :)

blazej
Forumowicz
Pojemność akwarium: 2
Imię: B³a¿ej
Nazwisko: Szczepaniak
Kontakt:

Post autor: blazej » 2008-02-11, 22:42

nutrafin napewno nie poleci przez 4 tyg . na 100% nie w takiej dawce jak roślinom potrzeba, ale z tą ceną to może faktycznie przesadziłem, sorry. Jednak przygotowanie bimbrowni to raptem 10 minut :-D :-D :-D
160L-Ogólne 26st/C,PH 7,0 (zewn. 1000l/h+podżwirowy 700 l/h, CO2,0,7 Watt/l)[2prętnik karłowaty,2bocja,3piskorek,20inessa,5kosiarka, 2 mikro zbrojniki]/160L-26st/C PH 7,5 Malawi (aquael 700l/h,0,4 Watt/l)7travavase,5red-red,5mphanga

GACUŚ
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Wies³aw

Post autor: GACUŚ » 2008-02-12, 00:57

Jak nie masz środków na butlę to proponuję Ci zrobienie reaktora chemicznego .Jest to coś podobnego do bimbrowni drożdżowej tylko ze tam używamy dwóch zbiorników umieszczonych jeden nad drugim w których są następujące ciecze : Woda z sodą oraz rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy lub ocet . Między dwoma zbiornikami umieszczony jest dozownik od kroplówki którym regulujemy kapanie kwasu do wody z sodą dzięki czemu możemy regulować ilość CO2 . (szybciej kapie - więcej CO2 , wolniej kapie mniej CO2). Możemy także całkowicie zatrzymać kapanie czyli produkcję CO2 co jest niemożliwe przy bimbrowni drożdżowej
Mam zrobione coś takiego i jestem bardzo zadowolony .
Coś podobnego jest opisane w tym wątku : http://e-akwarystyka.pl/topics12/211.htm
Ja akurat korzystałem z opisu z innego forum .
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ