Filtracja w 60l
Moderator: ModTeam
- Herdalis
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Filtracja w 60l
Witam !
Pisze do Was z prośbą o poradę. Nie jestem żadnym specjalistą w dziedzinie akwarystyki więc proszę Was o rzeczową odpowiedź i pomoc.
Otóż mam akwarium 60 litrowe i wczoraj zmieniłem w nim zupełnie sprzęt filtracyjny.
Obecnie mam: filtr wewnętrzny Aquael Fan-1 (ustawiona siła bazowo na MAX) i pompkę napowietrzającą Aquael AP-100 połączoną z kamieniem napowietrzającym dającym wspaniały ekekt zasłony bąbelkowej. Teraz powiem tak, w akwarium mam : 2 gupiki (15 małych w kotniku), 2 mieczyki, 2 skalary, 4 neonki i jednego welona (wyrzucenie welona nie wchodzi w gre bo to prezent). Woda jest naprawdę śliczna, kryształowa wręcz, dobrze napowietrzona tylko pytanie jest takie: czy taki sprzęt filtracyjny w akwarium 60 litrowym nie będzie po prostu straszył ryb ? Myślałem nad zredukowaniem siły filtra ale znowu ten welon strasznie brudzi ;/ Tak samo nie chcę mieć w akwarium efektu 'pralki'. Co zrobić ? Sam filtr straszne 'dmucha' tych bąbelków i bawiłem się troche pokrętłem od dozowania powietrza ale nie wiele mi się udało zdziałać, dochodze w końcu do granicy gdzie 'wszystko' albo 'wcale'. Myślałem nad zamontowaniem deszczownicy. Co o tym myślicie ? Proszę o konkretne odpowiedzi. Z góry dziękuje
Pisze do Was z prośbą o poradę. Nie jestem żadnym specjalistą w dziedzinie akwarystyki więc proszę Was o rzeczową odpowiedź i pomoc.
Otóż mam akwarium 60 litrowe i wczoraj zmieniłem w nim zupełnie sprzęt filtracyjny.
Obecnie mam: filtr wewnętrzny Aquael Fan-1 (ustawiona siła bazowo na MAX) i pompkę napowietrzającą Aquael AP-100 połączoną z kamieniem napowietrzającym dającym wspaniały ekekt zasłony bąbelkowej. Teraz powiem tak, w akwarium mam : 2 gupiki (15 małych w kotniku), 2 mieczyki, 2 skalary, 4 neonki i jednego welona (wyrzucenie welona nie wchodzi w gre bo to prezent). Woda jest naprawdę śliczna, kryształowa wręcz, dobrze napowietrzona tylko pytanie jest takie: czy taki sprzęt filtracyjny w akwarium 60 litrowym nie będzie po prostu straszył ryb ? Myślałem nad zredukowaniem siły filtra ale znowu ten welon strasznie brudzi ;/ Tak samo nie chcę mieć w akwarium efektu 'pralki'. Co zrobić ? Sam filtr straszne 'dmucha' tych bąbelków i bawiłem się troche pokrętłem od dozowania powietrza ale nie wiele mi się udało zdziałać, dochodze w końcu do granicy gdzie 'wszystko' albo 'wcale'. Myślałem nad zamontowaniem deszczownicy. Co o tym myślicie ? Proszę o konkretne odpowiedzi. Z góry dziękuje
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Filtracja w 60l
Obsadę masz okropną. Skalary OUT, welon tym bardziej OUT, zostaw mieczyki i gupiki, neonków dokup 4 szt. Ustaw dyszę filtra tak żeby woda szła na szybę a nie na środek akwarium. Zmniejsz trochę przepływ filtra.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- Seraf
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 52
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Ja mam deszczownicę od sierpnia i jestem zadowolony. Filtr śmiga na maxa, strumienie wody wypływające z deszczownicy skierowałem tak, by bez mała od razu wpływały pod lustro wody. Tym sposobem nie jest to głośne, a zarazem mam dobrze napowietrzone akwarium.
Jest ruch wody, który jest odpowiedni. Nie mam "pralki" w akwa.
Jest ruch wody, który jest odpowiedni. Nie mam "pralki" w akwa.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Czy zmieniłeś również wkłady? Jeśli tak to błąd.Herdalis pisze:wczoraj zmieniłem w nim zupełnie sprzęt filtracyjny.
Napowietrzamy wodę poprzez jej ruch i kontakt z powietrzem. Bąbelki ładnie wyglądają ale są mało wydajne.Herdalis pisze:Obecnie mam: filtr wewnętrzny Aquael Fan-1 (ustawiona siła bazowo na MAX) i pompkę napowietrzającą Aquael AP-100 połączoną z kamieniem napowietrzającym dającym wspaniały ekekt zasłony bąbelkowej
Obsada jest fatalna. Ja też kiedyś dostałem prezent :-/ kiedy pokazałem rodzinie martwą rybę to prezenty się skończyły. To jest odpowiedzialność za żywe stworzenia i nie ma tam miejsca na niespodzianki. Albo ty rządzisz zbiornikiem, albo będziesz miał śmietnik.Herdalis pisze:Teraz powiem tak, w akwarium mam : 2 gupiki (15 małych w kotniku), 2 mieczyki, 2 skalary, 4 neonki i jednego welona (wyrzucenie welona nie wchodzi w gre bo to prezent)
Zobaczymy jak długoHerdalis pisze:Woda jest naprawdę śliczna, kryształowa
Dostałeś propozycje. Deszczownia albo filtr ustawić na jedną z szyb.Herdalis pisze:Tak samo nie chcę mieć w akwarium efektu 'pralki'. Co zrobić ? Sam filtr straszne 'dmucha' tych bąbelków i bawiłem się troche pokrętłem od dozowania powietrza ale nie wiele mi się udało zdziałać, dochodze w końcu do granicy gdzie 'wszystko' albo 'wcale'. Myślałem nad zamontowaniem deszczownicy. Co o tym myślicie ?
Piszesz ze masz idealnie czystą wodę. Mam nadzieje że nie wymieniasz jej co tydzień, tylko podmieniasz.
Radzę dobrze zastanowić się nad obsadą, bo później nie będzie odwrotu.
W tej chwili normalnie męczysz ryby :-/
- Herdalis
- Nowicjusz
- Kontakt:
Czy uważasz że powinienm usunąć kamień z pompką i zastąpić go samym filtrem wewnętrznum (np. z deszczownicą ) ?
Wode podmieniam regularnia - nigdy w całości jej nie wymieniałem (akwa mam od paru miesięcy) (ty bardziej że mam obecnie dużo malutkich gupików)
Wode podmieniam regularnia - nigdy w całości jej nie wymieniałem (akwa mam od paru miesięcy) (ty bardziej że mam obecnie dużo malutkich gupików)
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Kamień niech zostanie, na pewno nie będzie szkodził.
Deszczownia ma jeden dość ważny mankament. Może dość mocno hałasować, aby tego uniknąć musisz ustawić ją nad samą powierzchnią wody i pilnować odparowywania wody.
Jeśli masz taką obsadę od kilku miesięcy, to u skalarów mógł się rozpocząć proces karłowacenia. Szkoda że najpierw nie dowiedziałeś sie o potrzebach i wymaganiach ryb, które kupiłeś.
Dodam że welon to ryba zimnolubna, a skalar jest rybą tropikalną. Jak widzisz twoja obsada jest zupełnie nieprzemyślana.
Deszczownia ma jeden dość ważny mankament. Może dość mocno hałasować, aby tego uniknąć musisz ustawić ją nad samą powierzchnią wody i pilnować odparowywania wody.
Jeśli masz taką obsadę od kilku miesięcy, to u skalarów mógł się rozpocząć proces karłowacenia. Szkoda że najpierw nie dowiedziałeś sie o potrzebach i wymaganiach ryb, które kupiłeś.
Dodam że welon to ryba zimnolubna, a skalar jest rybą tropikalną. Jak widzisz twoja obsada jest zupełnie nieprzemyślana.
- Kazio
- Akwarysta
- Imię: Kazio
Ja w 60l mam fan2 z deszczownica. Wszystko ustawilem odpowiednio i niemam pralki. Czasami nawed mi sie wydaje ze mam zbyt mocno napowietrzone akwariów wiec jak podaje co2 to zmniejszam przeplyw o polowe (niedaje co2 codziennie tylko co kilka dni) Ogólnie woda kryształ lekko brazowa z powodu trofu. Fitr wiekszy nic nieszkodzi musisz go tylko dobrze ustawić. I nierób błedu jak widzialem u niektórych ze filtr dmucha nie wzłurz szerokosci tylko głebokosci akwa. przez co przy jednej scianie wychodzi pralka. I jedyne ryby jakie tam podpływaly to byly danio (cos mialy z mózgiem) bo właziły w sam środek strumienia i czekaly az ich wywali niewiadomo gdzie do akwarium.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Witaj mój kruku...Herdalis... twój nick powinno sie chyba pisac Haerdalis :mrgreen: Jak nie wiecie dlaczego to żałujcie :-P
co do filtracji... najlepiej jak nie stać Cie na kubełek to zacząć od kaskady.... byle nie jakiś chiński bubel...
a jak możesz sobie pozwolić na kubełek to jakiś mały Fluval lub Eheim będzie super rozwiazaniem
co do filtracji... najlepiej jak nie stać Cie na kubełek to zacząć od kaskady.... byle nie jakiś chiński bubel...
a jak możesz sobie pozwolić na kubełek to jakiś mały Fluval lub Eheim będzie super rozwiazaniem
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
- Herdalis
- Nowicjusz
- Kontakt:
A czy zamontowanie deszczownicy nie pogorszy działania filtra ? (w sensie filtrowania) (być może dla Was jest to głupie pytanie ale jestem amatorem, potrzebuje pewności)
- Seraf
- Forumowicz
- Kontakt:
Nie pogorszy. Przepływ wody jest taki sam. No chyba, że nie zastosujesz wszystkich elementów deszczownicy i filtr będzie szybciej pompował wodę, a niżeli deszczownica będzie ją oddawała. Jeżeli wykorzystasz wszystkie część deszczownicy nie może być problemu.
- Herdalis
- Nowicjusz
- Kontakt:
Zamontowałem deszczownice zaraz nad taflą wody więc nawet nie jest głośna. Złożyłem ją z wszystkich elementów jakie dostałem w zestawie od firmy AquaEl. I teraz jeszcze taka rzecz: odczepiłem z filtra końcówkę która miała na górze bolec do załączenia przewodu napowietrzającego (rurki) i bezpośrednio podłączyłem filtr do deszczownicy. Zrobiłem tak gdyż uważałem, że przez tą rurkę będzie po prostu woda wylatywać na zewnątrz a nie powietrze wpadać do środka. Czy dobrze zrobiłem ? W akwarium napowietrza mi też pompka AquaEl AP-100 z kamieniem.
- Seraf
- Forumowicz
- Kontakt:
Dobrze zrobiłeś. Przy deszczownicy końcówkę z zasysaniem powietrza należy zdjąć.
- Herdalis
- Nowicjusz
- Kontakt:
Hmm tak się patrząc dochodze do wniosku, że siła z jaką filtr wypycha wodę przez deszczownice jest dosyć duża i tak sobie myślę czy nie kupić drugiego zestawu i podłączyć go do obecnego i puścić na bocznej szybce (bo tylnia jest już zajęta) żeby wykorzystać siłę wody i dodatkowo napowietrzać akwarium. Co o tym myślicie ?
- Seraf
- Forumowicz
- Kontakt:
Może to stworzyć super efekt. Ale ja nie praktykowałem tego.
Ja to przetestujesz to daj znać.
Ja to przetestujesz to daj znać.