Witam.
Mam pytanko.
Jakiś czas temu dostałam od innego akwarysty różne roślinki, w tym paprotnicę szerokolistną. Roślinki zasadziłam i mi pięknie rosną. Tak pięknie, że doszły do powierzchni wody, wygięły się i zasłaniają światło. Chciałabym je przyciąć. Nie wiem jednak, czy jeśli utnę, pęd w połowie długości i wsadzę górną część w podłoże, to ta stara, dolna połowa wypuści jakieś odnogi,czy też może pozostanie kikutem. Wiem, że większość roślin odbija, ale nie mam pewności, że i ta się tak zachowa.
A może należy usunąć dolną, bardziej gołą połowę, a w jej miejsce zasadzić górną, bujną? Tylko, że w ten sposób ryzykuję utratę jednej sadzonki w przypadku, gdyby górny pęd się nie ukorzenił i został zniszczony przez ryby.
Podpowie mi ktoś?
[ Dodano: 2008-02-09, 11:32 ]
Czy naprawdę nikt nie wie, jak się rozmnaża tę roślinę? Jak ją przycinać i jak z nią postępować?
Paprotnica szerokolistna
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: Paprotnica szerokolistna
Nic prostszego. Kazda Ceratopteris mozna rozmnozyc z plywajacych lisci. jesli obawiasz sie, ze uciety kawalek nie zakorzeni sie to po prostu odetnij czesc rosliny (gdzies z tylu) i pozwol aby ten odciety kawalek plywal po powierzchni. Po kilku dniach zauwazysz, ze zaczynaja wyrastac z tego kawalka korzenie. To jest latwa w hodowli roslina wiec nie sadze abys miala problemy z jej propagacja. ;-)
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 52
- Imię: Joanna
- Kontakt:
Rozumiem.
A czy jeśli ścięłabym górę pędu, to dolna część wypuściłaby nowe pędy z ziemi, czy gdzieś na tym starym, ukorzenionym pędzie? Nie wiem, czy zostanie mi goły badyl, czy może na nim pojawią się nowe aplegry.
A czy jeśli ścięłabym górę pędu, to dolna część wypuściłaby nowe pędy z ziemi, czy gdzieś na tym starym, ukorzenionym pędzie? Nie wiem, czy zostanie mi goły badyl, czy może na nim pojawią się nowe aplegry.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Z tym moze byc roznie. Z samego lysego dolnego patyka nic juz nie bedzie. Jesli pozostawisz kilka lisci na "patyku" szansa jest, ze roslina odrosnie ale jej ksztalt nie bedzie juz ten sam. Zacznie rosnac horyzontalnie a to juz nie bedzie to samo. Mozesz jednak sprobowac jesli chcesz. Jedyna metoda na zdobycie doswiadczenia. ;-)
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 52
- Imię: Joanna
- Kontakt:
Doświadczeń nigdy dość ;) Jeszcze raz bardzo dziękuję. Masz ode mnie punkt
))