Witam! W ostatnim czasie padły mi kiryski. Prawdopodobnie była to puchlina wodna. Nie była to pierwsza choroba w moim akwarium. Moje pociechy przechodziły również rybią ospę. Więc mam już dosyć i zastanawiam się nad zastosowaniem chemii w moim akwarium. I tu proszę o radę jakie środki zastosować. Myślę o jakiś prostych preparatach przeciwbakteryjnych i przeciwpasożytniczych, ponadto witaminy typu fishtamin Sery.
Zbiornik 30L, cotygodniowa podmiana 15-20%, obsada: neony 6 i chcę wrócić do kirysków... myślę nad otoskami, ale jeszcze się nie wgłębiałam w informacje o tych rybach. Filtracja aquael mini fan plus, temperatura 25-27 stopni, reszta parametrów nieznana.
Jak zapobiegać?
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Jak zapobiegać?
Napisz w jaki sposób zajmujesz się akwarium. Podaj dokładnie jak odmulasz dno, jak czyścisz filtr, jak karmisz, jak urządzone jest akwarium, jaki masz filtr.
Pamiętaj, im mniejsze akwarium, tym trudniej. Dodawanie chemii tylko utrudni właściwą opiekę nad Akwarium.
Większość chorób bierze się z powodu nieumiejętnej opieki nad akwarium.
Pamiętaj, im mniejsze akwarium, tym trudniej. Dodawanie chemii tylko utrudni właściwą opiekę nad Akwarium.
Większość chorób bierze się z powodu nieumiejętnej opieki nad akwarium.