Rośliny a warunki w akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysiek
Rośliny a warunki w akwarium
Witam, przejdę obrazu do rzeczy. Mam 112 litrowe akwarium
Obsada to ok 30 neonów inessa, kilka gupików (których z chęcią bym się pozbył) oraz 2 krewetki Caridina japonica
Z wyposażenia technicznego aquael fzn2, świetlówka aqua-glo x2, grzałka 100watt (temp 25-26st.)
No i teraz problem czyli rośliny, jedne mają się lepiej inne gorzej. W grudniu kupiłem 2 korzenie, dość mocno barwią wodę, a i nurzańcowi warunki bardziej się spodobały bo zaczął rosnąc dość szybko zmuszając mnie do odcinania najdłuższych liści które osiągały po 1.5 miesiąca czasu długość w okolicach 2 metrów. Inne roślinki niestety nie wykazują jakiegoś lepszego wzrostu. Z roślin jakie mam to 3 rodzaje kryptokoryn, żabienica, mech jawajski na korzeniu, oraz kilka roślin których nazw niestety nie znam ;) Ostatnio nie ma rewelacji ale rośliny przestały obumierać i gnić. Akwarium oświetlam przez około 14 godzin dziennie, podmiana wody co 2 tyogdnie ok. połowy akwarium. Nawożenie CO2 z rana napełniam dyfuzor oraz nawóz żelazowy przy podmianie wody. Dokładnych parametrów wody nie mam, chociaż wybieram się po jakieś testy do sklepu (mam nadzieje, że będą mieli na sztuki) Myślę jednak, że największym problemem jest żwir który raczej do drobnych nie należy.
Jak myślicie co jest powodem tego, że rośliny nie rosną tak jak trzeba?
Obsada to ok 30 neonów inessa, kilka gupików (których z chęcią bym się pozbył) oraz 2 krewetki Caridina japonica
Z wyposażenia technicznego aquael fzn2, świetlówka aqua-glo x2, grzałka 100watt (temp 25-26st.)
No i teraz problem czyli rośliny, jedne mają się lepiej inne gorzej. W grudniu kupiłem 2 korzenie, dość mocno barwią wodę, a i nurzańcowi warunki bardziej się spodobały bo zaczął rosnąc dość szybko zmuszając mnie do odcinania najdłuższych liści które osiągały po 1.5 miesiąca czasu długość w okolicach 2 metrów. Inne roślinki niestety nie wykazują jakiegoś lepszego wzrostu. Z roślin jakie mam to 3 rodzaje kryptokoryn, żabienica, mech jawajski na korzeniu, oraz kilka roślin których nazw niestety nie znam ;) Ostatnio nie ma rewelacji ale rośliny przestały obumierać i gnić. Akwarium oświetlam przez około 14 godzin dziennie, podmiana wody co 2 tyogdnie ok. połowy akwarium. Nawożenie CO2 z rana napełniam dyfuzor oraz nawóz żelazowy przy podmianie wody. Dokładnych parametrów wody nie mam, chociaż wybieram się po jakieś testy do sklepu (mam nadzieje, że będą mieli na sztuki) Myślę jednak, że największym problemem jest żwir który raczej do drobnych nie należy.
Jak myślicie co jest powodem tego, że rośliny nie rosną tak jak trzeba?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: Rośliny a warunki w akwarium
Sam nawoz zelazowy i CO2 to nie wszystko. Rosliny wymagaja innych nawozow w tym potasu. Podloze zapewne jest jedna z glownych przyczyn jesli mowisz, ze do drobnych nie nalezy. Kryptokoryny i zabienice polegaja glownie na swych korzeniach wiec przy doborze tych roslin wazne jest zapewnienie optymalnych dla nich warunkow. Ponadto 14 godzin naswietlania to troche duzo. 12 godzin to maximum. Dluzsze naswietlanie juz niczemu nie sluzy (no moze tylko glonom). Dowiedz sie przede wszystkim czego roslina akwariowa potrzebuje do zycia a nastepnie zadaj sobie pytanie ile z tych rzeczy jej zapewniasz. ;-)
-
- Nowicjusz
Kiedyś miałem jeszcze nawóz azotowo/potasowy co zaowocowało plagą glonów. Tak więc od tego wystrzegam się jak moge
Co do podłoża to podejrzewam, że najlepszy jest piach tylko tu występuje problem ze strefami beztlenowymi. Więc raczej skłaniam się ku żwirkowi tylko jaka granulacja?

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
pysi, przeczytaj na dobry początek jeżeli chcesz się bawić w akw, roślinne
http://e-akwarystyka.pl/topics5/1881.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics5/1921.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics5/2229.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics5/1881.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics5/1921.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics5/2229.htm
miłego dnia 

-
- Nowicjusz
Przeczytałem to zaraz po tym jak wysłałem posta
Zapomniałem jednak powiedzieć, że nie chce typowego holendra, oczekuje bardziej czegoś pomiędzy akwarium roślinnym azwykłym akwarium dla ryb, głównie z racji tego, że 112 litrów to moim zdaniem troche mało żeby poszaleć z roślinami 
pozdrawiam

pozdrawiam
-
- Przyjaciel forum
Sadzisz, ze w akwarium z mniejsza iloscia roslin rosliny sa mniej wymagajace? Jesli chodzi o pojecie "holendra" to jest ono troche mylnie uzywane i miano to czesto nadawane jest akwariom z duza iloscia roslin. Styl holenderski to rodzaj aranzacji roslin. Duzo roslin to jeszcze nie "holender" ;-) Wracajac do tematu; piszesz, ze chcesz miec cos posredniego pomiedzy akwarium roslinnym i rybnym gdyz masz tylko 112 litrow. Jesli proporcjonalnie dobierzesz rosliny (duzo malych zamiast jeden czy dwa olbrzymy), uzyskasz wtedy dobre zageszczenie, ladny efekt i wciaz sporo otwartej przestrzeni dla ryb. Wiele poczatkujacych z roslinami ludzi notorycznie popelnia ten sam blad; do malego, nowego akwarium wkladaja pare glazow, kulke z galezatki i jedna zabienice ktore potem czestuja konskimi dawkami "jakiegos tam" nawozu. To tak jakby wpuscic tropikalna rybe do lodowatej wody i sypac jej jedzenia na kilogramy. Holender czy nie holender, rosliny w akwarium rosna na bazie kilku czynnikow (swiatlo, nawozy, symbioza) ktore musza byc zapewnione. Jesli chodzi o nawozy to moja uniwersalna rada jest: Zanim nalejesz czegos do akwarium, to odpowiedz sobie na pytania; "Czego potrzebuja rosliny?" i "Co ja dodaje?". Zastanow sie czy musisz dodawac azotu jesli twoje akwarium jest gesto zarybione a ty masz tylko jedna rosline ktora ledwo "dyszy"? Rozsadz czy dodawanie zelaza ma sens skoro twoj nawoz mikro ma w sobie sporo zelaza a w twoim akwarium jest tylko troche mchu na patyku i kulka z galezatki. Wiecej, w tym przypadku, nie znaczy lepiej.pysi pisze:Przeczytałem to zaraz po tym jak wysłałem postaZapomniałem jednak powiedzieć, że nie chce typowego holendra, oczekuje bardziej czegoś pomiędzy akwarium roślinnym azwykłym akwarium dla ryb, głównie z racji tego, że 112 litrów to moim zdaniem troche mało żeby poszaleć z roślinami
![]()
-
- Nowicjusz
Oczywiście, że nie
roślina to roślina i wymagania zawsze ma takie same, niezaleznie od tego czy jest to las czy jedno drzewko
Chodziło mi raczej o to, że chce się skoncentrować na dośc ograniczonym zestawie roślin, głównie wspomniane już przezemnie cryptocoryny i żabienice. Wiem już, że światło raczej najlepsze nie jest, mam ok. 0.4watt/litr zamiast wspomnianych w twoim artykule 0.5. Narazie wstrzymam się z reszta domysłow co może być źle, w środe jade do sklepu żeby dorwać jakieś testy wody. Zobacze co wyjdzie, ew. bede korygował parametry
Podłoże tak czy siak do wymiany bo żwir mam za duży. Tak czy siak dzięki za rady, na pewno z nich skorzystam 
pozdraiwam

pozdraiwam
-
- Przyjaciel forum
Jesli bedziesz koncentrowal sie na kryptach i innych "korzeniowcach" to definitywnie cala uwage skoncentruj na podlozu. Swiatlo w akwarium jest rzecza bardzo wzgledna. To 0.5 w/l jest bardzo ogolna pomoca przy doborze ilosci swiatla i nie jest czyms czego bezwzglednie nalezy sie trzymac. Powodzenia.
-
- Nowicjusz
Na miły koniec dnia udało mi się zorganizować jednorazowy test wody u znajomego mamy. Niestety nie ma testu na związki azotu.
pH: 6.5
Gh:13
Kh:10
Jakieś porady teraz?
pH: 6.5
Jakieś porady teraz?
-
- Przyjaciel forum
Cos nie bardzo te wyniki testow. Przy Kh=10 uzyskanie Ph=6.5 wymagaloby dolewania kwasow (ktorych chyba nie dolewasz) gdyz nie sadze, ze poziom CO2 wynosi u Ciebie 94 mg/L bo tyle musialoby go byc aby uzyskac takie niskie ph przy tak wysokim Kh. Oczywiscie zakladam, ze to "Kh:10" wyrazone jest w stopniach niemieckich a nie w mg/L.pysi pisze:pH: 6.5
Jakieś porady teraz?
-
- Nowicjusz
A tego to już nie wiem, takie Coś mi powiedział ten znajomy mamy. Tak czy siak jutro jutro jade po swoje testy więc zweryfikuje to jeszcze raz 
pozdrawiam

pozdrawiam