Akwa 200l i pielęgniczki + ??? no właśnie

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

adamu1978
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Adam
Nazwisko: N

Akwa 200l i pielęgniczki + ??? no właśnie

Post autor: adamu1978 » 2008-02-18, 19:15

Witam!
Dzięki za pomoc w wyborze obsady akwa ( temat obsada 200l początkujący) - wybrałem pielęgniczki ale chciałbym już nie tylko ramireza ale i inne i mam kilka pytań:
Czy można z nimi trzymać kiryski i glonojady?
Czy podłożem może być piasek?
Jaka obsada jeżeli chodzi o roślinki?
Dzięki !
adamu1978

Awatar użytkownika
Adrian15
Akwarysta
Pojemność akwarium: 80
Imię: Adrian
Kontakt:

Re: Akwa 200l i pielęgniczki + ??? no właśnie

Post autor: Adrian15 » 2008-02-18, 19:33

adamu1978 pisze:Czy można z nimi trzymać kiryski i glonojady?
Glonojady spokojnie. A co do kirysków to zależy od podłoża na jakie się zdecydujesz. Bo nie mogą być to gubo ziarnisty żwirek. Tylko jakiś mniejszy i najlepiej nie ostry tak żeby nie okaleczał pyszczka kiryska.
adamu1978 pisze:Czy podłożem może być piasek?
Gdy za podłoże robi piasek to wtedy jest trudniej utrzymać roślinki. Najlepszym rozwiązaniem byłby żwir o małej granulacji.
adamu1978 pisze:Jaka obsada jeżeli chodzi o roślinki?
A co do roślinek to nie pomoge bo w swoim akwarium ich nie mam(są jakieś pojedyncze ale nie za duż z nich zostało) i sie na tym nie znam bo narazie nie byly mi potrzebne. Wkońcu mam malawi :mrgreen:

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Akwa 200l i pielęgniczki + ??? no właśnie

Post autor: croc » 2008-02-18, 19:47

pielęgniczki niestety mogą się przeganiać i być dość agresywne względem siebie. W szczególności gdy złożą ikrę.
Glonojad i kiryski moga być w tym akwarium. Jedyny problem to taki, że jeśli pielęgniczki złożą ikrę, to ryby przydenne będa starały się do niej dobrać. Kiryski będą pogonione, ale glonojad pójdzie jak odkurzacz.

Zrób dużo kryjówek. Korzeń z dziuplami, kokosy, mały stosik z kamieni i sporo roślin. 200 l to spore akwarium i można tak je zbudowac, żeby dla wszystkich starczyło miejsca.

ODPOWIEDZ