Moje aqua 60 l :)

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
madziula
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Magdalena
Kontakt:

Moje aqua 60 l :)

Post autor: madziula » 2008-02-20, 01:09

Obrazek

Obrazek

Oto moje akwarium :)
1xbojownik
4xmolinezja plus 2xmaleństwa
5xneon czarny
6xgupiki
1xślimak
2xsumiki :) (niestety nie wiem jak sie profesjonalnie te stworzonka nazywają)
1xglonojad

Ogólnie to potrzebuje waszej pomocy jeśli chodzi o doświetlenie, ponieważ w akwarium jest wydaje mi się za ciemno. Aktualnie jest tylko jedna neonówka zamontowana od początku w pokrywie. pojęcia nie mam niestety jakiej jest mocy ale jutro to sprawdzę. W akwarium jednak zdecydowanie nie jest tak jasno jak na zdjęciach - to lampa błyskowa. Po za tym od wczoraj mam żywe roślinki i wiem że one też będą porzebować innego oświetlenia. Bede bardzo wdzięczna komus kto pomoże mi doknac DOBREGO I EFEKTOWNEGO zakupu chodźby na polecanej przez was w inym temacie sklepie http://www.zoolight.pl.

Marzy mi się nocne oświetlenie niebieskie LED ale różne opinie słyszałam jeśli chodzi tolerowanie go przez ryby.

Czekam na opinie i propozycje :)

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Re: Moje aqua 60 l :)

Post autor: oleq_30 » 2008-02-20, 01:25

madziula nie obraż się ale to akwarium jest koszmarne :( kolorowy żwirek kolorowy zameczek wyglądają odpychająco , poza tym żwirku jest za mało rośliny ci się nie zakorzenią , poza tym masz za mało roślin .Muszla niestety wylatuje psuje parametry wody
Tło najlepiej zmienić na jakieś ciemne
Co do obsady widzę że jesteś początkująca to:
widzę prętniki za małe akwarium (chyba że zostaną same)chyba że to prętnik i dwa gurami
1xbojownik - możesz zostawić ale wszystkie małe ci zje
4xmolinezja plus 2xmaleństwa - trochę małe akwaiurm - oddałbym je
5xneon czarny dokupił ze 3 lub zmienił je na czerwone
6xgupiki dobra rybka dla pocztkujących
1xślimak
2xsumiki :) (niestety nie wiem jak sie profesjonalnie te stworzonka nazywają) kiryski bodajże pstre
1xglonojad powinnaś go oddać .

Co do oświetlenia masz 1 x 16 W prawdopodobnie , jeśli zmieniła byś rośliny na jakieś mało wymagające powinno wystarczyć sam takie miałem tyle że folią aluminiowa okleiłem pokrywę od wewnątrz. na oko dało do 20 % wieksze oświetlenie , choć ktoś na forum opisywał że lepsze jest pomalowanie biała farbą.Zmiana świetlówki to tylko zmienisz parametry światła przez nią wydawanego , moc zostanie ta sama , mocniejsza nie wejdzie w obudowę , musiałabyś przerobić obudowę pod drugą świetlówke
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
madziula
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: madziula » 2008-02-20, 01:35

Dlaczego miałabym sie obrazić ? Daj spokój :)) moja wizja akwarium była właśnie taka - kolorowa, i żwirki raczej takie zostana, przynajmniej na razie. O tym że dla roślin jest żwiru jeszcze za mało nie wiedziała - dzieki więc za info, dokupię. Roślinki zreszta początkowo były tylko sztuczne, bo nie chciałam dokładać sobie jeszcze problemu z ich utrzymaniem, ale teraz z czasem będą sie pojawiać nowe i na pewno będzie ich więcej.

Obsada akwarium ... hmmm, moja wiedza na ten temat kiedy zakładałam aqwa była prawie żadna. i właśnie taką obsadę skomponował mi "kompetentny" mężczyzna w sklepie zoologicznym. ten wątek zresztą poruszyła już tu http://e-akwarystyka.pl/topics22/5750.htm

na zdjęciach widać tez takie pomarańczowe rybki, niestety nie wiem jak sie nazywaja i nie wymieniłam ich w spisie, może ktos pomoże ?

co do oświetlenia jutro sprawdzę co to za jarzeniówka a o folii tez już myślałam żeby przykleić :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-02-20, 08:40

Te sumiki to według mnie kiryski spiżowe. Żyją w stadzie, a 2 sztuki to za mało.
Pomarańczowe rybki to pewnie Prętniki trójbarwne Colisa sota
Glonojad do oddania. Nie widzę w akwarium drewna, a to podstawa przy glonojadach.
Masz trochę za dużo rybek w swoim akwarium.

Wystrój akwarium mnie osobiście się nie podoba. Ten kolorowy żwirek to chyba jest malowany i po pewnym czasie zacznie spadać farba.
Zameczek ogólnie nie pasuje do akwarium, ale to rzecz gustu.
Jeśli masz zamiar trzymać zdrowe rośliny to masz za mało żwirku i za słabe oświetlenie.
Daj coś na tylną szybę ;-)
Muszelkę lepiej wyjmij, bo pożytku z niej nie będzie.

Lepiej nie mówić o uprzejmych doradcach ze sklepów zoologicznych :-P
Obrazek

Awatar użytkownika
PoskusNS
Stały bywalec
Imię: Hubert

Post autor: PoskusNS » 2008-02-20, 11:26

Chyba najlepiej to sobie przyklej styłu jakąś tapetę bo to niebieskie tło niezabardzo pasuje więcej roślin i troszkę zadużo masz tych rybek:) Pozmieniaj trochę w tym akwarium:P

Awatar użytkownika
Adrian15
Akwarysta
Pojemność akwarium: 80
Imię: Adrian
Kontakt:

Post autor: Adrian15 » 2008-02-20, 16:41

NIe no akwarium czekaja duże zmiany. Zmien ten zwirek na jakis naturalny. Posadz więcej roślin. I zmień to tło.

Awatar użytkownika
kamilb
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: kamilb » 2008-02-20, 21:18

A więc może ja też coś napiszę.
-Wymień ten kolorowy żwirek na czarny i zrób głębsze podłoże
-Zmień obsadę akwarium - kup najlepiej stadko 10 neonów innesa bądź razbor klinowych, do tego z 5 kirysków panda. Wg.mnie prętnik może zostać.
-WIĘCEJ ROŚLIN!!!
Obrazek

Awatar użytkownika
madziula
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: madziula » 2008-02-20, 23:16

dziekuje wam pieknie za rady :)

o pierwsze - zmaian zwiru juz postanowiona, a roslinki tak jak mowilam sukcesywnie bede dokupowac chce jednak zobaczyc teraz jak sie one zachowuja. mam tylko taki techniczny problem, bo przygladam sie tym akwariom tu w galerii i widze mase pieknych roslin ktorych jakos w sklepach nigdzie zobaczyc nie mozna :/ generalnie w tej kwestii problemem jest dla mnie samo miejsce gdzie moge takie roslinki kupic :/

i jeszcze takie techniczne pytanie: słuchajcie, jak np bede podmieniac ten zwirek czy zasadzac nowe roslinki, powinnam wylowic rybki z akwarium ? ja wiem ze to pewnie u was smiech wywola, ale ja tego poprostu nie wiem :))) a nieche zrobic komus krzywdy :D

no dobra i zameczek tez pojdzie do lamusa, generalnie to forum jest dla mnie inspiracja, i zupelnie juz moja wizja sie odmienila, wiec beda zmiany.
powiedzcie tylko jak technicznie z tymi rybciami to zrobic :)

Awatar użytkownika
Paweł_85
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³

Post autor: Paweł_85 » 2008-02-23, 23:45

Hej Madzia, tu Kraków na linii :-)

W kwestii oświetlenia (sam obecnie jestem na etapie zmian) polecam Świetlówkę (wdzięcznie brzmiącej) firmy OSRAM L 18W/77 Fluora. Jest to świetlówka przeznaczona specjalnie do oświetlania roślin i akwariów. Sam obecnie jej jeszcze nie posiadam ale po niejednej rozmowie z niejednym sprzedawcą w różnych sklepach zoo (jak i efektach wizualnych jakie ta świetlówka daje) mogę Ci ją śmiało polecić :!: Poza tym, polecam odwiedzenie dobrze zaopatrzonego (również pod względem sprzedawców :-P ) sklepu zoo w Twojej okolicy i konsultację w tej sprawie. Od siebie mogę jeszcze polecić odwiedzenie stronki http://www.amekon.pl/x_C_...13__SZPT_N.html

Mam nadzieję że coś pomogłem :-)

Pozdrawiam!

Rala
Stały bywalec
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-02-24, 12:10

Co do zmiany żwiru i sadzenia roślinek to tak:
rośliny dosadza się zwykle nie przenosząc rybek, ale w Twojej sytuacji kiedy będzie całkowita wymiana również i żwirku, raczej nie da sie tego uniknąć.
Najlepiej zdobądź taki zastępczy zbiornik (ale nie po jakichś detergentach) aby na czas zmian w akwa głównym przenieść tam rybki razem z minimum polową wody i pracującym filtrem.

ODPOWIEDZ