Co dalej z akwa?
Moderator: ModTeam
Co dalej z akwa?
Witam.
mam akwarium niecały rok - ma 72litry z pokrywą.
Do tej pory miałem filtrw wew. Ataman modelu nie pamietam.
Podłoże to zwykłe kamyczki z zoologicznego.
Rybki to : 16 neonków, 2 gloncie,1 danio,4 kiryski plamiste,2 kiryski albinos,2 kiryski spiżowe i 1 kirys Panda.
Prosze was o pomoc i poradę - Co dalej ?
Chcę dokupić filtr zew fluval 105 oraz rośliny + nawóz(doradźcie jaki) no i oświetlenie poprawić bo zapewne 15W to mało.
Rybki to : 16 neonków, 2 gloncie,1 danio,4 kiryski plamiste,2 kiryski albinos,2 kiryski spiżowe i 1 kirys Panda.
Chcę dokupić filtr zew fluval 105 oraz rośliny + nawóz(doradźcie jaki) no i oświetlenie poprawić bo zapewne 15W to mało.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: Co dalej z akwa?
Czesc. Jezeli chcesz zmienic swoje akwarium to usun danio(po co ci1?)bubus pisze:Witam.
Troche duzo tych kirysow, ale kirysy to stadne rybki, wiec co do obsady to spoko;) Ja w sumie bym dokupil 2 skalary.
Co do filtra to polecam kaskade aquael fzn 1, lub fzn 2; ludzie sobie cenia

Dokup kilka roslinek, nawoź np. Tropical - ferro active (jak masz malo zelaza),
roslinki bardzo by sie cieszyly, gdybys zaopatrzyl sie w butle z CO2

Co do swiatla to - za małe! Polecam 30W. Pozdrawiam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
Danio mam 1 bo były 2 i ostatni mi jedno padłoD4ni3l pisze: Czesc. Jezeli chcesz zmienic swoje akwarium to usun danio(po co ci1?)
Troche duzo tych kirysow, ale kirysy to stadne rybki, wiec co do obsady to spoko;) Ja w sumie bym dokupil 2 skalary.
Co do filtra to polecam kaskade aquael fzn 1, lub fzn 2; ludzie sobie cenia
Dokup kilka roslinek, nawoź np. Tropical - ferro active (jak masz malo zelaza),
roslinki bardzo by sie cieszyly, gdybys zaopatrzyl sie w butle z CO2.
Co do swiatla to - za małe! Polecam 30W. Pozdrawiam.

Narazie rybek nie chce dokupić a zainwestowac w sprzęt i wygląd akwa.
Fluval 105 zły będzie?
Co do roślniek to hjakiś zestaw z allegro zamówie i odrazu prosiłbym o rade jaki nawóz uniwersalny a nie np tylko do żelaza.
Jeśli chodzi o oświetlenie to to chyba nic nie zrobie bo w pokrywie już jest takie i myślałem o odbłyśniku,ale prosze mnie poprawć jeśli się mylę.
- ..::Robin::..
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: xxxxx
Zadne skalary dla skalrow za niskie akwarium,i z kiryskow to sie zdecyduj na jeden gatunek bo po dwie sztuki z kazdego gatunku to nienajlepszy pomysl,oswietlenie pewnie ze masz za male dozuc jeszcze 18W lub lepiej 2 x15 dodatkowo wtedy bedziesz mogl sie zaopatrzyc w CO2,co do danio to zakup do grupy z 6-8 szt lub oddaj pojedynczo sie ich nie trzyma.lub w miejsce danio parke ramireza i mala amazonke masz,a fluval 105 jest przeznaczony do 100 litrow wiec bedzie dobry
Pozdro
Pozdro
-
- Nowicjusz
Tak sam Danio jest bensensowny. Byłam nie mądra kupując jednego. Lata po akwarium jak opętany.
Animka
Witam ponownie.
Oświetlenie już zamontowane i fluval 105 i wew śmiga.
mam do Was pytanko.
W fluvalu mam 2 wkłądy - węgiel i ceramike, ale ... no właśnie ale mam żywe roślinki i widze,że po 3 dniach liście wypadają plamy brązowe się robią no i kirysy mi wsuwają co jakiś czas roślnki.
co z tym zrobić?
Oświetlenie już zamontowane i fluval 105 i wew śmiga.
mam do Was pytanko.
W fluvalu mam 2 wkłądy - węgiel i ceramike, ale ... no właśnie ale mam żywe roślinki i widze,że po 3 dniach liście wypadają plamy brązowe się robią no i kirysy mi wsuwają co jakiś czas roślnki.
co z tym zrobić?
- martyna
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Kontakt:
Nie wiem dokładnie, ale u mnie też tak się dzieje i moje hydrofile (hygrofile?) są w tej chwili do wyrzucenia.bubus pisze: no właśnie ale mam żywe roślinki i widze,że po 3 dniach liście wypadają plamy brązowe się robią
Pozdrawiam,
Martyna
Martyna
-
- Forumowicz
bubus,
1. musisz usunąć węgiel z filtra ponieważ zabiera on żelazo niezbędne do życia roślin i z węglem we filtrze żadan roślinka ci nie pociągnie(chyba, że sztuczna :-P )
2. ryby karm roślinnymi pokarmami:) dla kirysków tabletki lub granulat opadający szybko na dno
3. polecam stosowanie nawozu ;-)
1. musisz usunąć węgiel z filtra ponieważ zabiera on żelazo niezbędne do życia roślin i z węglem we filtrze żadan roślinka ci nie pociągnie(chyba, że sztuczna :-P )
2. ryby karm roślinnymi pokarmami:) dla kirysków tabletki lub granulat opadający szybko na dno
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Co do wegla to sie zgadzam. Zabija on bakterie, lecz kiedys jak jeszcze sie nie znalem mialem wegiel i mi roslinki rosly.gandziocha pisze:bubus,
Co do pokarmu to kirysy jedza wszystko co opada na dno, a rosliny wiedna prawdopodobnie z braku nawozow.
BUBUS: poszukaj w internecie, sporo ich jest. Z powodu dosc sporej obsady jak na ten litrarz polecam takze tropical - aquaplant bez azotynow i azotanow.
Rosliny moga wiednac z powodu zbyt malego swiatla. 0,2W/l to za malo, a teraz jakie masz oswietlenie? Bo pisales, ze oswietlenie gotowe. Przed tem miales 15W tylko..
PS: Jak cie stac, zastosuj CO2.
Pozdrawiam.
Oświetln ei mam1x15 pokrywowe i teraz doszło 36W Philipsa wiec jak na 72 litry to chyba 51W starczy.
Co do nawozu to używam http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=169827719
Moze za duzo dawalem bo okolo 8-10 ml na dzien i moze dlatego roslinki sie "psuly".
Co do nawozu to używam http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=169827719
Moze za duzo dawalem bo okolo 8-10 ml na dzien i moze dlatego roslinki sie "psuly".
-
- Forumowicz
nawozu chyba nie można przedawkować(jeśli chodzi o roślinki) ale na pewno grozi to inwazją glonów :!:
co do węgla wyciągnij go z filtra może i będą rosły ale jakie i w jakiej kondycji??
[ Dodano: 2007-03-10, 16:35 ]
CO2 tylko przy dobrym oświetleniu, z reszta które może stanowić tu problem
co do węgla wyciągnij go z filtra może i będą rosły ale jakie i w jakiej kondycji??
[ Dodano: 2007-03-10, 16:35 ]
CO2 tylko przy dobrym oświetleniu, z reszta które może stanowić tu problem
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Nie mam pojecia co to za nawoz, lecz stosuj sie do ulotek:)
Oswietlenie teraz masz bardzo ogromne. Wyjmij ta swietlowke 15W.
Jezeli to mozliwe zastosuj CO2.
Inaczej wywali ci glonami i bedzie klopot.
Oswietlenie teraz masz bardzo ogromne. Wyjmij ta swietlowke 15W.
Jezeli to mozliwe zastosuj CO2.
Inaczej wywali ci glonami i bedzie klopot.