Moje akwa/Aktualizacja
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Moje akwa/Aktualizacja
Wprawdzie nie zakonczylem jeszcze pracy nad tym zbiornikiem (o ile mozna mowic o zakonczeniu pracy nad akwarium roslinnym) ale pomyslalem, ze zrobie uaktualnienie stanu obecnego. Wiem, ze lewa strona jest jeszcze niewykonczona wiem nie musicie tego pokazywac paluchem :oops: :lol:
Pojemnosc 480L
Woda 100% RO rekonstytuowana CaSO4 i MgSO4 do wartosci Gh=5, Kh=0
Podloze - mieszanka wszystkiego po trochu (groch z kapusta) bogate w Fe
Nawozenie - NO3=4(NO3-N), PO4=1 Wedlug testu LaMotte. Nawoze KNO3, KH2PO4, K2SO4 + Seachem Flourish i Seachem Flourish Iron, ADA Bacter 100, CO2 1 b/s
Ryby: Tetry, Dyski, Kosiary...
Rosliny:
Blyxa japonica
Lobelia cardinalis
Pogostemon helferi (downoi)
Rotala macrandra
Rotala rotundifolia sp. green
Rotala rotundifolia
Ludwigia glandulosa
Ludwigia arcuata
Ammania gracilis
Rotala nanjenshan
Hemianthus micranthemoides
Bacopa australis
Eleocharis parvula
Bede robil aktualizacje.
PS. Dwa pierwsze zdjecia powinny byc na samym dole ale cos pokrecilem z dodawaniem.
Pojemnosc 480L
Woda 100% RO rekonstytuowana CaSO4 i MgSO4 do wartosci Gh=5, Kh=0
Podloze - mieszanka wszystkiego po trochu (groch z kapusta) bogate w Fe
Nawozenie - NO3=4(NO3-N), PO4=1 Wedlug testu LaMotte. Nawoze KNO3, KH2PO4, K2SO4 + Seachem Flourish i Seachem Flourish Iron, ADA Bacter 100, CO2 1 b/s
Ryby: Tetry, Dyski, Kosiary...
Rosliny:
Blyxa japonica
Lobelia cardinalis
Pogostemon helferi (downoi)
Rotala macrandra
Rotala rotundifolia sp. green
Rotala rotundifolia
Ludwigia glandulosa
Ludwigia arcuata
Ammania gracilis
Rotala nanjenshan
Hemianthus micranthemoides
Bacopa australis
Eleocharis parvula
Bede robil aktualizacje.
PS. Dwa pierwsze zdjecia powinny byc na samym dole ale cos pokrecilem z dodawaniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2008-03-19, 06:02 przez Slanter, łącznie zmieniany 1 raz.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Re: Moje akwa/Aktualizacja
Paluchem to ja przecierałem oczy z niedowierzania.Slanter pisze:nie musicie tego pokazywac paluchem :oops: :lol:
Slanter, teraz wiem czemu wielu z uczestników tego forum uważa cię za Guru roślinnego :mrgreen:
Akwarium robi na mnie wielkie wrażenie, a pewnie na żywo jest powalające.
Gratuluję!
- R34dy
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Pawe³
Spadłem z krzesła 
Cool, chciałbym mieć choć w 10% takie akwa co Ty

Cool, chciałbym mieć choć w 10% takie akwa co Ty

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
witam sam nie wiem jakich słów użyć po prostu super
Slanter, mam pytanie od jakiego czasu się interesujesz akwarystyką roślinną
Slanter, mam pytanie od jakiego czasu się interesujesz akwarystyką roślinną
miłego dnia 

- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
1000000000000000000000000000000/10 dla ciebie Slanter, jesteś mistrzem . :mrgreen:
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
co moge powiedzieć?
nasz własny pan Takashi Amano ;-)
jak zwykle mistrzostwo świata!!!
moja ocena:
ponad skale................
nasz własny pan Takashi Amano ;-)
jak zwykle mistrzostwo świata!!!
moja ocena:
ponad skale................
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
Grzegorz;
wyhoduj choć trochę krasnorostów, albo innego szajsu. :mrgreen: a nie tylko takie bajkowe obrazki.
wyhoduj choć trochę krasnorostów, albo innego szajsu. :mrgreen: a nie tylko takie bajkowe obrazki.
- jarul7
- Zainteresowany
- Imię: Jarek
- Kontakt:
Nie no bomba !!!tez tak chce :-(
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
dobry jesteś akwarystyka ale akwarium ogląda trochę plastikowo
- natimati
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natalia
- Kontakt:
kurde...aż zaniemówiłam cudowne. Zakochałam się w tym akwarium
rozklejam się ale ze szczęścia że moje oczy mogły dostrzec tak świetne akwa. Podziwiam cię najbardziej jak moge. zazdroszczę wszystkiego. Slanter GÓRĄ, Slanter GÓRĄ
[ Dodano: 2008-02-25, 14:46 ]
a mam pytanie..
Ładnie wygląda tło, takie czarne( mocno czarne ) i w ogóle
Z czego je zrobiłeś?
[ Dodano: 2008-02-25, 14:46 ]
a mam pytanie..
Z czego je zrobiłeś?
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Slanter, no doczekałem się w końcu fotki 
Akwarium.....no co tu dużo mówić.....jest świetne.... :-) Bardzo ładna kompozycja....roślinki w znakomitej kondycji.....wszystko znakomicie.....
Jakbyś mógł opisać filtracje w tym baniaku....
A kiedy zaprezentujesz swoje iwagumi?

Akwarium.....no co tu dużo mówić.....jest świetne.... :-) Bardzo ładna kompozycja....roślinki w znakomitej kondycji.....wszystko znakomicie.....
Jakbyś mógł opisać filtracje w tym baniaku....
-
- Przyjaciel forum
Bede to mial na uwadze! ;-)croc pisze:Grzegorz;
wyhoduj choć trochę krasnorostów, albo innego szajsu. a nie tylko takie bajkowe obrazki.
Wymiary w cm: 121/70/70kamilb pisze:A mógłbyś podać wymiary zbiornika i oświetlenie?
Oswietlenie: 6 x 55W compakt 6500K i 9325K + 6 x 50W T5 HO 6000K Duzo swiatla ale wszystkie razem swieca sie tylko przez 2 godziny. Reszte czasu swiatlo jest o wiele slabsze.
Tylna szyba jest pokryta czarna farba w aerosolu. Robie tak ze wszystkimi zbiornikami. Za papier zawsze nalewalo mi sie wody i powstawaly zacieki.natimati pisze:a mam pytanie..
Filtracja kanistrowy filtr "Rena" XP4 1800 litrow/hPiwosz pisze:Jakbyś mógł opisać filtracje w tym baniaku....
Iwagumi wiaz jeszcze dojrzewa. Milalem z nim troche problemow gdyz przez mylne obliczenie dodalem za duzo wapnia a za malo magnezu. HC zaczelo mi sie rozpadac i juz myslalem ze wszystko strace ale w pore zlapalem przyczyne. Nie wyglada to za ciekawie no ale nie poddaje sie. Za jakis czas zrobie kilka zdjec.
Skoro nie ma slow krytycznych to sam sie skrytykuje. Akwarium jak na razie nie posiada definicji. Brak okreslonych ksztaltow i rownowaga zarowno kolorow jak i formy jest w sporym rozlamie. Pracuje wciaz na forma grup roslinnych i lepszym rozplanowaniem. W tej chwili jednych roslin jest za duzo, drugich za malo. Lewa strona wymaga wciaz zagospodarowania. Do tej pory pracowalem na propagacja wielu roslin. Wiekszosc z tych ktore tam sa wyrosly z pojedynczych sadzonek ktore kupilem badz tez dostalem od zaprzyjaznionych akwarystow. Za jakis czas zrobie aktualizacje. Bardzo dziekuje za komplementy. Rozpieszczacie mnie :-P
Moj ojciec zawsze trzymal akwarium roslinne w czym mu pomagalem (glownie dlatego, ze mnie do tego zmuszal :-D ) lazac z nim po roznych sadzawkach i stawach. Oczywiscie w tamtych czasach nie bylo mowy o CO2 i komercyjnych nawozach czy podlozach. Wszystko bylo zrob to sam. Tak wiec teoretycznie w akwariach siedze od dziecka. Praktycznie i na serio roslinami zajalem sie jakies 10 moze wiecej lat temu. Zaczelo sie od hodowli drzewek "bonsai" ktore nota bene wciaz hoduje. Zminiaturyzowane rosliny i miniaturowe srodowiska to moja mala obsesja. To tez naprowadzilo mnie na akwaria roslinne.szalinski_2005 pisze:Slanter, mam pytanie od jakiego czasu się interesujesz akwarystyką roślinną
- wojtek229
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: wojtek
SUPER!!!!!! :-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
Slanter, z ust mi to wyjąłeś :mrgreen:Slanter pisze:
Skoro nie ma slow krytycznych to sam sie skrytykuje. Akwarium jak na razie nie posiada definicji. Brak okreslonych ksztaltow i rownowaga zarowno kolorow jak i formy jest w sporym rozlamie. Pracuje wciaz na forma grup roslinnych i lepszym rozplanowaniem. W tej chwili jednych roslin jest za duzo, drugich za malo. Lewa strona wymaga wciaz zagospodarowania.
Chcieliśmy być uprzejmi, bo się tak mocno napracowałeś, ale skoro tego chcesz, no to:
rośliny za zielone. Ale niektóre za czerwone. Popracuj nad równowaga kolorystyczna, żeby wszystkie były jednakowe.
Woda za czarna. W zasadzie podejrzewam, że wogóle jej nie ma. Dodaj trochę blue barwnika, żeby to prawdziwą wodę przypominało.
Masz rację z tymi kształtami. Szlifierka, pilnik i popracuj trochę. Takie prostopadłościenne akwarium to każdy mieć może. My tu czekamy na inne formy i kształty.
Ta wolna przestrzeń do zagospodarowania aż się prosi o cos co pobudzi wyobraźnię. Coś co zainspiruje do myślenia, do działania. Coś co powali na kolana. Coś co doda uroku i niepowtarzalności - taki plastikowy kościotrupek na kibelku, którego prezentowałeś jakieś 2 miechy temu by doskonale tu pasował.
:lol:
ps
a teraz Dzidek, czekam na oficjalne ostrzeżenie :-P
ps2
to oczywiście żart.
Grzegorzu. Czepiasz się. Robisz akwaria jak z rozkładówki najlepszych stylistów akwarystyki. Do tego doskonała technika fotografii. Wydobywasz wszystko co najpiękniejsze.