LED`y i nocne oświetlenie

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Paweł_85
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³

LED`y i nocne oświetlenie

Post autor: Paweł_85 » 2008-02-27, 10:29

Wiem, że temat ten się już przewijał i czytałem (chyba) wszystkie posty z nim związane, jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na kilka szczegółów.

1. Wyczytałem już że na 112l to tak ok 8 LED`ów wypadałoby mieć ale moje pytanie brzmi - czy można je zanurzać czy raczej powinno się trzymać je nad powierzchnią wody?

2. Znalazłem takie cuś

http://www.zoolight.pl/sklep/product_in ... cts_id/338

przy czym nie wiem (nie znam się na elektryce) jak to jest zbudowane i co do tego jeszcze potrzeba. Piszecie tam o zasilaczach itd. a ja nie mam o tym pojęcia a nie chciałbym czegoś nie dopilnować. Czy mógłby mi to ktoś pokrótce wyjaśnić językiem "dla średnio-inteligentnej małpy"? ;-)

3. No i ostatnie pytanie(skierowane głównie do akwarystów z Krakowa)- gdzie (poza wysyłką internetową) można takie cudo u nas w mieście dostać, bo ile razy nie pytam o to w sklepach zoo(np Galeria Krakowska), w OBI itd to zawsze reakcja sprzedawcy jest podoba, tzn "yyy, coś tam o tym słyszałem ale nie wiem, my tego nie mamy"... XXI wiek... :lol:

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: LED`y i nocne oświetlenie

Post autor: dzidek1983 » 2008-02-27, 10:36

Mem LED'y to bułka z masłem....

ja bym nie zanurzał... w końcu to jest pod prądem ;-)

potrzebujesz diody LED.. ja mam wtopione w układ scalony... w plastikowej tubie... potem wystarczy podłączyć je pod zasilacz 12V i działa...

najlepiej idź do jakiegoś sklepu elektronicznego, albo takiego z elektroniką do samochodów

ODPOWIEDZ