63 L[ma być roslinne]-fotorelacja.

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Berg
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Dawid

63 L[ma być roslinne]-fotorelacja.

Post autor: Berg » 2008-02-27, 01:29

Witam.Jestem tu nowy, wiec może pokaze moją nową koncepcje na zrobienie baniaka.
Mam zamiar zrobic akwarium roslinne.
Roslinki zamówione u holendra , teraz tylko czekam.

1.Glina:
Obrazek
Obrazek
Dziś przeszedłem się po lesie i znalazłem to ,czy to aby na pewno glina ?Poza tym czy ja ją mam jakoś przepłukać czy zostawić tak jak jest?

2.Torf:
Obrazek
Torf ten jest odkwaszony.Ph 6-6,5

3.Keramzyt:
Obrazek
Obrazek

Na opakowaniu:
To lekkie kruszywo ceramiczne otrzymane w procesie wypalania gliny.Idealnie nadaje się jako drenaż lub dekoracja do wszystkich kwiatów i roślin doniczkowych.Dodany do ziemi rozluźnia ją ułatwiając dostęp powietrza i wilgoci do korzeni.Można stosować go do hydroponicznej uprawy roślin.Produkt jest czysty,wolny od chemicznych zanieczyszczeń ,o małej nasiąkliwości.
Mam nadzieje że dobry keramzyt kupiłem :)

4.Nawóz
Obrazek
Na opakowaniu:
FILTUS nawóz dla roślin w pałeczkach:
FE2+ ,ZN,MG,MO,MN,CU,K,B
Nawóz dla roślin w postaci specjalnych pałeczek.Bogaty w makro i mikro elemety,żelazo i niezbędne pierwiastki śladowe ,ZN,MG,MO,MN,CU,K,B oraz torf i wyciąg z gąsienicy kalifornijskiej.Dzięki swej formie związki odzywce są stopniowo uwalniane do podłoża i pobierane przez rośliny.
Podobno nabawię się tylko glonów ,jednak ja spróbuję z tym nawozem.
5.Siatka
http://pl.tinypic.com/index.php[/IMG]
To pierwsze 4 punkty będzie oddzielać takowa siatka.Otwory są w sumie duże więc może położę tą siatkę podwójnie.
6.Żwir:
Obrazek
Najprawdopodobniej będę miał ten oto żwirek.Mam go wystarczająco dużo , a poza tym
podoba mi się najbardziej.

Baniak wymyty , wszystko na swoim miejscu więc do roboty :)

Glina:
Obrazek
Trochę z tym było roboty,bo dałem glinę pod kaloryfer i strasznie się złączyła w kupę<-trzeba było kruszyć. :)
Jadymy dali

Glina/keramzyt
Obrazek

Glina/keramzyt/torf
Obrazek

Glina/keramzyt/torf/nawóz
Obrazek
(wspominałem o tym nawozie wyzej.)

Na to wszystko położyłem siatkę.
Obrazek

No i na końcu ładnie wszystko przysypałem żwirkiem.
Obrazek

Tutaj pierwsze korzonki :)
Obrazek

Pierwsze wiadro wody (tu miałem strach w oczach , część torfu wyszła z pod siatki , woda brudna nie możliwie , ale z czasem było lepiej.)
Obrazek

No i teraz całość ,jak na razie woda nie za czysta ,
Obrazek

Baniaczek wyklarował się ,woda czyściutka jedynie na tafli wody pojawiały się kawałki torfu , lecz już wszystko wyłowiłem siatką.
Obrazek

Teraz taka moja drobna wskazówka ,gdyby ktoś z was próbował robić to co ja , to proponuje dać podwójna warstwę siatki , może moja ma takie duże oczka , dlatego część torfu wypłynęła z pod żwirku.
Teraz to tylko czekam , aż holender roślinki przyśle i będzie dobrze niebawem kolejna fotorelacja.
Jak narazie to tyle , jak pisałem wyżej teraz czekam na roślinki(wtedy tez umieszcze kolejne fotki)

ps.Zazwyczaj uczęszczałem na innym forum , kolega dzis polecil wiec wklejam tutaj rowniez ten temam moze czegos ciekawego się dowiem ;)

Pozdrawiam,Berg.

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Re: 63 L[ma być roslinne]-fotorelacja.

Post autor: Slanter » 2008-02-27, 03:37

Czy moglbys po kolei zracjonalizowac uzycie tej gliny a nastepnie tych zwalow torfu? Jaki jest cel tej plastikowej siatki? A wlasciwie 2 plastikowych siatek ktore rekomendujesz. Korzenie roslin beda wplatywac sie w te siatke po czym wyciagniecie ich bez rwania korzeni w procesie bedzie niemozliwe. Nie moge powiedziec, ze caly ten projekt to przepis na kleske gdyz sam nigdy takiego podloza nie budowalem. Oczywiscie zycze powodzenia ale nie zdziw sie jesli powodzenie to w tym ukladzie nie nastapi.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2008-02-27, 12:40

Slanter, ja także użyłam siatki bo czytałam, że właśnie wtedy korzenie się nie wplątują i (co najważniejsze) zwykły żwirek i nawozy nie mieszają się ze sobą... Berg, ma nadzieję, że wszystko będzie ok...

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-02-27, 14:20

Akwarybka pisze:Slanter, ja także użyłam siatki bo czytałam, że właśnie wtedy korzenie się nie wplątują
Nie rozumiem. Jak mogą się nie wplatywać. Przecież to siatka.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Berg
Nowicjusz

Post autor: Berg » 2008-02-27, 14:24

Siatka służy do tego aby wszystko co jest pod żwirkiem nie mieszało się , Keramzyt,Torf od razu pływały by po całym akwarium.Po za tym czy coś się stanie jak korzenie w plątają się w siatkę ? Baniak ten mam zamiar zostawić na ponad rok , roślinki podcinać i tyle.

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2008-02-27, 17:08

Berg pisze:Po za tym czy coś się stanie jak korzenie w plątają się w siatkę ?
O ile nie bedziesz ich przesadzal to nic sie nie stanie. Jak wczesniej wspomnialem, nigdy nie probowalem takiej techniki a wiec nie moge wypowiadac sie odnosnie jej rezultatow. Niemniej jestem ciekawy rozwoju tego akwarium.

Berg
Nowicjusz

Post autor: Berg » 2008-02-27, 18:57

No na razie czekam na roślinki ;)
Nie,nie mam zamiaru ich przesadzać ;)

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-02-27, 19:40

witam Berg, też mam zamiar niedługo zrobić podłoże tego typu
pominę tylko nawóz wg mnie jest zbędny
następną sprawą jest torf użyłeś torfu odkwaszonego a on jest odkwaszany za pomocą domieszki kredy, nie za bardzo do akwarium tym bardziej że go wsypałeś w dużej ilości
napisałeś że ci torf przedostaje przez żwir obwiniasz siatkę a ja bym raczej obwiniał żwirek jest chyba za gruby

życzę powodzenia i czekam na relacje bardzo jestem ciekawy co z tego będzie
miłego dnia :)

Berg
Nowicjusz

Post autor: Berg » 2008-02-27, 20:33

Może trochę i masz racje z tą kreda...No ale teraz już nic nie mogę zrobić... Co do tego torfu , to w sumie to żaden problem , od czasu do czasu wziąść siatkę i trochę wyłowić.Następnym razem gdybym to robił to dałbym o jakieś 4 kilo więcej tego żwirku(drobniejszego nie umiałem znaleść , oczywiście z tego gatunku żwiru.

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2008-02-28, 00:14

nie łatwiej było po prostu zrobić to na ziemi ogrodniczej i na to bardzo grubo drobnego żwirku :-P :?:
będziesz miał problem przy sadzeniu roślinek, bo nie będzie takiej możliwości, żeby ci torf nie wypłyną

ta siatka jest zbędna, bo jeśli dałbyś jeszcze jakieś 1-2cm żwiru to nie ma możliwości żeby to wypłynęło

i mam kolejne pytanie po co w ogóle ta glino i torf i ogólnie kermazyt :?:

z ziemią to słyszałem, bo ma nawozy i ogólnie ale z torfem i gliną, chcesz tym zastąpić kulki gliniano-torfowe :?:

może nie jestem szczególnie pojętny :-P ale jak dla mnie to szkoda na to czasu, bo świetne wyniki z roślinnym można osiągnąć na zwykłym żwirku

jakie masz oświetlenie, filtrację, czy nawozisz i podajesz dwutlenek węgla :?:

Pozdrawiam

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2008-02-28, 00:19

WOJTEK pisze: jak dla mnie to szkoda na to czasu, bo świetne wyniki z roślinnym można osiągnąć na zwykłym żwirku
Dokladnie tak tez bym to wyrazil. Szczegolnie jesli ma to byc high-tech. Przy low-techu to inna historia ale do tego tez inaczej bym podszedl.

Berg
Nowicjusz

Post autor: Berg » 2008-02-28, 01:05

Glina przede wszystkim zawiera wiele mikro i makroelementów w postaci łatwo przyswajalnej dla roślin, a odpowiednio przygotowana nie zawiera żadnych zanieczyszczeń organicznych.
---------------------------------
Torf jest naturalna substancja organiczna, która powstała z bagiennej roślinności, oczywiście nie miało to miejsca wczoraj, przedwczoraj, czy nawet 100 lat temu ;). Jego skład to duża ilość mikroelementów, cząstki częściowo lub całkowicie rozłożonych roślin i najważniejsze, to kwasy humusowe, które zabijają szkodliwe bakterie i są odpowiedzialne za zmniejszenie twardości węglanowej i zmniejszanie pH wody w akwarium.
--------------------------------
keramzyt, wzbogacony jest w składniki odżywcze potrzebne roślinom,pozaty...Jak wyżej ;)
Z siatką popełniłem błąd mogłem dać podwójną warstwę , jężeli podłoze bedzie się dobrze sprawować nastepnym razem dam podwójną warstwę ;)
Nie wądpie , że na samym żwirku można odnieść duży sukces , lecz ja chcę dogodzić moim rosliną jeszcze bardziej , zobaczymy moze mi się uda ;)

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-02-28, 17:41

Berg pisze:to kwasy humusowe, które zabijają szkodliwe bakterie
z tym że w nadmiarze mogą spowodować zahamowanie wzrostu roślin ;-) nie traktuj torfu jako nawozu zawiera raczej śladowe ilości mikroelementów przyswajalnych przez rośliny
miłego dnia :)

Berg
Nowicjusz

Post autor: Berg » 2008-02-29, 16:22

Doszło...
http://i31.tinypic.com/29lmvs3.jpg
http://i27.tinypic.com/24cdxet.jpg
http://i25.tinypic.com/huocq8.jpg
(mchów już raczej żadnych nie będę dokładać,jak rozrosną się te to może obsadzę część na drugi korzeń.
Nadal czekam na rośliny.
Orientuje się ktoś ile te roślinki mogą wędrować ? z Ełku do Bytomia ?
(przesyłka poczta polska(opcja priorytet z zadeklarowana wartością-wplata na konto))

[ Dodano: 2008-03-01, 15:25 ]
No nareszcie dziś przyszły roślinki ! Od samego rana wziołem się za ich sadzenie , Szczerzę mówiąc kompletnie nie podoba mi się prawa strona zbiornika , Bakopa jak i wakrotka maja prawie taki sam kolor , i jedne nachodza na drugie , nie zbyt mi się to podoba , mam zamiar to jakoś zmienić , lecz nie dziś , niech rośliny dojdą do siebie.Dobra , co tu dużo mówić , może pokażę zdjęcie:
Obrazek
Co o tym sądzicie ? może coś proponujecie zmienić ? Krytyka również mile widziana :)

Mam 2 pytania...
-otóż to jest - Eleocharis Vivipara - Ponikło Żyworodne:
Obrazek
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak tą rośline się rozmnaża ? pierwszy ram mam z nią do czynienia , zatem proszę o pomoc.

Drugie pytanie:
Zaś to jest Hemianthus Callitrichoides - Hemiantus Niski:
Obrazek

Chyba źle zrobiłem ,że go zamówiłem ,ponieważ mam za gruby żwirek jak na tak drobną roślinę , czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak ją zasadzić ? czy tak jak ejst teraz jest dobrze ? czy co z nią zrobić ?

ps.Roślinność w baniaku to:
- Bacopa Monnieri - Bakopa Drobnolistna
- Blyxa Japonica - Blyxa Japońsk
- Eleocharis Vivipara - Ponikło Żyworodne
- Hemianthus Micranthemoides - Hemiantus Zwyczajny
- Hydrocotyle Leucocephala - Wąkrotka Białogłowa
- Hydrocotyle Verticillata - Wąkrotka Okółkowa
- Myriophyllum Mattogrossense - Wywłócznik Rdzawy
- Hygrophila Polysperma - Nadwódka Wielonasienna
- Hemianthus Callitrichoides - Hemiantus Niski

Pozdrawiam ,Berg.

ODPOWIEDZ