Mam kilka pytań na któe myśłe że mi odpowiecie
1.http://allegro.pl/item316190408__biogru ... loze_.html Oco w tym chodzi po co to jest, ma to jakiś wpływ na rośliny, jak to stosować, nie zabrudzi wody, macie takie coś w akwa, polecacie to?
zasypie was pytaniami
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Yoh
Re: zasypie was pytaniami
W akwariach roślinnych oprócz żwiru stosuje się dodatkowe warstwy podłoża. Można do tego wykorzystać ziemię z domieszką gliny i torfu lub takie podłoża bioaktywne. W podłożu magazynują się substancje odżywcze i umożliwiają odżywianie roślin przez korzenie. Takie podłoże wysypuje się na dno akwarium i przykrywa warstwą żwiru. Można je dodatkowo oddzielić siatką nylonową co uniemożliwi w pewnym stopniu mieszanie się obu warstw. Osobiście korzystam z podłoża Aquabotaniqu i jestem zadowolony.
- natimati
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natalia
- Kontakt:
aha czyli jak coś takiego będe chciała dla roślin zrobić ( podłoże ) to mi pomożecie?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Natalka;
Lolek właśnie trzeci dzień walczy z kompozycją podłoża. Podpytaj go co ostatecznie wymyślił.
Ja Ci mogę powiedzieć co ja mam w tych akwariach, z których pochodzą moje rośliny:
2cm ziemia akwarystyczna;
kulki iłowo żelazowe;
3 cm biogrunt (porowaty żwir bogaty w żelazo i inne minerały);
3 cm żwir zwykły.
Dzidek chyba ma:
3 cm ziemia ogrodnicza;
3 cm żwir;
Inni mają pewnie jeszcze inne kompozycje.
Ale wspólna cecha to taka, że dla dobrego wzrostu roślin trzeba coś na dno sypnąć. Coś bogatszego w skłądniki niż zwykły żwir kwarcowy.
Lolek właśnie trzeci dzień walczy z kompozycją podłoża. Podpytaj go co ostatecznie wymyślił.
Ja Ci mogę powiedzieć co ja mam w tych akwariach, z których pochodzą moje rośliny:
2cm ziemia akwarystyczna;
kulki iłowo żelazowe;
3 cm biogrunt (porowaty żwir bogaty w żelazo i inne minerały);
3 cm żwir zwykły.
Dzidek chyba ma:
3 cm ziemia ogrodnicza;
3 cm żwir;
Inni mają pewnie jeszcze inne kompozycje.
Ale wspólna cecha to taka, że dla dobrego wzrostu roślin trzeba coś na dno sypnąć. Coś bogatszego w skłądniki niż zwykły żwir kwarcowy.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Ja właśnie zrobiłem swoje podłoże. Pominąłem ziemię ponieważ takiej nie dostałem, i Slanter też do niej nie był przekonany. Na dno dałem 2cm AQUAGRUNTU Filtusa w to podłoże powciskałem kulki iłowożelazowe (zawsze miałem problem z niedoborem żelaza), możesz ich nie dawać, na to dałem 4cm FLORAN Filtusa. Łączny koszt inwestycji wyszedł w granicach 95zł. Mam nadzieję że zobaczę efekty w przeciągu miesiąca.
P.S. Podłoże i dawkowanie nawozów ustalałem z Slanterem (rośliniarz), Croc'iem (złota rączka)i dzidkiem (człowiek od LOW-TECH). Także mam nadzieję że roślinność w akwarium będzie bujna i zdrowa.
P.S. Podłoże i dawkowanie nawozów ustalałem z Slanterem (rośliniarz), Croc'iem (złota rączka)i dzidkiem (człowiek od LOW-TECH). Także mam nadzieję że roślinność w akwarium będzie bujna i zdrowa.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat