Dziwna piana na wodzie
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Tomasz
Dziwna piana na wodzie
Czyściłem wczoraj całe akwarium. Po nalaniu nowej wody po kilku godzinach na powierzchni pojawiły się bąbelki. Przykrywają one ponad połowę lustra wody. Rybki wogole nie chcą jeść i pływają jakieś dziwnie przyćmione przy samej górze. Jak się tego problemu pozbyć. Dodam, że w akwarium wymieniłem podłoże na żwir krzemowy i włożyłem tło strukturalne. W jednym miejscu musiałem je podkleić odrobinę klejem super glue. Może to przez to.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Dziwna piana na wodzie
superglue jest na bazie cyjanków - silna trucizna. Do tego celów stosuje się zwykły silikon akwarystyczny.
Czy wczoraj zalałeś wodą akwarium i od razu rybki chlup?
Czy żwir był płukany wodą, czy z jakimiś dodatkami?
Czy tło było płukane?
Czy wczoraj zalałeś wodą akwarium i od razu rybki chlup?
Czy żwir był płukany wodą, czy z jakimiś dodatkami?
Czy tło było płukane?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Tomasz
Przez około godzinę w akwarium był włączony filtr i napowietrzacz i dopiero potem wpuściłem rybki.croc pisze:Czy wczoraj zalałeś wodą akwarium i od razu rybki chlup?
Żwir kilka razy wypłukałem zwykłą kranówą bez żadnych dodatków.croc pisze:Czy żwir był płukany wodą, czy z jakimiś dodatkami?
Tło też.croc pisze:Czy tło było płukane?
Dodam jeszcze że woda ma dziwny mocny zapach.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
to nie dobrze zrobiłeś całkowity restart akwarium ryby sie wpuszcza co najmniej dwa tygodnie po zalaniu wodą aż zbiornik się ustabilizujekumulus14 pisze:Przez około godzinę w akwarium był włączony filtr i napowietrzacz i dopiero potem wpuściłem rybki.
proponuje przeczytanie działu http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
miłego dnia 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
przyczyn pienienia się wody może być kilka. Ale myślę, że ważniejsze jest to, że wpuściłeś rybki do kranówy bez rozwiniętej flory bakteryjnej. Zakup kultury bakterii i dodawaj przez 7 dni. I niewiele więcej da się zrobić. Tylko czekać i modlić się żeby jak najmniej padniętych ryb było.
Jeśli masz test na NO3 to badaj 2 razy dziennie poziom tej toksyny. Jeśli będzie powyżej 50ppm to podmień wodę.
Pianę możesz odłowić siatką i zobaczć, czy nowa powstaje.
Jest jeszcze chemia na zbicie poziomu azotanów. To też może w tym wczesnym stadium dojrzewania akwarium pomóc.
Jeśli masz test na NO3 to badaj 2 razy dziennie poziom tej toksyny. Jeśli będzie powyżej 50ppm to podmień wodę.
Pianę możesz odłowić siatką i zobaczć, czy nowa powstaje.
Jest jeszcze chemia na zbicie poziomu azotanów. To też może w tym wczesnym stadium dojrzewania akwarium pomóc.