welonki

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

konrad123
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Konrad

welonki

Post autor: konrad123 » 2008-02-02, 16:28

Mam pytanie akwa 85l 3 welonki 2 po 15 i jedna 7cm. 4 platki, 2 danio kolarowe, 2 molinezje,2 kiryski. moim weloką odpadają łuski. Co im jest czy moze sa chore. Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 2008-02-02, 16:55 przez konrad123, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: welonki

Post autor: dzidek1983 » 2008-02-02, 17:00

Poprawiłem pisownie... łuski a nie uski ;-)

Przeniosłem do odpowiedniego działu

a teraz do sedna... obsadę masz złą... i to całkiem, całkiem

stawiam na to że welonkom nie odpadają łuski tylko ktoś je wyskubuje... stawiam na danio....

ryb masz za dużo... w takim akwarium powinna żyć góra jedna welonka.... bez towarzyszy....

one lubią chłodniejszą wodę... a towarzyszy masz dla niej raczej tropikalnych.... któreś z tych ryb, a właściwie wszystkie nie mają się najlepiej

proponuję pozbyć się wszystkich rybek pozostawiając jedynie najmniejszą welonkę <jeżeli na tym gatunku Ci najbardziej zależy> wtedy na pewno ryba będzie się lepiej czuć

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-02-02, 19:07

A czy po "odpadniętych" łuskach nie zostają czasem widoczne rany?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-03-02, 22:04

konrad123 pisze:Mam pytanie akwa 85l 3 welonki 2 po 15 i jedna 7cm. 4 platki, 2 danio kolarowe, 2 molinezje,2 kiryski. moim weloką odpadają łuski. Co im jest czy moze sa chore. Z góry dziękuje.
Kiedyś miałam 2 welonki w 200 l akwarium, do tego molinezje, danio, żałobniczki itd. Z pozoru bardzo spokojne ryby prawda? Nie myślcie że męczyłam welonki w tym akwarium z innymi rybkami. Poprostu kupowałam to akwarium po dobrej cenie. Niestety właściciel sprzedawał je tylko z zawartością. Nie mieliśmy wyjścia. Kupiliśmy. Welonki miały odstające łuski, były białawe, odpadały i odsłaniały 'żywe mięso' ginęły pokolei. Aż kiedyś zobaczyłam jak to uważane przez Was za spokojne molinezje (nigdy więcej tego gadztwa) objadały wszystkim innym rybkom płetwy, a biednym welonkom 'wyrywały' łuski. Molinezje wylądowały w drugim akwarium. Po czym wszystko ustało. Z artykułu który jakoś niedawno przeczytałam wynika, że danio to trochę agresywne ryby, ale z własnego doświadczenia wiem, że są spokojne. To właśnie molinezje są utrapieniem, akwarium ogólnego, dlatego ja nie polecam ich wcale. Ryby nie wymagające, bardzo wytrzymałe. Z tego co zaobserwowałam nadają się tylko do glonojadów, kirysków, mułojadów, piskorków (miałam kiedyś). Czyli do ryb właściwie siedzących albo na dnie, albo na ścianach, albo w dziuplach. Z obsady radziłabym wyeliminować welonki, które potrzebują tak jak już ktoś wcześniej powiedział wody nieco zimniejszej.

Nie wydaje mi się, że temat jest we właściwym dziale, powinno być w dziale o akwarystyce słodkowodnej. W ten sposób z forum robi się troszkę taki bajzel. Ale to tylko moja sugestia. Admin i Mod zrobią, co uważają za słuszne.

ODPOWIEDZ