Rozruch mojego akwarium - kilka pytań
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Rozruch mojego akwarium - kilka pytań
nie spiesz się z rybami. To nigdy się nie opłaca. One mogą nie umrzeć tak od razu. Tydzień będzie ok. Moze dwa. Zachęcony tym sukcesem wpuścisz inne. A wtedy choroba może się rozwinąc i zacznął padać wszystkie. Poczekaj chociaż 2 tyg.
Narzekasz na ceny roślin, a na padnięte ryby wydasz znacznie więcej. Z ekonomicznego punktu widzenia taż nie warto sie spieszyć.
Narzekasz na ceny roślin, a na padnięte ryby wydasz znacznie więcej. Z ekonomicznego punktu widzenia taż nie warto sie spieszyć.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Z ekonomicznego punktu widzenia to pierwsze rybki - gupiki otrzymam od znajomego
wiec za free. ale ok. poczekam z tym ruchem - tj. wpuszczeniem rybek do momentu wyklarowania wody - mam nadzieję że do soboty się uspokoi. A co do roślinek - zakupie kilka zobaczę jak się będzie prezentowało itp. a do sztucznej pozostawie!

-
- Zakręcony forumowicz
pytasz o poradę, a i tak robisz swoje ;-)
rybkom mniej przeszkadza nieklarowna woda, niż brak odpowiednich w niej bakterii.
A rybki za darmo, czy kupione, najpierw będą chorować, cierpieć, a dopiero potem zdechnął.
Jeśli to Twoje pierwsze w życiu akwarium, to rozumiem Twój brak cierpliwości. W tej dziedzinie cierpliwośc jest wyjątkowo wymagana.
powodzenia i trzymam kciuki za udany start.
rybkom mniej przeszkadza nieklarowna woda, niż brak odpowiednich w niej bakterii.
A rybki za darmo, czy kupione, najpierw będą chorować, cierpieć, a dopiero potem zdechnął.
Jeśli to Twoje pierwsze w życiu akwarium, to rozumiem Twój brak cierpliwości. W tej dziedzinie cierpliwośc jest wyjątkowo wymagana.
powodzenia i trzymam kciuki za udany start.
- elsaper
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Kontakt:
słuchaj specjalistów, oni zapewne widząlepiej niż ty 

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
więc roślinki już posadzone. Wszystko robi się po woli klarowne. Na ścianach jest mały osad?! więc pierwszą rybką będzie glonojad a następnie para molinezji lub mieczyków. Chce zobaczyć jak ryby się zaaklimatyzują.
i mam nadzieje że po kilku dniach zacznę systematycznie dodawać rybki:)

-----------------------------------
Pozdrawiam,
Tomek.
Obsada:
72 l.
2 x molinezja black
2 x mieczyk
9 x gupiki
1 x zbrojnik złoty
2 x otosek
Pozdrawiam,
Tomek.
Obsada:
72 l.
2 x molinezja black
2 x mieczyk
9 x gupiki
1 x zbrojnik złoty
2 x otosek
-
- Zakręcony forumowicz
kup czyścik dwufunkcyjny (żyleta na kiju, wymienna na szorstką gąbkę), zamiast glonojada. Żaden glonojad tak dokładnie nie wyczyści szyb, a poza tym szyby będą porastać różm szajsem.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ale glonojad też ma swój urok:)) a powiedz mi taki czyścik to droga inwestycja? bo sklepie zachwalali mi tylko magnetyczny?! nie wiem czy to jakiś bajer?!...
a otoski są lepsze czy może kiryski?!
a otoski są lepsze czy może kiryski?!
Pozdrawiam,
Tomek.
Obsada:
72 l.
2 x molinezja black
2 x mieczyk
9 x gupiki
1 x zbrojnik złoty
2 x otosek
Pozdrawiam,
Tomek.
Obsada:
72 l.
2 x molinezja black
2 x mieczyk
9 x gupiki
1 x zbrojnik złoty
2 x otosek
-
- Zakręcony forumowicz
osobiście uważam, że magnetyczny jest mniej wszechstonny, bo usuwa tylko naloty na szybach. Inne, mocniej przytwierdzone do szkła formy, czyścik magnetyczny nie usunie.
Jest droższy od skrobaczki.
Skrobaczka, to taki kij (plasikowy) o długości ok 40cm zakończony lub poprzecznym ostrzem, lub gąbką ala zmywak do naczyć. Końcówki są wymienne, więc ma się 2in1. Polskiej produkcji powinien kosztować max 20zł i jest bez porównania bardziej przydatny.
Najpierw skrobiesz szyby, a potem przecierasz gąbką.
Czyścik magnetyczny ma tylko gąbkę.
A co do glonojada, to rybki te żywić się jedynie poprzez czyszczenie szyb nie mogą. Trzeba im dawać pełnowartościowe posiłki, w zależności od tego jaki to glonojad. Specjalistyczne pokarmy są do kupienia w sklepach. Tak więc z szyb może coś tam glonek podjeść, ale nie wszystko i nie zawsze.
Jest droższy od skrobaczki.
Skrobaczka, to taki kij (plasikowy) o długości ok 40cm zakończony lub poprzecznym ostrzem, lub gąbką ala zmywak do naczyć. Końcówki są wymienne, więc ma się 2in1. Polskiej produkcji powinien kosztować max 20zł i jest bez porównania bardziej przydatny.
Najpierw skrobiesz szyby, a potem przecierasz gąbką.
Czyścik magnetyczny ma tylko gąbkę.
A co do glonojada, to rybki te żywić się jedynie poprzez czyszczenie szyb nie mogą. Trzeba im dawać pełnowartościowe posiłki, w zależności od tego jaki to glonojad. Specjalistyczne pokarmy są do kupienia w sklepach. Tak więc z szyb może coś tam glonek podjeść, ale nie wszystko i nie zawsze.
- elsaper
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Szajaczek długa nauka przed tobą :/ Kiryski nie zjadają glonów, otoski polecam ale jedna rzecz mnie irytuje, mianowicie słowo glonojad! Nie ma takiej rybki:P Jest Zbrojnik Niebieski
I proszę go tak nazywać

-
- Zakręcony forumowicz
glonojad to nazwa zwyczajowa najczęściej uzywana dla ancistrusów. Zbrojnik Niebieski to już nazwa konkretnego gatunku. Najlepiej było by mówić - zbrojnik, bo to nie zawęża do jednego gatunku i jest najszerszym wyrażeniem dla tych ryb.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ok. sorki - Zbrojnik niebieski - niech już wam będzie....
Ja czytałem iż otoski jeśli nie ma już glonów w akwarium mogą mieć problemy z pożywieniem?! Jeszcze ryb nie wpuściłem - nie mam czasu ich zakupić.... ale myślę że z wodą już ok i nie powinno być problemów. dzis po pracy albo jutro odwiedzam zoologiczny
)
Ja czytałem iż otoski jeśli nie ma już glonów w akwarium mogą mieć problemy z pożywieniem?! Jeszcze ryb nie wpuściłem - nie mam czasu ich zakupić.... ale myślę że z wodą już ok i nie powinno być problemów. dzis po pracy albo jutro odwiedzam zoologiczny

Pozdrawiam,
Tomek.
Obsada:
72 l.
2 x molinezja black
2 x mieczyk
9 x gupiki
1 x zbrojnik złoty
2 x otosek
Pozdrawiam,
Tomek.
Obsada:
72 l.
2 x molinezja black
2 x mieczyk
9 x gupiki
1 x zbrojnik złoty
2 x otosek
-
- Zakręcony forumowicz
otoski jak i inne zbrojniki jedzą specjalnie przygotowany pokarm. Kup tabletki w sklepie akwarystycznym. To specjalnie skomponowany pokarm dla zbrojników. Otoskom można dawać też świerze, ale sparzone warzywa: plasterek ogórka, cukinii. Nie martw się że głonów nie ma. Oby nie było :->