Nawozy
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Nawozy
jak nic część Twojego postu wyląduje w Złotych Ciachach :-)
Jeśli dodajesz nawozy w ilościach zalecanych, to rybom nic nie grozi. Nadmiar nawozów szkodzić będzie wszystkiemu: rybom, roślinom, portfelowi.
Jeśli dodajesz nawozy w ilościach zalecanych, to rybom nic nie grozi. Nadmiar nawozów szkodzić będzie wszystkiemu: rybom, roślinom, portfelowi.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Anita
Czy możesz mi powiedzieć gdzie tkwi błąd? Bo czytam ten swój post i nie widzę.
Dzięki za odpowiedź croc.
Może zna ktoś jakiś dobry nawóz do roślin? Bo moje są jakieś blade i nie chcą rosnąć. Mam tylko 15 W na 72l i zwiększenie oświetlenia nie wchodzi w grę.
Dzięki za odpowiedź croc.
Może zna ktoś jakiś dobry nawóz do roślin? Bo moje są jakieś blade i nie chcą rosnąć. Mam tylko 15 W na 72l i zwiększenie oświetlenia nie wchodzi w grę.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Myślę, że łowcy Złotych Ciach zapolują na "nawóz na porost roślin".
A co do nawozów, to własnie czytałem Twój post na temat roślin i tam chciałem coś skrobnąć, ale tu będzie lepiej.
Przy tak marnym świetle niewiele da się zrobić. Chyba żadna roślina tego nie wytrzyma. Choć rzeczywiście anubiasy mogą dać radę. Microsorium na wysokim korzeniu może też. Moczarka może gnić jeśli ją wsadzisz w dno. Jak będzie pływała po powierzchni, to się nie zepsuje. Może jak Slanter na drugą zmianę przyjdzie na Forum, to coś podpowie. Dzidek, Maol, też mogliby trochę pomóc. Wymieniam tylko zielonych, ale jest więcej osób na tym forum z wiedzą o roślinach .
Przy takim świetle nie daje się praktycznie żadnych nawozów. Nie ma po co. Glony je zeżrą. Najrozsądniejszym wyjściem byłoby poszukanie kogoś (warsztat, inny akwarysta, pracownik sklepy zoologicznego) kto za darmo lub odpłatnie dorobiłby dodatkowe światło. Druga 15W świetlówka wiele by zmieniła.
A co do nawozów, to własnie czytałem Twój post na temat roślin i tam chciałem coś skrobnąć, ale tu będzie lepiej.
Przy tak marnym świetle niewiele da się zrobić. Chyba żadna roślina tego nie wytrzyma. Choć rzeczywiście anubiasy mogą dać radę. Microsorium na wysokim korzeniu może też. Moczarka może gnić jeśli ją wsadzisz w dno. Jak będzie pływała po powierzchni, to się nie zepsuje. Może jak Slanter na drugą zmianę przyjdzie na Forum, to coś podpowie. Dzidek, Maol, też mogliby trochę pomóc. Wymieniam tylko zielonych, ale jest więcej osób na tym forum z wiedzą o roślinach .
Przy takim świetle nie daje się praktycznie żadnych nawozów. Nie ma po co. Glony je zeżrą. Najrozsądniejszym wyjściem byłoby poszukanie kogoś (warsztat, inny akwarysta, pracownik sklepy zoologicznego) kto za darmo lub odpłatnie dorobiłby dodatkowe światło. Druga 15W świetlówka wiele by zmieniła.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
no może nie do końca zmieni wiele lecz za mało takie zbiorniki jak 72 l potrzebują więcej niż 0,5 w na litrcroc pisze:Druga 15W świetlówka wiele by zmieniła.
jeżeli dojdzie do przeróbki pokrywy to proponował bym dołożyć jeszcze 30w (2 po 15 w) czyli w sumie 45 w to już by było lepiej albo dołożyć dwie po 24 w T5 one mają 55 cm nie wiem czy się do 72l zmieszczą nie znam wymiaru
moja propozycja ma tylko sens jeżeli planujesz akw. roślinne z bardziej wymagającymi roślinkami
oświetlenie to dopiero początek ważne jest jeszcze podłoże , nawożenie co2 oraz nawozy
i najważniejsze wiedza ;-)
potwierdzam nie ma sensucroc pisze:Przy takim świetle nie daje się praktycznie żadnych nawozów
miłego dnia