Witam, w moim nowym akwarium robię amazonkę. i jest mi potrzebny filtr RO i mam pare pytań.
Czy ten filtr obniża Gh i Kh?
Opowiedzcie mi troszkęo nim i powiedzcie czy ten jest dobry:
http://www.allegro.pl/item320948143_osm ... za_eu.html
Czekam na odpowiedzi
Filtr RO
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Filtr RO
RO demineralizuje wodę w procesie odwróconej osmozy. Było na ten temat juz sporo na tym forum, więc poszukaj.
Woda ze sprawnego filtra wychodzi z kH=0 i GH=0 (w teorii, bo w praktyce ciągle jest jakieś tam minimalne stężenie soli, ale praktycznie testami akwarystycznymi jest to niewykrywalne).
Czy filtr z powyższego linka jest dobry? Trudne i łatwe pytanie. Większość filtrów bazuje na wkładach i membranie z tej samej lub podobnej technologii (wytwórni). A to własnie jakość wkładów i membrany świadczy o jakości wody na wyjściu. Myślę, że nie ma co się obawiać. Wydajność 546l to lipa. Myślę, że 200 może się uda. Przekrój komór na wkłady filtracyjne nie uzasadnia tak wielkiego optymizmu sprzedawcy. Ponadto te prefiltry, a raczej ich wkłady będzie trzeba częściej wymieniac, bo są na prawdę małe.
Ale cena jest na tyle atrakcyjna, że chyba nie ma co się długo spierać.
Jednym z najlepszych na rynku jest filtr (chodzi o konstrukcję), który widac na tym linku, w nagłówku po prawej stronie. Tam nosi on nazwę Puricom, ale sprzedawany jest też pod wieloma innymi). Cena tego filtru jednak grubo przekroczy 1000,-
Woda ze sprawnego filtra wychodzi z kH=0 i GH=0 (w teorii, bo w praktyce ciągle jest jakieś tam minimalne stężenie soli, ale praktycznie testami akwarystycznymi jest to niewykrywalne).
Czy filtr z powyższego linka jest dobry? Trudne i łatwe pytanie. Większość filtrów bazuje na wkładach i membranie z tej samej lub podobnej technologii (wytwórni). A to własnie jakość wkładów i membrany świadczy o jakości wody na wyjściu. Myślę, że nie ma co się obawiać. Wydajność 546l to lipa. Myślę, że 200 może się uda. Przekrój komór na wkłady filtracyjne nie uzasadnia tak wielkiego optymizmu sprzedawcy. Ponadto te prefiltry, a raczej ich wkłady będzie trzeba częściej wymieniac, bo są na prawdę małe.
Ale cena jest na tyle atrakcyjna, że chyba nie ma co się długo spierać.
Jednym z najlepszych na rynku jest filtr (chodzi o konstrukcję), który widac na tym linku, w nagłówku po prawej stronie. Tam nosi on nazwę Puricom, ale sprzedawany jest też pod wieloma innymi). Cena tego filtru jednak grubo przekroczy 1000,-
- elsaper
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Czyli jednym slowem brac ten?
http://www.allegro.pl/item321405272_osm ... za_eu.html
Ale tanszy
[ Dodano: 2008-03-07, 20:21 ]
A co chodzi ze 546L to lipa? On tyle filtruje na dobę
http://www.allegro.pl/item321405272_osm ... za_eu.html
Ale tanszy
[ Dodano: 2008-03-07, 20:21 ]
A co chodzi ze 546L to lipa? On tyle filtruje na dobę
-
- Zakręcony forumowicz
jeśli masz akwarium 85l to ten mniejszy Ci w zupełności wystarczy.
Dziel te wydajności teoretyczne na połowę.
Dziel te wydajności teoretyczne na połowę.
- arturusrex
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Artur
- Kontakt:
Ja mam w domu coś takiego http://www.kanaqua.pl/osmoza_dom.php i leje z tego wodę do akwa i jest ok. Po za tym kawa i herbata na takiej wodzie smakuje znacznie lepiej:)
-
- Zakręcony forumowicz
Arturusrex, to jest kolejny brand rozwiązania, które na tym innym linku jest sprzedawane pod nazwą Puricom.
Tak z ciekawości, ile za to dałeś, bo ja mam podobny ale sprzedawany pod jeszcze inną nazwą. Jaką Ty uzyskujesz wydajność?
Tak z ciekawości, ile za to dałeś, bo ja mam podobny ale sprzedawany pod jeszcze inną nazwą. Jaką Ty uzyskujesz wydajność?
- arturusrex
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Artur
- Kontakt:
Wydajności nie znam - nie interesowało mnie to nigdy. Sprzęt odziedziczyłem z mieszkaniem. za serwis i zmianę filtrów i wylewki dałem 150 zł